Mai puţini studenţi pe bandă rulantă

# În ce măsură vor fi afectate universităţile piteştene de BAC-ul profesional? # Ovidiu Puiu, rectorul UCB: ”E o falsă problemă!” # Ionel Didea, rectorul UPIT:  ”Va fi o scădere, dar nu una semnificativă!” În condiţiile în care, şi aşa, numărul de studenţi este în scădere de la an la an, introducerea bacalaureatului profesional nu va rămâne fără consecinţe pentru universităţi. După ce la sfârşitul săptămânii trecute ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a explicat şi la Piteşti ce ar însemna această măsură, rectorii celor două universităţi care funcţionează aici au ajuns la concluzia că n-ar avea, totuşi, motive de îngrijorare, în ciuda semnalelor de alarmă trase de multe instituţii de învăţământ superior din ţară.
Bacalaureatul profesional propus de Ministerul Educaţiei pentru anul viitor presupune ca elevii să pregătească un proiect, să susţină o probă practică şi o lucrare scrisă la Educaţie antreprenorială, demersuri care, teoretic, le vor înlesni drumul către un loc de muncă. Ordonanţa de urgenţă care introduce această măsură nu le permite însă elevilor care au doar acest tip de Bacalaureat accesul în instituţiile de învăţământ superior.
“Idee a avut la bază faptul că s-au adunat mulţi absolvenţi care n-au obţinut diploma de Bacalaureat şi sunt refuzaţi pe piaţa muncii. Trebuie să înţelegem că nu toţi absolvenţii trebuie să meargă în învăţământul superior; unii se pot îndrepta către producţie, alţii către învăţământul superior (…). După ce vor susţine competenţele, cei care optează pentru Bacalaureatul profesional vor face un proiect, vor susţine  o probă practică şi una scrisă la Educaţie antreprenorială. Cei care au susţinut acest tip de Bacalaureat şi după un timp decid să urmeze cursurile învăţământului superior, pot susţine şi celelalte probe scrise ale Bacalaureatului naţional. Acest examen va fi benefic şi angajatorilor, pentru că nu face altceva decât să accentueze competenţe-le antreprenoriale.“, a explicat, la Piteşti, Ecaterina Andronescu.

Cum va fi afectat învăţământul universitar particular?

Pentru că elevii care aleg să dea doar bacalaureatul profesional nu vor mai avea acces nici în universităţile de stat şi nici în cele particulare, consecinţa firească  invocată de majoritatea rectorilor (mai ales de cei din învăţământul superior particular)  este  reducerea veniturilor, devenită oricum o tendinţă ca urmare a scăderii numărului de studenţi de la an la an, pe fondul procentului mic de elevi care reuşesc să ia examenul de maturitate.
Practic, odată cu implementarea acestei măsuri,  elevii care vor lua  BAC-ul profesional nu vor mai ajunge niciodată la facultate.
Dacă la nivel naţional, reacţia universităţilor particulare a fost una vehementă faţă de consecinţele nefaste pe care ordonanţa le va avea asupra numărului de studenţi, după vizita Ministrului Educaţiei la Piteşti, conducerea Universităţii Constantin Brâncoveanu pare a face notă discordantă cu opiniile celorlaţi rectori de universităţi particulare.
Rectorul UCB nu vede lucrurile ca fiind atât de grave, mai ales că, spăptămâna trecută, la Piteşti, Ministrul Educaţiei a explicat că  Bacalaureatul profesional nu va dezavantaja facultăţile pentru că n-ar reprezenta altceva decât o modalitate de filtrare a viitorilor studenţi.

Ovidiu Puiu, rectorul UCB: “E o falsă problemă!”

“Bacalaureatul diferenţiat este o practică pe care o regăsim în toată lumea, iar dacă ne referim la spaţii mai apropiate, putem lua ca exemplu sistemul francez de la care am împrumutat o sumedenie de lucruri  şi care are peste şase tipuri de Bacalaureat. Cred că este vorba despre o reformă a învăţământului şi, ca orice reformă, nu poate decât  să fie benefică, pentru că o diferenţiere pe orizontală şi verticală  nu poate să aibă decât efecte pozitive asupra creşterii calităţii studenţilor.  În ceea ce priveşte numărul de studenţi, în general, şi ai Universităţii Constantin Brâncoveanu, în special, nu cred că se vor produce schimbări cantitative majore faţă de ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, ci doar unele modificări structurale. Cine nu vrea să urmeze  un sistem universitar, nu-l urmează! Cine nu poate, nu poate! Că universităţile vor rămâne fără studenţi e o falsă problemă. În ultimii ani vorbim de mii şi mii de absolvenţi de liceu care nu reuşesc  să  obţină o diplomă de Bacalaureat. Cred că pe unii dintre ei această măsură îi va ambiţiona să-şi ia Bacalaureatul şi să meargă spre instituţie de învăţământ superior, iar pe ceilalţi îi va ajuta să-şi găsească o meserie. Ne reîntoarcem la o abordare cât se poate de normală şi de pragmatică în raport cu economia”, a declarat pentru Atitudine în Argeş , Ovidiu Puiu, rectorul Universităţii Constantin Brâncoveanu.

Ionel Didea, rectorul UPIT: ”Va fi o scădere, dar nu una semnificativă!”

“În discuţia pe care am purtat-o cu Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, am subliniat că măsura care se  preconizează a se introduce este una bine-venită. Cei care au arătat cu degetul consecinţele negative nu văd, din păcate, decât un interes imediat, deşi ar trebui să privească spre binele general. În străinătate se face această diferenţiere şi era cazul ca aceste lucruri să întâmple şi la noi. Dacă ne gândim bine, înainte de ’89, la liceu aveam treapta I, treapta a II-a şi se  crea o selectie a celor care ajungeau la facultate. E adevărat că  va urma o scădere a numărului studenţilor  în toate universităţile, dar nu una semnificativă pentru că oricum se făcea o triere la BAC. La noi  ajungeau cei mai buni dintre absolvenţii de liceu, ceea ce se va întâmpla şi de acum înainte!”
Cei doi rectori mizează şi pe faptul că absolvenţii de clasa a XII-a pot alege să susţină în acelaşi an şi Bacalaureatul profesional şi pe cel naţional, întrucât acestea se vor da pe rând, ceea ce le ridică optimismul cu privire la şansele  universităţilor de a atrage studenţi.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea