Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, alături de fermierii din Argeş

Săptămâna trecută, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi candidat USL la Camera Deputaţilor pe colegiul 7, Piteşti - Centru, Daniel Constantin, a avut la institutul pomicol Mărăcineni o întâlnire cu fermierii din judeţul Argeş. În cadrul discuţiilor ministrul le-a explicat fermierilor ce decizii au fost luate la Bruxelles în cadrul Consiliului European care a avut loc în perioada 22-23 noiembrie 2012. Daniel Constantin s-a arătat nemulţumit de rezultatele negocierilor, arătând că sumele negociate până în acest moment au rămas la nivelul celor convenite cu prilejul negocierilor de aderare din perioada 2004-2005.
,,Aş fi vrut să aduc veşti mai bune de la Bruxelles dar aşa cum ştiţi şi dumneavoastră negocierile summit-ului European au ajuns într-un punct care din păcate nu avantajează România. De aceea, cred că este important în primul rând să cunoască realitatea nu a anului 2013, realitatea anului 2020. Ceea ce s-a discutat la summit-ul de la Bruxelles implică fermierii români, realitatea agricolă din România până în anul 2020”, a declarat Daniel Constantin.

Daniel Constantin: ”România este una din puţinele state care în anul 2012 a acordat fonduri extraordinar de importante de la bugetul de stat”

În altă ordine de idei, ministrul Daniel Constantin a arătat că România a fost una dintre puţinele ţări europene care în anul 2012 a acordat fonduri consistente de la bugetul naţional pentru sprijinirea fermierilor, dând astfel exemplul plăţilor pe suprafaţă, a ajutorului de minimis, respectiv plăţile pentru bunăstarea animalelor.
,, Am încercat de la bugetul de stat să aducem fonduri suplimentare. Însă, bugetul de stat, aşa cum ştiţi, ca orice buget al statelor membre, nu-şi mai permite să vină suplimentar an de an cu foarte multe fonduri, vă dau un exemplu: atât Bulgaria cât şi Ungaria, anul acesta, cât au primit de la UE atât au acordat fermierilor. România este una din puţinele state care în anul 2012, e adevărat şi pe fondul unei secete puternice, a acordat fonduri extraordinar de importante de la bugetul de stat. Este pentru prima dată când jumătate din fermierii din România primesc nivelul maxim admis de 176 de euro pe hectar, cealaltă jumătate, 154. Este o diferenţă semnificativă faţă de anul trecut de 132 de euro pe hectar”, a adăugat Daniel Constantin.

Depozitele de legume şi fructe cât şi irigaţiile reprezită principale priorităţi ale ministrului Daniel Constantin

Totodată, Daniel Constantin,  a adus în discuţie şi principale priorităţi pe care le are în vedere pentru sprijinirea şi dezvoltarea agriculturii româneşti. Lipsa depozitelor de legume şi fructe reprezintă principala problemă a producătorilor români ceea ce îi împiedică să-şi vândă marfa în principalele lanţuri de hypermarketuri. Ministrul Agriculturii, în cadrul acestei întâlniri cu fermierii din Argeş, le-a adus la cunoştinţă fermierilor că a iniţiat un proiect de importanţă majoră pentru adevăraţii producători ce presupune ca prin asocierea producătorilor să se facă depozite cu ajutorul cărora legumele şi fructele din România să ajungă la standardele dorite de către hypermarketuri şi de consumatori. ,, „Este vorba despre măsura 123, un program care are o alocare bugetară de 80 de milioane de euro, demarat chiar astăzi. Am discutat în nenumărate rânduri cu reprezentanţii hypermarketurilor şi i-am întrebat la un moment dat de ce nu cumpără produse româneşti. Răspunsul a fost foarte simplu: pentru că produsele româneşti, legumele şi fructele, în primul rând, nu sunt etichetate, ambalate, sortate aşa cum ar fi trebuit şi, în al doilea rând, le găsim doar o perioadă de trei-patru luni în România. De aceea, a rezultat această necesitate de a avea depozite de colectare legume-fructe, unde să găsim mărul românesc aşa cum este la Mărăcineni. În atmosferă controlată, mărul românesc poate fi păstrat şi 12 luni. La această sesiune de depuneri de proiecte pot aplica cei care se asociază cu toţi producătorii din România”, a precizat Daniel Constantin.
Cât priveşte sistemul de irigaţii, ministrul Agriculturii, a adus noutăţi şi în acest domeniu şi anume sprijinirea fermierilor cu fonduri pentru studiile de fezabilitate prin aprobarea unei note în şedinţa de Guvern prin care să se aloce fonduri de la Programul Operaţional Sectorial de Mediu pentru tot ce înseamnă studiu de fezabilitate pentru sistemele de desecare, în special de lângă canalul Siret-Bărăgan.
„Aici avem anumite noutăţi, chiar mâine în şedinţa de Guvern o să aprobăm o notă prin care alocăm fonduri de la Programul Operaţional Sectorial de Mediu pentru tot ce înseamnă studiu de fezabilitate pentru sistemele de desecare, în special de lângă canalul Siret-Bărăgan. Facem aceste studii de fezabilitate iar de la 1 ianuarie 2014 sper să putem începe construcţia efectivă şi achiziţionarea de utilaje. Am vizitat mai devreme Institutul de Pomicultură, îl cunosc foarte bine, este o elită în ceea ce înseamnă pomicultura românească”, a spus Daniel Constantin, candidatul USL pentru funcţia de deputat.
Lucian Gherguş

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea