Modificare legislativă ce poate schimba viziunea băncilor în privința clauzelor abuzive

# Cititorii întreabă, avocatul răspunde. O modificare legislativă care a trecut aproape neobservată are toate şansele să aibă efecte cel puţin similare cu celebra Ordonanţă nr. 50 a creditelor pentru populaţie. Sesizată iniţial de jurnaliştii de la Economica.net, modificarea adusă Legii nr. 193/2000 dă practic valoare de precedent proceselor intentate de asociaţii de clienţii comercianţilor de toate tipurile. Astfel, potrivit noilor prevederi, dacă o autoritate a statului (în principal, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului) sau o asociaţie de consumatori care îndeplineşte anumite condiţii atacă în instanţă o anume clauză contractuală şi dacă instanţa decide că acea caluză este abuzivă, toate contractele de pe piaţă care includ respectiva prevedere vor putea fi denunţate.
Modificarea vine ca un colac de salvare a situaţiei în care se află cele câteva mii de oameni care luptă în procesele cu mai multe bănci din România. Ceea ce susţin ei este tocmai faptul că anumite clauze din contractul de credit (unele care vizează formula de calcul al dobânzii, altele care se referă la comisioane) sunt abuzive. Cum contractele de credit sunt, în cea mai mare parte a lor, standardizate, vorbim despre mii de persoane cu aceeaşi problemă. Până acum, sunt suficiente cazuri  câştigate de cetateni, însă legea românească spune că precedentul nu este izvor de drept, motiv pentru care fiecare caz trebuie dezbătut separat. Modificarea de care aducem vorbire va schimba radical situaţia.
Principalele modificări
Asociaţiile pentru protecţia consumatorului... pot chema în judecată pe profesionistul care utilizează contracte de adeziune care conţin clauze abuzive, pentru ca instanţa să dispună încetarea folosirii acestora, precum şi modificarea contractelor aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive.
Instanţa, în cazul în care constată existenţa clauzelor abuzive în contract, obligă profesionistul să modifice toate contractele de adeziune în curs de executare, precum şi să elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizate în cadrul activităţii. 
3 mii de clienţi ai băncilor se luptă în instanţă cu creditorii, în principal din cauza comisioanelor şi a formulei de calcul a dobânzii variabile.

Avocat Gherzan Cătălin
Drept penal. Drept civil. Înregistrare mărci. Recuperare debite.
Recuperare taxa poluare. Înmatriculare fără plata taxei de poluare.
Litigii comerciale internațional. Malpraxis.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea