Criza economică nu cred că are culoare politică

# Stânga sau dreapta? Sau invers?...cu Dragoș Pătroi. Răsfoind, din întâmplare, unul din numerele din luna iunie al revistei Business Magazin - unul dintre liderii naţionali recunoscuţi ai presei în domeniul financiar şi de business - am avut plăcuta surpriză să constat că editorialul pe politică fiscală era semnat chiar de argeşeanul nostru, Dragoş Pătroi, actualmente consultant fiscal, după ce a ocupat mai multe poziţii importante în sectorul public. Articolul se intitulează „Stânga sau dreapta? Sau invers?” şi face trimitere la eterna polemică dintre măsurile de stânga şi cele de dreapta din sectorul economic, evident cu accente de fină ironie pigmentate de autor. În aceste condiţii, i-am solicitat telefonic un scurt interviu pe care îl puteţi citi mai jos.   
# Bună ziua, dl. Pătroi. Spiridon Voinescu sunt, de la Atitudine în Argeş.
- Bună ziua şi dvs. Vă ascult.
# Pe unde sunteți, prin Pitești, prin București ?
- Ca să fiu foarte sincer acum sunt în Brașov și mâine dimineață plec la Sibiu.
# Ce bine, a venit vacanța mai devreme…
- (râde)…ce bine ar fi! Mai am de tras până să ajung să-mi iau vacanță din noiembrie…sunt cu un pic de treabă, încerc să materializez niște colaborări pe linie de consultanță fiscală, pentru viitor. Spuneți, despre ce e vorba?
# Tocmai am citit în unul din numerele revistei Business Magazin articolul dvs., intitulat „Stânga sau dreapta? Sau invers?”. Din câte ştiu eu, nu sunteţi la primul editorial în respectiva publicaţie.
- Da, mulţumesc... am pus pe hârtie câteva idei care mi-au venit repede în minte, în urma unei discuții cu redactorul șef al revistei, dl. Dorin Oancea. Într-adevăr, colaborez de mai mult timp cu cei de la revista Business Magazin.
# Până la urmă cum rămâne, dreapta sau stânga, că s-a cam înroşit scena politică, de când cu campania asta electorală.
- Eu, sincer vă spun, la politică nu prea mă pricep şi nu-mi permit să fac comentarii în direcţia asta. Asta spuneam şi în articol, vă citez cu aproximaţie din memorie „de o fi stânga, de o fi dreapta, bucuroşi le om duce toate...dacă lucrurile performează în mediul de afaceri şi, pe cale de consecinţă, se creează PIB”.
# Şi făceaţi trimitere şi la câteva modalităţi concrete de revigorare a economiei, printre care amnistia fiscală.
- Parţial adevărat, dar, din punct de vedere jurnalistic, aţi surprins aspectul esenţial. Făceam trimitere, în primul rând, la necesitatea de a crea cerere solvabilă pe piaţă, care nu se poate genera, în opinia mea şi în actuală conjunctură economică, decât prin scoaterea la suprafaţă a unor capitaluri volatile, aflate în căutare de oportunităţi de fructificare, aşa numiţii „bani fierbinţi”. Iar acest fapt se poate realiza într-o primă fază – repet, într-o primă fază și în funcție de anumite condiționalități – prin promovarea unor măsuri fiscale de amnistie fiscală şi a unor măsuri de politică monetară care să genereze o inflaţie controlabilă.  
# Şi, mai apoi?
- E foarte important ca acest eventual proces de „încălzire a economiei”, odată pornit, chiar şi artifical, să fie susţinut ulterior, de această dată în economia reală, prin măsuri corecte de implementare a unor strategii şi legislaţii de tip holding şi a unor măsuri fiscale eficiente în domeniul reorganizării afacerilor (mă refer, în special, la transferul de active în cazul fuziunilor şi divizărilor) și al impozitării directe – nu uitați că nici până acum nu s-a trecut la plafonarea bazei de calcul a contribuțiilor obligatorii de sănătate. În plus, regimul fiscal de impozitare a dividendelor este foarte restrictiv, și ne mai tot mirăm că mulți antreprenori își schimbă rezidența fiscală sau lucrează prin interpunerea unei firme off-shore. Mă rog, e mult de discutat…
# Deci, fără stânga, fără dreapta?
- Ba da, la televizor, în campaniile electorale şi, eventual, la o bere pe terasă. Domnul Voinescu, criza economică nu cred că are culoare politică; acum nu mai e ca pe vremuri, economia se integrează permanent într-un amplu proces de globalizare, iar principiile care guvernează eficienţa economică sunt aceleaşi şi pe stânga şi pe dreapta, funcţionează la fel şi în China şi în Germania. E adevărat, şi factorul politic are o oarecare influenţă asupra a ce să facem, dar sigur nu şi asupra a cum să facem. În viaţa reală, nu cea a show-urilor de televiziune, nu ştiu cât de mult împărţirea asta în stânga şi dreapta din plan politic îşi mai găseşte echivalentul şi în plan economic. Haideţi să constatăm că, în 2004, cota agregată de impozitare a banilor „scoşi din firmă” (adică, impozit pe profit de 25% şi pe dividende de 5%) era de 28,44%, iar acum (cu tot cu cotă unică de 16%) este de 29,44%. Desigur, pot fi date foarte multe exemple şi în celălalt sens (iar regimul de impozitare al veniturilor realizate de persoanele fizice este, cred eu, cel mai sugestiv dintre ele).
# Dar văd că, până la urmă, și dvs. tot mai spre vest trageți, că nu vă aud că vă căutați noi clienți în Moldova, ci în Ardeal.
- Hai, n-o dați cu mine pe politică că nu ține, nu marșez, chiar nu mă interesează subiectul.
# Vă mulţumesc şi vă aştept cu un articol şi în paginile publicației Atitudine în Argeş.
- Eu vă mulţumesc şi, în măsura în care timpul îmi va permite, voi onora cu plăcere invitaţia dvs.
S.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea