Nici n-a venit bine frigul, c-au şi început avariile pe reţeaua de termoficare

# Cât şi pe cât vom tremura la iarnă? Sâmbătă, piteştenii din cartierele Ceair, Popa Şapcă, Centru, Viilor, Calea București, Teilor, Exercițiu (parțial), Tudor Vladimirescu şi Fraţii Goleşti au rămas fără căldură, după ce reţeaua de termoficare a cedat.  Şi măcar dacă un ger cumplit ar fi justificat spargerea conductelor! De vină însă este reţeaua de conducte vechi de zeci de ani, în care nu s-a mai investit nimic pentru că toată atenţia autorităţilor locale s-a

îndreptat către centralele de cartier. Clienţii Termo Calor, care n-au avut şansa să locuiască pe lângă una din centralele date în folosinţă, vor tremura şi iarna aceasta, ca şi-n anii trecuţi, de câte ori magistrala va ceda.

Nu doar iarna e cea care ne ia prin suprindere, căci la Piteşti sezonul avariilor a debutat chiar înainte de ger. “Ne cerem scuze pentru neplăcerile cauzate consumatorilor noştri şi vom încerca să remediem avaria în cel mai scurt timp posibil!”. Aşa a sunat comunicatul Termo Calor Confort,  comunicat pe care l-am tot auzit în anii trecuţi şi care îi va mai bântui mult timp de-acum înainte pe piteştenii racordaţi la punctele termice netransformate încă în centrale de cartier. Povestea nu e nouă, aşa că n-ar mai trebui să mire pe nimeni, poate doar pe cei care sperau totuşi în ceva investiţii pe conductele ce leagă Cet Nord de punctele termice. În anii trecuţi, spre exemplu, când magistrala Termo Calor Confort a crăpat de câteva ori pe iarnă din cauza gerului, mai bine de trei sferturi dintre piteştenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire au tremurat de frig. Mulţi dintre cei deja căliţi cu senzaţiile reci şi tari oferite de furnizorul local de agent fierbinte  vor avea parte de aceleaşi suprprize şi-n această iarnă. Excepţie vor face, poate, cele câteva blocuri legate la puctele termice care, teoretic, vor fi transformate, până la sfârşitul anului, în centrale de  cartier  şi care, tot teoretic, se vor  adăuga celor  26 deja existente.

 

Câţi piteşteni vor scăpa de avarii?

Ce-i drept, avantajele acestora nu sunt contestate de nimeni,  pentru că povestea sună bine. Agentul termic pleacă spre beneficiar direct din centrala aflată la câţiva metri de bloc, fără a mai străbate kilometri de conducte şi ajunge în calorifere la o temperatură mai mare decât ar face-o dacă ar porni de la CET Nord. Riscurile avariilor se reduc şi dispar pierderile de pe reţea. Cu alte cuvinte, un confort termic mai bun şi mai ieftin.   Numai că există mari îndoieli  vizavi de şansele ca promisiunile autorităţilor locale să se şi concretizeze până la începutul iernii  de care ne mai despart doar vreo zece zile. Scepticismul vine chiar din partea unor consilieri locali  “neuselişti” care, după ce autorităţile locale au anunţat punerea în funcţiune pentru iarna 2012-2013  a altor 5 centrale de zonă şi 53 de centrale de cvartal, au arătat, cu argumente, că promisiunile făcută în prag de campanie electoral nu prea au acoperire. Motivul?  La data la care au fost lansate promisiunile, respectivele obiective nu aveau nici măcar avizul pentru  racordul de gaze! Asta înseamnă că, în cel mai fericit caz, cele 58 de centrale vor începe să funcţioneze undeva pe la sfârşitul sezonului rece, nicidecum la 1 decembrie. Şi, Doamne-fereşte, în iarna care vine s-ar putea să ne trezim nu doar cu avarii ci şi cu preţuri mai mari pentru…disconfortul termic, pentru că aceleaşi “guri rele” prevăd o creştere a tarifelor Terrmo Calor Confort, imediat după  încheierea campaniei electorale.

32.000 de familii depind de Termo Calor Confort

Dacă la începutul anului 2010 furnizorul local de agent termic livra apă caldă şi căldură pentru 50.000 de apartamete, în iarna care vine Termo Calor Confort va funcţiona cu mai puţin de 32.000 de clienţi persoane fizice, pentru că an de an mii de piteşteni au renunţat la sistemul centralitat de încălzire. Si poate că numărul celor care au rămas în reţea ar fi fost şi mai mic dacă o anumită prevedere stipulată în regulamentul de debranşare nu i-ar fi descurajat pe mulţi să facă o astfel de mişcare. Este vorba despre clauza potrivit căreia, odată deconectaţi, cei care au ales să renunţe la serviciile furnizorului local de agent termic sunt obligaţi să asigure încălzirea locuinţei cu o sursă alternativă de căldură (montarea unei centrale de apartament, electrică sau pe gaze ori racordarea la o centrală de cartier sau de bloc).  În niciun caz calorifere electrice! Dacă n-o fac , potrivit aceloraşi clauze,  debranşaţii sunt pasibili de amendă cuprinsă între 500 şi 1000 de lei şi nevoiţi să se reconecteze la sistemul centralizat de încălzire, pe cheltuială proprie.   
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea