Când doi veri se bat... amândoi sunt condamnaţi

# Un hotar despărţitor - chestiune de viaţă şi de moarte între neamuri. Din 2007, scandalurile între două familii înrudite din comuna Cetăţeni se ţin lanţ. Bătăile dintre protagoniştii serialului s-au transfomat într-un adevărat război, iar doi veri au ajuns pe rând la spital, cu membre rupte şi capete sparte. Unul dintre bărbaţi a fost trimis între timp la puşcărie, iar celălalt a fost  condamnat la închisoare cu suspendare, însă deciziile instanţelor au înverşunat şi mai tare una dintre familii împotriva celeilalte.
Sânge, topoare, mascaţi, distrugeri de bunuri, condamnări şi alte belele! Sunt doar câteva dintre imaginile terifiante ale unui “film” de groază ai căror protagonişti sunt doi veri din comuna argeşeană Cetăţeni, satul Valea Cetăţuia, unde mai multe gospodării au devenit scene ale unei lupte interminabile, începute în urmă cu cinci ani.
Scandalurile şi violenţele au pornit de la ceea ce ar trebui să reprezinte hotarul dintre gospodăriile familiilor celor doi,  hotar care nu şi-a mai găsit locul după ce fiecare din părţi a revendicat o suprafaţă de teren mai mare decât cea avută în vedere de vecin. Înverşunarea lui Ion Boca, unul dintre cei doi veri, a fost atât de mare încât a decis să-şi facă singur dreptate în disputa cu Marian Cornea.
“Ion Boca şi alţi şase indivizi înarmaţi cu pari, topoare, ţevi şi lopeţi ne-au blocat drumul cu o camionetă ARO şi au început să lovească maşina cu care ne deplasam. Marian Cornea a băgat maşina în marşarier pentru a scăpa de agresori,  dar maşina s-a oprit la marginea râului. A încercat să coboare din maşină, moment în care Ion Boca l-a lovit în cap cu o lopată  sau cu o ţeavă. Marian şi-a pierdut cunoştinţa, dar a încasat şi alte lovituri în stomac şi picioare.“,  relata Ion Daniel Florea, unul dintre bărbaţii aflaţi în maşină, alături de Marian Cornea.
Victima a fost dusă la Spitalul Câmpulung şi mai apoi transferată la Bucureşti, cu răni grave. Poliţiştii ajunşi la faţa locului n-au putut interveni până la sosirea mascaţilor. Toată povestea (în urma căreia, mai târziu, vărul agresor avea să fie trimis în judecată şi condamnat la 5 ani de închisoare,cu executare, pentru tentativă de omor) se întâmpla pe 22 iulie 2007.
Zeci de zile a stat bărbatul internat în spital  în urma acestui conflict despre care, ulterior, au ieşit la iveală amănunte la fel de terifiante.

Acuzaţii mai mult sau mai puţin susţinute cu dovezi

Daniel Florin Vişan, prim-procuror  al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş constata, într-o rezoluţie din 4 aprilie 2011, că înainte cu o zi de violenţele care l-au dus pe Marian Cornea la un pas se moarte, se petrecuse un alt incident, de data aceasta în curtea familiei Boca.
“Mai mulţi membri ai familiei  lui Marian Cornea au pătruns în curtea imobilului  părţii vătămate, Badea Ion, unde au produs distrugeri şi deteriorări atât la imobil, cât şi la  autoturismele aparţinând acestuia din urmă,  producându-i un prejudiciu de 3042 de lei”, se arată în rezoluţia semnată de  prim-procurorul Daniel Florin Vişan.  Iar incidentele s-au ţinut lanţ după momentele relatate în rezoluţie.
La nici o lună de la cele două altercaţii, Olimpia Boca, mama lui Ion Boca, reclama împreună cu fiica sa, Onea Lizea, comiterea mai multor fapte penale săvârşite în incidente diferite ale căror victime ar fi fost. Femeile susţineau atunci că  pe 15 august 2007,  Marian Cornea şi un apropiat al acestuia  ar fi violat domiciliul lui Boca Ion, ar fi sustras bunuri şi l-ar fi lovit pe bărbat. Potrivit Olimpiei Boca, pe 18 august 2007, aceiaşi doi învinuiţi ar fi ar fi lovit-o şi ameninţat-o. Femeia  a depus la dosar şi un certifiact medico-legal din care a reieşit că aceasta avea o contuzie la umărul  drept şi o alta la braţul stâng. Numai că prezentarea femeii la medicul legist nu s-a făcut la datele la care s-ar fi produs violenţele, ci  abia în septembrie.

Anchete peste anchete

În februarie, anul următor, a început urmărirea penală împotriva lui Marian Cornea şi a alor doi apropiaţi ai acestuia. Ancheta efectuată nu a dovedit însă niciuna din susţinerile celor două femei,  mai ales că incidentele n-au fost confirmate nici măcar de martorii  propuşi de părţile vătămate.
Ceea ce a contat cel mai mult în clarificarea acestor acuzaţii  a fost urmărorul aspect: “ Cu mai puţin de o lună înaintea datelor  indicate în plângerea părţilor vătămate, Cornea Marian a fost internat la Spitalul Universitar Bucureşi cu leziuni neurologice grave care au necesitat intervenţie chirurgicală. Deşi bărbatul a fost externat pe 2 august 2007, e greu de crezut că starea sănătăţii i-ar fi permis comiterea unor infracţiuni de violenţă” , aspect descris în rezoluţia de scoatere de sub urmărire penală a învinuitului  Marian Cornea.

Procese şi condamnări

Războiul însă era departe de a se fi încheiat, iar altercaţiile şi acuzaţiile au tot curs, iar povestea s-a întins până în 2012
Pe 9  februarie, anul acesta,  Ion Boca s-a adresat cu o plângere penală secţiei 13 de Poliţie Rurală Rucăr, plângere formulată împotriva  lui Marian Cornea  pe motiv că la data de  7 ianuarie 2012, acesta l-ar fi lovit cu un topor  în spate  provocându-i leziuni  corporale. În urma audierii unor martori s-a presupus că partea vătămată ar fost lovită de fapt accidental de un arbore … căzut în pădure. 
Anul trecut, după o serie de alte conflicte,  mai mulţi familia Boca l-a dat în judecată pe Marian Cornea.
Pe 14 iunie 2012 , Judecătoria Câmpulung  l-a condamnat  în dosarul 1899/2005/2011 pe Marian  Cornea şi pe alte cinci persoane, la câte trei ani  de închisoare cu suspendare şi la plata către Ion Boca a a 6139 de lei, daune materiale plus alte 10.000 de lei daune morale, la care s-au adăugat şi cheltuielile de judecată. Toate acestea s-au decis după ce  pe 28 mai,  aceeaşi instanţă  l-a condamnat, într-un alt dosar, pe acelaşi Marian Cosma la  alte 3 luni de închisoare dispunându-se  suspendarea condiţionată a  executării pedepsei  pe o durată de doi ani şi trei luni.

O poveste fără sfârşit din care n-a câştigat nimeni

Cum unul dintre veri a primit pedeapsă cu suspendare iar celălat cu executare, familia celui din urmă vrea “dreptate”, iar războiul dintre neamuri merge mai departe. Scandalurile se ţin lanţ, iar satul Valea Cetăţuii e în continuare teatrul unor conflicte care s-ar putea solda oricând cu o tragedie.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea