Regulamentul privind închirierea locurilor de parcare, din nou modificat

# Închirierea unui loc de parcare va costa cât impozitul pentru un apartament cu două camere. Săptămâna viitoare va fi supus votului consilierilor locali regulamentul (în formă nouă) privind închirierea locurilor de parcare în municipiul Piteşti. Nimeni nu mai ştie la a câta modificare a ajuns şi nici când va fi pusă în practică ideea care oricum nu va reuşi să rezolve problema insuficienţei locurilor de parcare. Cert este că varianta care va ajunge pe masa consilierilor vine cu un tarif de 140 de lei/an pe locul de parcare, cu 20 de lei peste nivelul propus spre consultare pe site-ul Primăriei Piteşti.
Municipiul Braşov e sursa de inspiraţie a aleşilor noştri locali atunci când vine vorba despre închirierea locurilor de parcare. Şi cum anul e pe sfârşite iar problema, ca multe altele, încă nerezolvată, reprezentanţii Primăriei Piteşti s-au gândit că o nouă vizită în oraşul în care sistemul chiar funcţionează ar putea fi răspunsul la regulamentul care, de mai bine de doi ani, nu-şi găseşte forma finală. Delegaţia piteşteană a reanalizat la faţa locului situaţia care, oricum nu prea seamănă cu cea de pe la noi şi a propus modificarea, pe ici, pe colo, a regulamentului asupra căruia piteştenii îşi tot dau cu părerea din 2010 încoace. Aşa că săptămâna viitoare varianta upgradată va ajunge pe masa consilierilor locali şi are toate şansele să şi treacă de votul majorităţii USL-iste.

Noul regulament vine cu tarife mai mari

Dacă în varianta supusă dezbaterii publice apărea un tarif de 120 lei/an în zona A (zona centrală), respectiv 100 lei/an în zona B (cartierele  Negru Vodă,  Prundu,  Calea Bucureşti, Tudor Vladimirescu, Calea Câmpulung, Trivale,  Găvana,  Craiovei, Măraşeşti, Banat, Traian, Războieni) cu unele facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi, noile propuneri ce au ajuns la comisii vizează un tarif  de până la 140 de lei anual.
“Mi se pare mult şi cred că acest tarif mai trebuie să suporte modificări. Să ne gândim numai că până şi impozitul anual pentru un apartament de 50-58 metri pătraţi e mai mic de 140 de lei. Ar trebui să se ţină cont de faptul că populaţia tocmai s-a confruntat cu o creştere a tarifelor la salubritate şi la apă-canal, creştere care ar putea fi urmată de scumpirea gazelor şi a gigacaloriei… Situaţia nu este uşoară şi ar trebui să se ţină cont şi de aceste aspecte.” spune Constantin Băjenaru, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari şi Locatari Argeş,  care a făcut parte din delegaţia care s-a deplasat la Braşov.

Adevăratele probleme rămân nerezolvate

Conform regulamentului ce va fi supus votului consilierilor locali, nu toate locurile de parcare se închiriază, ci doar cele din zonele în care numărul de locuri este mai mare sau egal cu numărul cererilor de închiriere. Cu alte cuvinte, acolo unde vecinii n-au avut motive de încăierare, nu vor avea nici de-acum încolo. Minunat e că, după implementarea proiectului, vor trebui să şi plătească pentru această linişte. În schimb, vor dispune 24 de ore din 24 de locurile pe care le-au primit de la Primărie şi nu doar în intervalul orar 18.00-06.00, aşa cum au existat unele propuneri.
Regulamentul prevede şi sancţiuni. Ocuparea unui loc în parcarea de reşedinţă fără deţinerea abonamentului pentru locul respectiv (atribuit conform prevederilor regulamentului) se sancţionează cu amendă cuprinsă între 400 lei – 600 lei.
Primăria se obligă să numeroteze şi să delimiteze prin marcaje locurile ce urmează a fi închiriate şi, ca regulamentul să fie de poveste, există şi posibilitatea montării unor dispozitive mecanice de blocare a accesului altor vehicule pe spaţiul închiriat, evident, dispozitive puse la dispoziţie doar de firme agreate de municipalitate.
Pentru fericitele cazuri în care numărul locurilor depăşeşte numărul solicitărilor, pot fi prevăzute şi unele perimetre desinate vizitatorilor iar “surplusul” va fi scos la licitaţie. Beneficiare ar putea deveni societăţile comerciale care funcţioneză la parterul blocurilor sau locatarii care posedă mai multe vehicule.
Dacă e să ne luăm după ce spun autorităţile locale, avantajul ar consta în faptul că se realizează o oarecare disciplină a parcărilor şi că vor dispărea de pe domeniul public rablele şi remorcile transformate în depozite. Dezavantajele pe care le vom constata cu toţii pornesc de la faptul că, în esenţă, problema nu este rezolvată, întrucât acolo unde numărul locurilor de parcare este mai mic decât numărul solicitărilor, iar vecinii se pândesc între ei ca să-şi lase maşinile, joaca de-a şoarecele şi pisica va continua. Evident, cu promisiunea autorităţilor locale de a suplimenta numărul locurilor de parcare, acolo unde  posibil, tot după modelul de la Braşov unde trotuarele au fost îngustate şi spaţiul verde redus în limitele permise de legislaţie, tocmai pentru a fi create noi locuri de parcare.
Forma finală a regulamentului ce va fi supusă votului consiliului local ar trebui să reglementeze şi situaţia zonei centrale, acolo unde, chiar dacă numărul de locuri ar fi egal cu cel al solicitărilor venite din partea  locatarilor, nu există soluţii pentru cei care vin cu treburi în zonă. Cel mai bun exemplu este cel al curţii  interioare din spatele complexului Fortuna, ridicat justificat de unii consilieri locali. Mai mult, trebuie clarificată şi situaţia celor care nu vor avea bani să-şi plătească locul de parcare sau a celor care au maşini de serviciu, iar exemplele pot continua.

În cel mai fericit caz, la anu’

Şi cum regulamentul privind închirierea locurilor de parcare va ajunge pe masa consilierilor locali abia la sfărşitul acestei luni, şansele să se şi treacă la fapte până la finele anului sunt aproape nule. Ceea ce înseamnă că vom asista la primele închirieri, şi aşa fără efecte benefice concrete, abia în 2013, anul preferat de autorităţile locale când vine vorba despre amânarea unor proiecte, iar exemple au tot curs prin paginile noastre.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea