Accident minor - constatare amiabilă

# Cititorii întreabă, avocatul răspunde. Ce trebuie să știi despre constatarea amiabilă de accident. Utilizarea constatării amiabile de accident nu este o obligație, este doar o opțiune, fiind de fapt o alternativă la metoda clasică de constatare a unui accident care includea deplasarea la Poliție, întocmirea unui proces-verbal și abia apoi obținerea autorizației de reparație.
Practic, începând din 1 iulie 2009, conducătorii auto implicați într-un accident au posibilitatea de a completa împreună un formular tipizat pentru a consemna circumstanțele în care s-a produs evenimentul rutier, iar acest document înlocuiește procesul-verbal de constatare întocmit de Poliție.

Cu acest formular, păgubitul se poate adresa direct societății de asigurare, care are obligația să îndeplinească formalitățile pentru deschiderea dosarului de daună, să constate pagubele și să elibereze documentul de introducere în reparație a vehiculului.
Conform Ordinului CSA nr. 17/2012 pentru modificarea Normelor privind utilizarea formularului Constatare amiabilă de accident, puse în aplicare prin Ordinul CSA nr. 21/2008 publicat în Monitorul Oficial al României, nr. 693 din 10 octombrie a fost aprobat un nou formular pentru constatarea amiabilă de accident. Documentul vă scutește de birocrație și de drumul până la Poliție, în cazul unui accident minor și scurtează timpul necesar pentru obținerea autorizației de reparație. Actul normativ stabilește un nou model pentru constatarea amiabilă de accident. Noul formular va fi utilizat începând din 13 octombrie, când intră în vigoare prevederile acestui ordin.
Când se poate aplica constatarea amiabilă
Potrivit Ordinului CSA nr. 21/2008 pentru punerea în aplicare a Normelor privind utilizarea formularului Constatare amiabilă de accident, procedura de constatare amiabilă se poate aplica doar pentru accidentele ușoare, soldate cu daune materiale minore, care au avut loc pe teritoriul României, între maxim 2 autoturisme. Atenție, condițiile trebuie îndeplinite cumulativ! (în același timp)
Ordinul CSA precizează că Formularul de Constatare amiabilă poate fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului: pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulației publice, în incinte și în orice alte locuri.
Pentru a putea fi utilizat în relația cu societățile de asigurare, fără a mai fi necesară întocmirea de documente de constatare de către poliție, documentul trebuie completat și semnat de ambii conducători de vehicule implicați în accident.
În situația în care unul dintre vehicule este staționat/parcat, formularul poate fi completat și de către proprietarul/utilizatorul acestuia, se mai precizează în actul normativ citat.
Ordinul menționează clar că prin completarea formularului nu se stabilește care dintre cei doi conducători este responsabil pentru producerea accidentului, ci se adună doar informații despre împrejurările în care accidentul a avut loc.
Cum se completează și ce conține Constatarea amiabilă de accident
Formularul de Constatare Amiabilă are două pagini autocopiative, câte una pentru fiecare conducător auto, ambele pagini având aceeași valoare juridică.
Cei doi conducători auto completează împreună un singur formular, care include informații privind:
• data și locul producerii accidentului,
• datele de identificare ale conducătorilor auto implicați,
• date de identificare ale proprietarilor vehiculelor implicate,
• datele vehiculelor implicate și ale propriilor societăți de asigurare RCA,
• circumstanțele producerii accidentului.
Potrivit informațiilor de pe pagina de internet a CSA, după completarea tuturor datelor solicitate în formular, proprietarul vehiculului care se consideră îndreptățit să solicite despăgubiri în baza asigurării RCA se adresează societății de asigurare care a eliberat asigurarea RCA pentru celălalt vehicul implicat în accident. Dacă vehiculul care a produs accidentul este asigurat CASCO, proprietarul acestuia poate utiliza același formular de Constatare amiabilă de accident în relația cu asiguratorul său de CASCO.
Depunerea formularului Constatare amiabilă de accident de către oricare dintre cele două părți implicate reprezintă avizare de daună și obligă asiguratorul să deschidă dosarul de daună și să efectueze constatarea pagubelor, se specifică la art. 13 din Ordinul citat anterior.
CSA mai precizează pe propria pagină de internet că proprietarii ambelor vehicule implicate în accident "trebuie să își înștiințeze și proprii asiguratori de RCA cu privire la accidentul produs".
Obținerea unui formular de constatare amiabilă
Formularul de Constatare amiabilă de accident este tipărit și distribuit de societățile de asigurare autorizate să încheie asigurări pentru vehicule.
Pentru a obține un exemplar, trebuie să vă adresați asiguratorului la care ați încheiat polița RCA.

Avocat Gherzan Cătălin
Drept penal. Drept civil. Înregistrare mărci.
Recuperare debite. Recuperare taxa poluare.
Înmatriculare fără plata taxei de poluare.
Litigii comerciale internațional. Malpraxis.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea