Marea asfaltare de la Curtea de Argeș, în pragul unui nou eșec

# Comisia a descalificat șase din cele opt firme participante # Mircea Șerban: ”Sunt uluit, sunt profund nemulțumit... mă gândesc chiar să nu mai particip la licitații publice...”. Municipiul Curtea de Argeș tinde să devină, zilele acestea, noua capitală mondială a… eșecurilor. Pentru că, după doi ani de chinuri, după patru licitații, probabil se va ajunge tot acolo. Adică nicăieri! Vă reamintim că primarul municipiului Curtea de Argeş, Nicolae Diaconu (foto), a semnat in data de 1 septembrie 2010 contractul de finanţare pentru proiectul european Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU). Din partea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului a semnat secretarul de stat Răzvan Murgeanu. La eveniment a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu. În cadrul acestui Plan Integrat în valoare totală de 14 milioane de euro din Fondurile Structurale, aparţinând POR, Axa 1.1., sunt incluse trei proiecte distincte cu o valoare totalã de 55.652.169,74 lei, din care finanţarea nerambursabilã solicitatã este de 43.236.950,22 lei. Ponderea financiară din totalul celor trei proiecte o deține cel cu denumirea „Creşterea calităţii infrastructurii rutiere în municipiul Curtea de Argeş”, pentru care s-au bătut și se bat greii construcțiilor din județ și din țară.

Primii nu sunt primii la Curtea de Argeș. Din nou…

Nu are rost să recapitulăm gafele monumentale făcute, începând cu 2010, de administrația locală, gafe care au dus, de trei ori, la anularea procedurilor de licitație. Ultima dată chiar luîndu-se decizia, undeva la sfârșitul anului trecut, de refacere a documentației. Caietul de sarcini cu pricina ar fi dus până în final, oricum, la anularea licitaţiei, poate şi la returnarea banilor europeni care ar fi ajuns să fie cheltuiţi.
Iată clasamentul făcut în data de 7 mai a.c., la momentul deschiderii ofertelor financiare:

1. Valah Construct-Tel Drum        58,00% din prețul de evaluare
2. Eurovia – Comesad            67,19%
3. Argecom – Eurostrada            67,29%
4. Euroconstruct                    69,06%
5. Star Trading – Zeus            70,80%
6. Strabag                    72,43%
7. Straco – General Trust            72.50%
8. Delta ACM                    90,20%

Pe scurt, crema firmelor de construcții, atât ”marii” Bucureștiului, cât și cei argeșeni. Ei bine, nu e chiar așa, pentru că onor comisia de la Curtea de Argeș, greu călită de focul primelor trei eșecuri, a decis…

Doi din opt, restul… acasă! Adică la CNSC și în instanță

Ei bine, se întâmplă din nou, și suntem convinși că locuitorii municipiului Basarabilor nu vor vedea nici un metru de asfalt proaspăt anul acesta. Pentru că șase din cele opt firme sau asocieri de firme au fost descalificate. Pe diverse criterii, unul dintre acestea fiind, se pare, acela că prețul este prea…mic. Da, așa este, deși greu de crezut. Un preț prea mic poate duce la descalificare. Și, chiar dacă constructorul dovedește cu acte în regulă că poate să facă pe bani mai puțini, ei bine, nu! Că nu mai este loc… de pus asfaltul așa cum trebuie, probabil. Dar să revenim…
Din cele opt firme care au depus documentația, au ieșit cu fața curată numai două, și anume asocierea Eurovia-Comesad (locul al doilea la oferta financiară) și Delta ACM (locul al optulea la oferta financiară). Restul au fost trimiși acasă. Adică la CNSC și în instanță, că doar nimeni nu a făcut un metru cub de hârtii și a depus o muncă de Sisif  și să renunțe fără luptă.

Mircea Șerban: ”Sunt uluit, sunt profund nemulțumit... mă gândesc chiar să nu mai particip la licitații publice...”

Cum este și normal, firma care se afla pe primul loc la momentul deschiderii ofertelor financiare este prima potențială nedreptățită. Și, logic, prima potențială reclamantă la forurile de judecată, adică CNSC și Curtea de Apel. Liderul asocierii declarate câștigătoare a ofertei financiare este nimeni altul decât Mircea Șerban, proaspătul ginere al lui Constantin Nicolescu. Lovitură de teatru pentru cei care erau convinși că licitația este câștigată aprioric de firma acestuia, dată fiind apartenența politică a primarului de la Curtea de Argeș, Nicolae Diaconu.
Iată însă că nu a fost nici vorbă de intervenții, din contră. Într-un cerc de prieteni, proaspătul ginere al președintelui CJ a spus: ”Sunt uluit, sunt profund nemulțumit... mă gândesc chiar să nu mai particip la licitații publice. Și așa sunt urmărit la fiecare pas, și așa îmi este analizată fiecare mișcare...”
Deși în asocierea rămasă în cursă se află și prestigioasa firmă argeșeană Comesad, din păcate pentru locuitorii municipiului Curtea de Argeș va urma, probabil, o a patra contestare a rezultatului. Termenul de accesare a banilor europeni intră pe linia de avarie, proaspătul – reales – primar se pregătește să atace cu stângul un nou mandat. Vom reveni.
Alex SILVESTRU

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea