Mircea Andrei despre guvernarea USL: România pierde 10 miliarde de euro din cauza lui Ponta

# Mircea Andrei: „Nimeni nu a făcut o eroare mai mare decât să pierzi 10 miliarde de euro”. Cea mai gravă greşeală a Guvernului Ponta, pierderea celor 10 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, nu a rămas fără ecou nici în rândul politicienilor din judeţ. Senatorul Mircea Andrei, candidatul Alianţei România Dreaptă la funcţia de senator pe Colegiul Piteşti, a comentat acest subiect şi susţine că niciun prim ministru de la Revoluţie şi până acum nu a reuşit performanţa de a pierde 10 miliarde de euro în doar câteva luni: „S-a întâmplat un lucru foarte grav joi. O să facem o solicitare USL Argeş să-şi precizeze o poziţie oficială pe acest subiect. Tema este pierderea celor 10 miliarde de euro pe care Comisia Europeană i-a suspendat joi la plată faţă de România. O să luăm legătura cu comercianţii din judeţul Argeş să vedem în ce măsură, această uriaşă pierdere pe care România a suferit-o se răsfrânge şi asupra judeţului Argeş. Procedura este următoarea: pe cele trei programe – transport, creşterea competitivităţii si programul operaţional regional – statul român prin autorităţile de management şi prin Ministerul Fondurilor Europene condus de domnul Leonard Orban, trebuie să transmită la Bruxelles facturile, proiectele, programele pe care s-au solicitat sau se solicită fonduri europene.
Începând cu 1 iulie 2012, în plină guvernare Victor Ponta, autorităţile române nu au mai transmis la Bruxelles nicio solicitare de decontare. Acesta este motivul principal al presuspendării a 10 miliarde de euro. Această sumă, un stat precum România, nu o plăteşte nici dacă duce un război pe care îl pierde şi trebuie să plătească daune. Nici după al Doilea Război Mondial nu am avut faţă de învingători o sumă atât de mare de plată. Două luni de zile, aceste fonduri sunt blocate, nu se mai fac plăţi către România pe aceste programe, sunt ameninţate şi altele în acest moment. După 2 luni, dacă autorităţile române nu arată măcar cum se rezolvă această situaţie, se întorc complet în bugetul Uniunii. Soluţia domnului Victor Ponta, pe care o spunea într-o declaraţie la televizor, cum că va face în aşa fel încât această sumă se fie prinsă în anvelopa bugetară, adică în bugetul următor, este cea mai proastă cu putinţă. În primul rând că este nesigură şi Comisia Europeană poate să spună foarte sec nu aţi fost în stare să-i cheltuiţi, se redistribuie pe total buget al UE, în niciun caz nu-ţi suplimentează bugetul pe 2014 - 2020.
În al doilea rând este foarte proasă pentru că noi, la anul vom avea un an de criză în care vom alerga după fiecare euro. Este an de criză anul 2013, este anunţat ca an de criză şi aveam nevoie ca de aer de aceşti bani ca să reuşim să trecem anul ce vine într-o variantă mai bună. Gândiţi-vă că s-au înfundat la acest moment pe domeniul de protecţie socială, toate acele programe prin care erau ajutate persoane cu handicap sau dizabilităţi. Sunt blocate la acest moment toate plăţile către constructori. Paguba e uriaşă, va genera o pierdere de aproximativ 100 de mii de locuri de muncă per total ţară, ceea ce înseamnă că minimum 400 de mii de pensionari nu mai au pensiile acoperite din contribuţia salariaţilor. Evident, Guvernul a luat măsura să se împrumute din piaţă pentru a acoperi pensiile şi salariile şi de acolo, consecinţele sociale se ţin lanţ. Este cea mai mare prostie pe care guvernele române au putut-o face din 1990 până azi.  Nimeni nu a făcut o eroare mai mare decât să pierzi 10 miliarde de euro.
Totalul fondurilor europene care ne-au fost alocate la intrarea noastră în UE, în 2007, a fost de 29 de miliarde. S-au absorbit din aceşti bani, mai mulţi sau mai puţini şi au fost o mulţime de discuţii pe această temă: că nu se absoarbe suficient, dar niciodată nu s-au pierdut. Guvernul Ponta reuşeşte în 6 luni de guvernare să piardă 33% din aceste fonduri. Este un fenomen foarte grav ce se va răsfrânge asupra economiei în anul care vine. Decontarea acestor lucruri va fi in 2013. Dacă lipeşti, în paralel, această analiză de retragerea investiţiilor de către Guvernul Victor Ponta, peste 60% din bugetul de investiţii al Guvernului a fost retras încă din luna septembrie, veţi constata că motorul economiei încetineşte, până stă. Toate firmele de construcţii, servicii, absolut orice lucrător în aceste domenii, la acest moment, este posibil să ajungă şomer, pentru că firmele, în mod evident, îşi vor restrânge personalul, neavând de lucru, blocându-se aceste plăţi şi vor disponibiliza oamenii. Altă soluţie nu au.”

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea