„Bomboane” electorale

# Cititorii întreabă,  avocatul răspunde. Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență care modifică Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și Senatului și care enumeră bunurile cu valoare simbolică ce pot fi oferite alegătorilor pe parcursul campaniei electorale.
Mai exact, OUG stabilește că NU pot fi oferite alimente, băuturi și bunuri cu valoare semnificativă. Pe de altă parte însă, în actul normativ sunt detaliate toate produsele ce pot fi oferite alegătorilor pe parcursul campaniei electorale, după cum urmează: afișe, pliante, cărți poștale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, DVD-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, șepci, eșarfe, fulare, veste, fesuri, mănuși, pelerine, jachete. Totuși, pentru a putea fi oferite alegătorilor, toate aceste bunuri trebuie, în mod obligatoriu, inscripționate cu însemnele electorale ale formațiunilor politice sau ale candidaților.
Totodată, noul act normativ stabilește că pot intra în categoria bunurilor simbolice care pot fi oferite alegătorilor și alte obiecte, inscripționate cu însemnele electorale ale formațiunilor politice sau ale candidaților, a căror valoare nu depășește 10 lei fără TVA pentru fiecare articol.  Pot exista și alte produse din aceeași sferă a celor menționate mai sus dar care bineînțeles nu pot depăși suma de 10 lei pe articol.
Campania a început vineri, 9 noiembrie, și se va încheia sâmbătă, 8 decembrie ora 7.00. Astfel, potrivit actului normativ, în campania electorală, candidații, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale precum și cetățenii au dreptul să-și exprime opiniile în mod liber și fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei și a celorlalte mijloace de informare în masă.
De asemenea, pe toată perioada de 30 de zile, candidații vor avea dreptul la spații corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii, ce pot fi amplasate la sediul primăriei, în școli, universități, case de cultură, cămine culturale și cinematografe. Însă este interzisă organizarea acțiunilor de campanie electorală în unitățile militare, precum și în spațiile din școli și universități în perioada de desfășurare a cursurilor.
Totodata, sunt interzise promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați sau un anumit candidat, faptele fiind considerate infracțiuni și, în consecință, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Același act normativ stabilește că distribuirea de către candidați a băuturilor alcoolice în timpul adunărilor sau afișarea mijloacelor de propagandă electorală în alte locuri decât cele permise vor fi sancționate contravențional cu amenzi între 4.500 și 10.000 de lei. Contravenție va fi considerată și continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale (afișarea și distribuirea materialelor electorale sau sfătuirea alegătorilor), fiind pedepsită ca atare, cu amendă între 1.000 și 2.500 de lei.

Avocat Gherzan Cătălin
Drept penal. Drept civil. Înregistrare mărci.
Recuperare debite. Recuperare taxa poluare.
Înmatriculare fără plata taxei de poluare.
Litigii comerciale internațional. Malpraxis.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea