Tel Drum, evoluţie spectaculoasă , marca PSD

# Firma “năşită” de Liviu Dragnea este câştigătoarea licitaţiei pentru repararea primilor 7 km. ai D.N.73. Tel Drum, firma privatizată sub oblăduirea secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, cea care de curând a câştigat licitaţia pentru reabilitarea tronsonului cuprins între kilometrii 1 şi 7 ai DN73,  nu e chiar uşă de biserică. Anul trecut, firma a făcut obiectul unei anchete a  Consiliului Concurenţei cu privire la participarea cu oferte trucate la două licitaţii organizate de Consiliul Judeţean Teleorman în perioada 2009-2010, pentru atribuirea unor contracte de modernizare a unor drumuri. Aceleaşi contracte au ajuns şi pe masa Comisiei Europene. Suspiciuni vizavi de participările la licitaţii ale acestei firme n-au existat doar în Teleorman, judeţul în care Dragnea e preşedinte de consiliu judeţean, ci şi în alte judeţe unde, când a fost vorba de reabilitat drumuri, Tel Drum a reuşit să câştige lucrări peste lucrări.
Când se va putea circula civilizat pe DN73? E o întrebare la care deocamdată nimeni nu pare să aibă un răspuns cert. Certe sau aproape certe sunt cele două firme care se vor ocupa de lucrări: Tel Drum, câştigătoarea licitaţiei pentru tronsonul cuprins între kilometrii 1 şi 7 ai DN 73 şi Gecor, câştigătoarea licitaţiei pentru tronsonul cuprins între kilometrii 11 şi 13,7 ai aceluiaşi drum. După cum promite subprefectul Gheorghe Marin, de data aceasta nu va fi vorba despre o cârpeală, ci de mai multe straturi de material, soluţia fiind asemănătoare cu cea aplicată de Straco, firma care a abandonat lucrările pentru că nu şi-a primit banii de la Ministerul  Transporturilor.

Cine este SC Tel Drum SA?

Povestea firmei care trebuie să repare primii 7 km ai celui mai prost drum al judeţului pare cusută cu aţă albă, mai ales dacă ne luăm după conjuncturala şi spectaculoasa sa evoluţie legată de numele secretarului general al PSD, Liviu Dragnea.
SC Tel Drum SA este fosta societate de drumuri a Consiliului Judeţean Teleorman, în prezent o prosperă firmă privată cu mare trecere pe la autorităţile din judeţele în care PSD-ul are un cuvânt de spus.
Istoricul său este cu semne de întrebare, mai ales pe final. Entitatea a luat fiinţă pe 1 decembrie 1969 prin constituirea  Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Teleorman şi, ulterior, a fost transformată în Regia Autonomă Tel Drum
În urmă cu 13 ani, Tel Drum este înmatriculată la Registrul Comerţului, având ca acţionar unic Consiliul Judeţean Teleorman.
După alegerile din 2000,  când  Liviu Dragnea a devenit preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, traiectoria Tel Drum s-a schimbat. La scurt timp după instalarea acestuia în funcţie, firma a fost privatizată la un preţ substanţial subevaluat, de patru miliarde lei,  în timp ce activul său contabil era de câteva ori mai mare. Una peste alta, firma a ajuns în mâinile lui Marian Fişcuci, apropiat al lui Dragnea.
În următorii ani, fondurile publice ale CJ Teleorman, condus de baronul PSD, au tot alimentat Tel Drum cu sume impresionante şi, în scurt timp, firma care până atunci nu asfaltase nici măcar un kilometru de drum în afara judeţului, a ajuns să câştige licitaţii şi dincolo de aceste graniţe.

Anchetată de Consiliul Concurenţei

Spectaculoasta evoluţie a firmei “năşită” de baronul social-democrat a trezit şi ceva suspiciuni la Consiliul Concurenţei, care a demarat anchete cu privire la o posibilă înţelegere între 14 companii de a participa cu oferte trucate, individuale şi în asociere, la anumite licitaţii organizate de Consiliul Judeţean Teleorman în perioada 2009-2010 pentru atribuirea unor contracte de reabilitare a unor drumuri, lucrări finanţate de la bugetul de stat şi bugetul Consiliului Judeţean Teleorman. Licitaţiile asupra cărora au existat dubii au fost câştigate de Tel Drum SA iar valoarea totală a contractelor încheiate a depăşit 100 de milioane lei. Finanţarea lucrărilor s-a făcut de la bugetul de stat şi bugetul Consiliului Judeţean Teleorman. 
Mai mult, şi specialiştii Comisiei Europene au efectuat un audit la sfârşitul lunii martie 2011 şi au găsit probleme la două contracte încheiate între Consiliul Judeţean Teleorman şi Tel Drum.
Lucrurile însă nu s-au precipitat suficient de tare încât firma să fie cumva intimidată. Ba, din contră, a continuat şi continuă să câştige licitaţii şi nu doar în ceea ce priveşte reabilitarea drumurilor.
În prezent,Tel Drum desfăşoară activităţi în mai multe direcţii: construcţii, întreţinere, reparaţii şi modernizãri drumuri şi poduri; lucrări generale de construcţii; producerea şi comercializarea mixturilor asfaltice şi a agregatelor de balastieră; lucrări de canalizare şi alimentare cu apă; prestări servicii cu utilaje şi mijloace auto; producerea și comercializarea de cereale, plante tehnice și semințe. În plus, prestează şi servicii în agricultură!

Ce va fi şi când va fi?

Rămâne de văzut şi câte contestaţii vor exista de această dată vizavi de licitaţia pentru atribuirea lucrărilor pe DN73 şi cum se vor soluţiona ele. Pentru şoferii nevoiţi să bată drumul ruşinii în fiecare zi, importante însă nu sunt detaliile atribuirii, decât poate prin prisma seriozităţii drumarilor, ci rezultatele lucrărilor care par să nu se mai concretizeze odată.      Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea