Arpechim, disperare pentru angajaţi, prilej de campanie pentru politicieni

# Protestatar: „Unde sunt parlamentarii ăia de Argeş care se laudă pe la televizor, unde sunt, ce au făcut pentru noi?” # Andrei Gerea: “Nu am avut ce face, nu noi am fost la guvernare!” Salariaţii de la Arpechim au protestat vineri dimineaţă. Motivul? Salariile restante şi executarea silită a unor utilaje ale combinatului, în contul unei datorii de peste 7 milioane de euro, pe care societatea Oltchim o are către Polchem Societe Anonyme, o firmă înregistrată în Liechtenstein. Pentru a bloca executarea silită, în jur de 300 de angajaţi au protestat la poarta combinatului, încercând să împiedice intrarea executorului judecătoresc, Emilia Mateescu, în curtea Arpechim. În timp ce angajaţii Arpechim protestau în ploaie, politicienii, de toate culorile, organizau conferinţe de presă, şi se arătau în faţa camerelor, care mai de care cu muşchii mai umflaţi şi cu gogoşi electorale mai siropoase.

Istoricul executării silite

Polchem livra materii prime către Oltchim, în baza unui contract încheiat în luna februarie 2012. La data de 29 mai 2012, Oltchim înregistra către furnizor o datorie de 10,9 milioane de euro, reprezentând contravaloarea livrărilor de propilenă şi orto-xylen. Pe 30 mai, Consiliul de Administraţie al Oltchim a decis garantarea sumei prin ipotecarea unor bunuri imobiliare (două terenuri şi construcţiile aferente) şi a unor bunuri mobiliare (echipamente tehnologice aferente imobilelor). Terenurile nu au făcut obiectul contractelor de ipotecă, a spus Constantin Roibu, fiindcă era necesară plata unor taxe. Roibu a precizat că nu au putut fi plătite aceste taxe din cauza lipsei banilor necesari. În aceste condiţii, s-a revenit asupra deciziei CA, şi astfel s-a ajuns la ipotecarea unor instalaţii de 42 de milioane de euro, valoare de inventar. Acestea au fost cuprinse într-un contract de ipotecă, semnat de Constantin Roibu cu reprezentantul furnizorului pe data de 21 iunie. Pe 26 iulie, a mai fost semnat un contract suplimentar de ipotecă asupra  unor echipamente de circa 26,9 milioane euro, aflate în secţia de piroliză. În temeiul acestor contracte, debitorul este obligat faţă de creditor la plata sumei de 7.046.420,44 de euro. În anexele contractului sunt enumerate 984 de bunuri mobile de la Divizia Petrochimică Bradu. Este vorba, printre altele, despre instalaţii, rezervoare, utilaje şi puncte de transformare.
Potrivit unor reprezentanţi ai Ministerului Economiei, de la preluare până la sfârşitul lui 2011, pe platforma Arpechim au fost realizate investiţii de circa 60 de milioane de euro, pentru revizie şi modernizare.

Licitaţia s-a amânat. Nu a existat niciun client interesat.

Executorul judecătoresc nu a fost lăsat să intre pe poarta combinatului, zeci de muncitori asezându-se în faţa acestuia. El a fost împins câteva zeci de metri, până în stradă. Pentru că protestul a degenerat, au intervenit jandarmii, care au restabilit ordinea. Executorul judecătoresc, sub protecţia jandarmilor, a reuşit să intre în Pavilionul de la Arpechim, acolo unde a încheiat un proces verbal. 
Marian Dumitru, liderul sindical, le-a citit protestarilor procesul verbal întocmit de executorul judecătoresc. În procesul verbal se menţionează că au fost îndeplinite procedurile pentru organizarea licitaţiei, însă, în lipsa unor cumpărători şi unui reprezentant legal desemnat
de societatea debitoare, licitaţia nu s-a mai putut ţine. Liderul sindical a precizat că în procesul verbal nu a fost înscris faptul că licitaţia ar fi fost împiedicată de protestele salariaţilor. Nu a existat nici un client pentru cele 984 de bunuri mobile care sunt scoase la vânzare în contul datoriei de peste 7 milioane de euro pe care Oltchim o are către firma înregistrată în Liechtenstein. Procedura de îndeplinire a licitaţiei a fost amănată pentru o dată ulterioară.

"Hoţii! Hoţii! Jos Guvernul!", au strigat protestatarii.

Angajaţii, după o lungă perioadă în care au strigat lozinci care atacau toată clasa politică, "Hoţii! Hoţii!", " Jos Guvernul!", au început să acuze Guvernul României că nu s-a implicat în rezolvarea problemei Arpechimului şi că tot ce vor reprezentanţii Guvernului este distrugerea Arpechimului: "Am ieşit să protestăm pentru că nu mai suportăm ce se întâmplă. Nu mai suportăm să fim minţiţi. Săptămâna trecută, ca să nu mai facem proteste, ne-au spus că vor porni săptămâna aceasta instalaţiile şi acum ce au făcut, au venit să ni le taie. Reprezentanţii Guvernului Ponta nu a făcut nimic în această perioadă. Doar ne-au minţit de fiecare dată când ameninţam cu protestele şi nu s-a ţinut niciodată de promisiune. Nu avem bani de mâncare, nu avem bani pentru copii, n-avem cum să mai supravieţuim şi acum vor să ne lase şi fără serviciu. De ce vor să distrugă acest judeţ? Unde sunt parlamentarii ăia de Argeş care se laudă pe la televizor, unde sunt, ce au făcut pentru noi? Nu mai putem, o să stăm aici până se va face ceva şi pentru noi." ne-a spus o angajată.

Protestatarii au ameninţat că vor bloca Autostrada Bucureşti-Piteşti

Angajaţii au anunţat că vor sta de pază pentru a nu lăsa pe nimeni să taie instalaţiile şi au anunţat că vor protesta şi în următoarele zile, indiferent de vremea rea, sau piedicile care li se pun. Oamenii au spus şi că vor să blocheze o bandă a Autostrăzii Bucureşti-Piteşti, iar în următoarea săptămână să protesteze şi la Guvern. Liderul de sindicat de la Oltchim, cel care a venit însoţit de câteva zeci de angajaţi de la Vâlcea, pentru a protesta alături de colegii de la Arpechim, a spus că nu au blocat deocamdată autostrada, dar chiar dacă este ilegal acest lucru, dacă Guvernul nu va face nimic, se va ajunge şi la acestă situaţie: „Nu am blocat autostrada pentru că ne-au spus că este ilegal. Guvernanţii fac numai lucruri ilegale şi nu sunt pedepsiţi. Dacă este nevoie, vom încălca şi noi legea şi vom bloca o bandă a autostrăzii, chiar săptămâna viitoare.”, a încheiat liderul sindical.

Andrei Gerea: “E o grupare infracţională PDL-istă la Oltchim”

În timp ce la Arpechim salariaţii erau cu lacrimi în ochi şi încercau prin proteste să-şi păstreze locurile de muncă, la USL era conferinţă de presă extraordinară. Subiectul extraordinar a fost acelaşi - Arpechim şi salariaţii protestatari. “Gruparea infracţională PDL-istă a dus la această executare silită”, spune Andrei Gerea.  Acesta continuă cu promisiuni către manifestanţi, şi îi asigură de toată susţinerea sa şi a guvernării din care face parte. În timp ce făcea o promisiune că licitaţia ar putea fi amânată până în martie, Gerea primeşte un telefon de la ministrul economiei şi anunţă în conferinţa extraordinară că totul s-a terminat, iar executorul a fost scos din sediul Arpechim, întrucât nu ar avea ce să caute acolo. Total greşit informat domnul deputat, deoarece în momentul în care a ajuns la Arpechim pentru a da vestea bună manifestanţilor, a fost primit cu huiduieli şi înjurături. Executorul era tot în sediul Arpechim, iar domnia sa, cu greu a reuşit să lămurească manifestanţii să fie lăsat să treacă. “Ce căutaţi domnule aici? Sunteţi în campanie electorală? Nu aţi făcut nimic în cei opt ani de deputăţie!”, spuneau supăraţi angajaţii Arpechim. Gerea a încercat un răspuns: “Nu am avut ce face, nu noi am fost la guvernare”, afirmaţie care a încins şi mai tare spiritele printre manifestanţi, deputatul alegându-se cu câteva înjurături şi îmbrânceli, fiind nevoie de intervenţia jandarmilor pentru a fi salvat din mijlocul manifestanţilor.

Cătălin Rădulescu, revoluţionarul voinicel, s-a făcut mic, mititel

Şi Cătălin Rădulescu a fost voinicel la conferinţa USL. Acesta a întărit cele spuse de Gerea cu gruparea infracţională de la Oltchim Vâlcea, după care a venit mai aproape de colegiul pe care candidează, la Bradu, dar nu cu ceva legat de problema fierbinte Arpechim, ci ceva legat de primarul Frătică, cel căruia i-a făcut plângere penală la procuratură, dar şi la BEJ. Acesta, după conferinţa de la USL, a plecat cu Andrei Gerea către Arpechim, dar, când a văzut revolta oamenilor, s-a evaporat, şi alianţa USL a rămas reprezentată doar de Gerea. Nici acesta nu cred că ar mai fi fost atât de curajos, dar a avut informatori mincinoşi, care i-au spus că e aşteptat cu braţele deschise şi  că ar prinde bine să fie în mijlocul cetăţenilor supăraţi, iar o promisiune în campania electorală ar fi bine primită de manifestanţi. Cătălin Rădulescu s-a pitit pe după Pavilion, şi s-a făcut nevăzut, aşteptându-l pe Andrei Gerea prin vreun sediu de campanie USL, acolo unde avea protecţia asigurată.

ARD la conferinţa de presă a avut alături şi reprezentanţi ai oamenilor din Arpechim

La scurt timp după conferinţa USL, la Universitatea Brâncoveanu, ARD organizează o conferinţă de presă. Subiectul a fost tot Arpechim. ARD a lansat în urmă cu două săptămâni o iniţiativă publică prin care cere Guvernului să mandateze Ministerul Economiei să demareze procedura de achiziţie, contra cost, pentru preluarea rafinăriei de la SC OMV Petrom SA. La această iniţiativă s-au alăturat peste 6500 de piteşteni, care au şi semnat tabelul de susţinători alături de senatorul Mircea Andrei, Cătălin Bulf, Cătălin Teodorescu şi Ana Stan. 
Mircea Andrei a început conferinţa de presă cu acuzaţii aduse Guvernului Ponta, susţinând că acest contract de împrumut făcut de Oltchim este semnat după ce USL-ul a venit la guvernare, mai concret, în data de 26 iulie. Acesta susţine că Guvernul Ponta ştia de contract, mai ales că în Consiliul de Administraţie al Oltchim erau şi reprezentanţi din Ministerul Economiei, minister condus tot de USL. Mircea Andrei a susţinut că nu doreşte, sub nicio formă, să politizeze problemele grave care se petrec la Arpechim. ,,Am ales să nu ţinem această conferinţă la sediul partidului, pentru ca nu vreau deloc să politizăm problema Arpechim. Unde sunt parlamentarii din Argeş sau candidaţii la parlamentare? I-am invitat public la această conferinţă, tocmai pentru a încerca să găsim soluţii la una din cele mai grave probleme ale momentului, în Argeş. Sigur cineva este direct interesat ca Arpechim să nu mai funcţioneze, să nu mai producă. E datoria noastră să facem totul pentru ca aşa ceva să nu se întâmple, fiindcă ce se petrece cu Arpechim e un jaf", încheie senatorul Andrei.

Cătălin Bulf: “Cum să pui gaj bunurile societăţii pentru un contract de livrare marfă?”

Cătălin Bulf, cel care susţine cu tărie că Arpechim ar putea fi redeschis, spune că nu este posibil ca un director general să pună gaj bunul unei instituţii proprietatea a statului fără aprobarea adunării generale, adică a Ministerului Economiei. “Cum să pui gaj bunurile societăţii pentru un contract de livrare marfă? Riscul angajării unui astfel de avans, împrumut, este mai mare în cazul unei privatizări apropiate. Nu trebuie omis faptul că acest contract a fost semnat cu o lună înainte de data anunţată pentru privatizarea Oltchim. Dacă privatizarea reuşea, astăzi Oltchim-Arpechim ar fi fost companie privată şi această executare nu ar fi reprezentat problema Guvernului Ponta. Am fi intrat la capitolul privatizări nereuşite, ca de obicei.” Cătălin Bulf a spus că nu îşi explică cum în trei luni de zile un astfel de contract comercial poate fi judecat, dată hotărâre definitivă şi irevocabilă atacată cu recurs şi investită cu titlu executoriu pentru a se trece rapid la vânzarea şi tăierea instalaţiilor, când în condiţii normale, un astfel de process durează câţiva ani de zile. 
Material realizat de Liliana COSTACHE

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea