Peste 9 milioane de lei amenzi aplicate şi neîncasate în Argeş

# Executarea silită a celor care nu-şi plătesc amenzile nu dă bine la electorat. # Dumitru Voicu, primar Micești: ”În  mare parte este vorba despre rudari care au luat amenzi pentru furt de lemne din pădure”. # Nicolae Diaconu (foot), primar Curtea de Argeș: ”Sunt câteva «fetiţe» care apar frecvent în aceste situaţii. Ce să facem în cazul lor?”. Surprinzător sau nu, în aproape toate administraţiile finanţelor publice din judeţ nivelul amenzilor neîncasate de la persoanele fizice îl depăşeşte pe cel al amenzilor ce trebuie încasate de la firme. Primarii spun că nu pot trece la executări silite pentru că cele mai multe dintre persoanele fizice care datorează sumele respective nu au bunuri sau imobile ca să poată fi executate. Nimeni nu vorbeşte însă despre capitalul electoral pe care-l reprezintă aceste persoane, capital care nu merită pus în pericol nici chiar pentru rotunjirea bugetelor locale.
Potrivit Activităţii de Metodologie şi Administrare a Veniturilor Statului din cadrul ANAF, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Argeş înregistra la sfârşitul lunii iulie 2012,  un total al amenzilor neîncasate de 9.16 milioane lei.
La nivel de judeţ, valoarea totală amenzilor neplătite de către persoanele fizice este apropiată de cea a amenzilor neplătite de firme. Cu excepţia AFP Piteşti, în toate celelalte administraţii fiscale din judeţ firmele par mai conştiincioase decât persoanele fizice, acestea din urmă având de plătit din amenzi sume mai mari decât cele datorate cu acelaşi titlu de către persoanele juridice
La Administraţia Finanţelor Publice Curtea de Argeş, care are arondate  19 comune (Albeştii de Argeş, Ciofrângeni, Corbeni, Tigveni, Şuici, Poienari de Argeş, Valea Danului, Valea Iaşului, Cicăneşti, Sălătrucu, Cepari, Arefu, Băiculeşti, Mălureni, Muşăteşti, Brăduleţ, Domneşti, Corbi şi Nucşoara) plus municipiul Curtea de Argeş, amenzile neîncasate se ridică la peste 1,22 milioane lei, din care 693 mii de la persoane fizice şi 528 mii de la persoane juridice.

Executarea silită pare să nu funcţioneze

Edilii locali explică aproape convingător că nu au pârghii prin care să-i oblige pe contravenienţi să plătească. Ba, mai mult, spun unii primari, cei în cauză ar fi doar uneltele adevăraţilor autori ai faptelor pentru care sunt amendaţi, un fel de executanţi care, de obicei, sunt insolvabili. Şi, ca atare, autorităţile locale se văd legate la mâini când vine vorba de colectarea respectivelor sume la bugetul local iar, după cum mărturisesc oficialii, în aceste condiţii, tot ce le mai rămâne sunt hotărârile judecătoreşti prin care cei care nu şi-au plătit amenzile să fie obligaţi la muncă în folosul comunităţii. Numai că nici asta nu e o treabă chiar simplă, aşa că una peste alta, mii de amenzi stau neîncasate ani buni pentru că “nu se poate face nimic”
Numai la nivelul municipiului Curtea de Argeş există amenzi neîncasate care cumulează peste 100.000 de lei. Sute dintre ele datează de acum cinci ani şi sunt slabe şanse să poată fi încasate în  viitorul apropiat.
“Pe cine să executăm?! Nu avem ce să le facem, nu avem ce să luăm după ei. Am făcut anchete sociale în cazul lor, am încercat să vedem dacă au rol ca să putem recupera măcar o parte din aceste sume. În mare măsură, aceste amenzi s-au transformat în muncă în folosul comunităţii. Dar dacă ne uităm în baza de date, putem vorbi în general despre aceleaşi persoane. De exemplu, sunt câteva ”fetiţe ” care apar frecvent în aceste situaţii. Ce să facem în cazul lor?” , intreabă retoric Nicolae Diaconu, primarul municipiului Curtea de Argeş

Muncă în folosul comunităţii şi…nu prea

Explicaţii similare vin şi de la Serviciul Impozite şi Taxe din cadrul aceleiaşi primării.
“În 2007 am preluat de la Finanţe 1242 de procese verbale (amenzi/ persoane fizice) pe care să le încasăm noi.  În total, 276 de mii de lei. 470 dintre acestea, reprezentând peste 100 de mii de lei,  n-au fost încasate nici până în ziua de azi.  Principalul motiv este lipsa banilor şi sau a unor bunuri  care să poată fi sechestrate. Mulţi dintre ei sunt tineri sub 30 de ani care încă mai locuiesc cu părinţii pentru că n-au nicio  sursă de venit sau sunt plecaţi din ţară. Avem  170 de  cazuri de insolvabilitate, respectivii fiind obligaţi la muncă în folosul comunităţii. Sunt şi situaţii în care cei ajunşi în această postură au câştigat procesul sau unii care au obţinut o amânare a termenului de plată.  Dar sunt şi cazuri speciale, cum este cel al unei persoane care a luat nu mai puţin de şase amenzi a câte 2500 lei fiecare şi nu a achitat nici un leu, pentru că nu are cu ce!”, spune Gheorghe Dincă, şef seviciu Impozite şi Taxe, Primăria Curtea de Argeş

AFP Câmpulung, 1,36 milioane neîncasate din amenzi

Administraţia Finanţelor Publice Câmpulung, care pe lângă municipiul cu acelaşi nume are arondate 21 de comune (Schitu Goleşti, Albeşti de Muscel, Bughea de Jos, Bughea de Sus, Lereşti, Mioarele, Poienari de Muscel, Godeni, Berevoieşti, Aninoasa, Stâlpeni, Mihăieşti, Vlădeşti, Rucăr, Dâmbovicioara, Boteni, Dragoslavele, Valea Mare Pravăţ, Stoeneşti, Cetăţeni şi Hârtieşti), totaliza la sfîrşitul lunii iulie a acestui an 1,36 milioane lei reprezentând amenzi neîncasate, din care 894 mii lei numai de la persoane fizice.
Primarul de la Schitu Goleşti, de exemplu, spune că, cel puţin în ceea ce-l priveşte, nu există nicio legătură între sumele neîncasate din  amenzi şi capitalul electoral pe care l-a avut la alegerile locale.
“Neîncasarea acestor sume n-are nicio treabă cu cu voturile. Acolo unde putem, încasăm sau înaintăm dosare pentru transformarea  amenzilor în muncă în folosul comunităţii,  iar unde nu putem este pentru că oamenii nu au cu ce să plătească. Între 2008 şi 2012  s-au acumulat 225 de mii de lei amenzi neîncasate de la persoane fizice. Avem 57 de dosare pentru muncă în folosul comunităţii, din care 52 s-au şi concretizat, celelalte 5 urmând să ne sosească de la judecătorie. În total, ne-am scăzut cu 50 de mii de lei şi suntem pe rol cu încă 100 de mii de lei”, a   declarat  Marcel Palaghiu, primarul reales al comunei Schitu Goleşti, comună ce aparţine de  AFP Câmpulung.

Miceşti, amenzi neîncasate de aproape două milioane lei

Administraţia Finanţelor Publice Piteşti (municipiul Piteşti, oraşele  Stefăneşti şi Mioveni plus 28 de comune: Albota, Bradu, Oarja, Bălileşti, Davideşti, Darmăneşti, Miceşti, Tiţeşti, Vultureşti, Mărăcineni, Suseni, Bascov, Budeasa, Ciomăgeşti, Cuca, Drăganu, Merişani, Morăreşti, Băbana , Cocu, Cotmeana, Moşoaia, Poiana Lacului, Săpata, Uda, Vedea, Coşeşti, Pietroşani) toatalizeaza la 31 iulie 2007,  3,85 milioane lei amenzi neîncasate. Totuşi,  AFP  Piteşti este sigura din judeţ în care, la acea dată, valoarea amenzilor neîncasate de la populaţie nu o depăşea pe ca a amenzilor neîncasate de la persoanele juridice. Apăreau totuşi neîncasate de la persoanele fizice 776 mii lei.
Una dintre comunele  cu probleme la  acest capitol a fost şi este  Miceşti.  În prezent, primăria are de încasat de la persoane fizice sume uriaşe, dacă punem la socoteală şi amenzile restante din anii precedenţi,
“Nu e vorba în niciun caz de capital electoral şi nu se pune problema că nu ne facem treaba. De acum trei ani avem de încasat de la persoane fizice aproape două milioane lei. Pe cei aflaţi în această situaţie am fi putut să îi trecem în insolvabilitate ca să îi scăpăm de probleme şi atunci puteam fi acuzaţi de măsuri populiste pentru atragerea electoratului. Dar am evitat să propun asta în Consiliul Local, tocmai pentru a nu crea astfel de suspiciuni. Dar la sfârşitul acestui an voi face o asemenea propunere în noul consiliu local. De ce nu putem să încasăm aceste amenzi?! În  mare parte, la noi este vorba despre rudari care au luat amenzi pentru furt de lemne din pădure. Cele mai multe sunt de dinainte ca la ocolul silvic să fie angajat actualul paznic. Se dădeau la acea vreme şi 70 de amenzi pe  zi, iar când a fost vorba să le încasăm, ne-am uitat că n-au cu ce să le plătească“, a explicat Voicu Dumitru, primarul reales al comunei  Miceşti.

Iar lista poate continua

La AFP Topoloveni sunt arondate 10 comune (Călineşti, Priboieni, Dobreşti, Beleţi-Negreşti, Boţeşti, Teiu, Bogaţi, Căteasca, Leordeni, Răteşti) şi oaşul Topoloveni. Amenzile aflate în sold la 31 iulie 2012 totalizau 968 mii lei, din care 367 mii lei de la persoane juridice şi aproape dublu de la persoane fizice. Administraţia  Finanţelor Publice Costeşti (oraşul Costeşti plus 17 comune: Bârla, Lunca Corbului, Hârseşti, Stolnici, Rociu, Negraşi, Buzoieşti, Recea, Ungheni, Căldăraru, Miroşi, Izvoru, Popeşti, Mozăceni, Slobozia, Ştefan cel Mare şi Râca) cumula şi ea la aceeaşi dată 1,70 milioane lei amenzi neînasate, din care 1,32 milioane lei de la persoane fizice.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea