Începutul sfârșitului în războiul Chelu-Fătuloiu

# Cătălin Chelu a fost condamnat la 6 ani închisoare. Decizia poate fi atacată cu recurs # Contactat telefonic, chestorul Dan Valentin Fătuloiu ne-a declarat: ”Sentința este una firească și demonstrează, încă o dată, că justiția din România funcționează.” Omul de afaceri gălățean Cătălin Chelu a fost condamnat, vineri, de judecătorii Tribunalului București la cinci ani de închisoare cu executare,  plus un an spor de pedeapsă. Este vorba despre celebrul caz ”mită pentru general”, Chelu promițând chestorului șef de poliție Dan Fătuloiu  suma de un milion de euro pentru ca acesta, în calitatea sa de secretar de stat în M.A.I., să intervină favorabil în vederea rezolvării dosarelor penale având ca obiect infracțiuni comise de către Cătălin Chelu..

Cei trei complici ai omului de afaceri au primit următoarele pedepse: Ștefan Badea - patru ani de închisoare cu executare, Gabriel Constantinescu - doi ani de închisoare cu suspendare și Antonel Bunu - șase luni de închisoare cu suspendare. Sentințele nu sunt definitive, ele putând fi atacate cu recurs la Curtea de Apel.
Interesantă este turnura pe care au luat-o evenimentele din toamna anului 2010, moment al înfăptuirii flagrantului. Pe 10 august 2010, Secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu şi fiul său, Alexandru, s-au autodenunţat la DNA. Din autodenunţuri rezultă că fiul lui Fătuloiu a fost contactat de fostul său partener de afaceri, Ştefan Badea, care i-a promis 1.000.000 de euro din partea lui Cătălin Chelu dacă tatăl său îi va rezolva dosarele penale de evaziune fiscală şi spălare de bani.  După numeroase alte întâlniri, toate monitorizate și înregistrate, la data de 19 noiembrie 2010, Chelu  i-a remis secretarului de stat Fătuloiu, cu titlu de mită, suma de 212.850 lei (echivalentul a aproximativ 50.000 euro) pentru soluționarea favorabilă a dosarelor penale în care cel dintâi și complicii săi sunt cercetați, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. Pentru remiterea banilor, Chelu a fost ajutat de inculpații Badea Ștefan și Constantinescu Gabriel. La data de 20 noiembrie 2010, procurorii anticorupție au dispus reținerea celor patru inculpați pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 21 noiembrie 2010 Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a inculpaților Chelu Cătălin Constantin, Constantinescu Gabriel, Bunu Antonel Cristi și Badea Ștefan Nițache pe termen de 29 de zile.
Fără prea multe explicații, chestorul Fătuloiu este revocat din funcție după câteva zile, la data de 23 noiembrie, fiind pus la dispoziția Ministerului de Interne. Conul de umbră alocat fostului șef al Poliției Române nu a fost explicat așa cum trebuie de către oficialități nici până în ziua de azi. Pentru că acesta a acționat, în cazul de față, în urma autodenunțului, numai sub îndrumarea unui procuror de caz. De ce, atunci, un caz rezolvat ca la carte s-a lăsat cu o demitere? Întrebarea rămâne fără răspuns. Partea mai gravă este însă cea indusă, pentru că, probabil, cei care se gândeau și se gândesc să organizeze un flagrant pentru prinderea unui infractor se gândesc de două ori sau, poate, renunță. Ar fi chiar interesantă o statistică referitoare la cazurile de flagrant organizate înainte și după momentul Fătuloiu-Chelu. Probabil că, cel puțin o perioadă, au fost în scădere…
Tăcerea instituției unde a activat chestorul este oarecum inexplicabilă. Mai ales prin faptul că ea trebuia să îl protejeze și să îl apere pe acesta. Culmea, în rechizitoriu apar și amenințări ale lui Chelu, amenințări referitoare la o posibilă demitere a lui Fătuloiu, în urma unei campanii agresive în presă. Să fi reușit, totuși, Chelu? În cazul acesta, cine a câștigat?
Rechizitoriul procurorilor: ”De asemenea, inculpatul Chelu Cătălin Constantin i-a transmis denunțătorului Fătuloiu Dan Valentin că, în situația în care nu este de acord să accepte oferirea sumei de bani anterior menționată, va porni împotriva sa o amplă campanie de denigrare prin intermediul mass-media, împrejurare care îl va obliga să-și dea demisia din funcția de secretar de stat.”
Interesant, nu?..
Contactat telefonic, chestorul Dan Valentin Fătuloiu ne-a declarat: ”Sentința este una firească și demonstrează, încă o dată, că justiția din România funcționează. Prin această condamnare s-au demontat toate acuzațiile făcute de aceștia la adresa mea. Toată campania de denigrare a făcut parte dintr-un  plan premeditat, așa cu rezultă și din rechizitoriu. Scopul a fost și demiterea mea, scop care a fost, în mod paradoxal, atins.”

***


Dan Valentin Fătuloiu este chestor-șef de poliție și a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Administrației și Internelor din luna octombrie a anului 2009. A fost și șef al Departamentului Ordine și Siguranță Publică al Ministerului Administratiei si Internelor. Din octombrie 2007 până în septembrie 2009 a ocupat funcția de ministru-consilier, șef al Biroului Atașatului de Afaceri Interne din cadrul Ambasadei României la Washington DC, SUA.

A fost inspector general al Poliției Române din 2005 până în 2007. Timp de un an - 2004-2005 - a fost director adjunct al Direcției Generale de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog din cadrul I.G.P. - Ministerul Administrației și Internelor.

Dan Valentin Fătuloiu a mai fost director general al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București în anul 2000, iar înainte de asta a fost inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Argeș (1997 - 2000) și al Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița (1994-1997). A fost lider de proiect pentru "PHARE 2006 - Adopting Intelligence Led Policing in Romanian Police", coordonator al Programului româno-elvețian de implementare a poliției comunitare în județul Argeș, coordonator al Task-Force-ului privind traficul de ființe umane la Centrul SECI (Inițiativa de Cooperare Sud-Est Europeană - Centrul Regional pentru combaterea criminalității transfrontaliere), precum și coordonator național al Comitetului Inter-Ministerial pentru prevenirea și combaterea traficului de ființe umane. A fost manager de proiect - United Nations Office on Drugs and Crime, coordonator al Proiectului de cooperare cu USA - Secret Service în domeniul criminalității informatice, precum și coordonator internațional al Operațiunilor MIRAGE I, II și III între anii 2002 și 2004 desfășurate sub egida SECI - Centrul Regional pentru Combaterea criminalității trans-frontaliere. Este autor și co-autor al unor publicații de specialitate din România sau din străinătate în domeniul managementului informațiilor, poliției comunitare, prevenirii și combaterii traficului de ființe umane și crimei organizate.


Nu putem să nu ne întrebăm și noi de ce chestorul Fătuloiu a fost demis chiar de către instituția care trebuia să îl apere și sub comandamentul căreia a acționat, pas cu pas, în cazul tratat aici. Într-adevăr, un CV impresionant, întrerupt brusc de evenimentele prezentate, evenimente al căror deznodământ se apropie. Chiar, de ce a fost demis chestorul Fătuloiu?...    S.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea