Metode de fraudare a voturilor

# Absenteismul la urne, cel mai mare inamic al alegerilor corecte. "Multiplu", "Dimineaţa" sau „Suveica” sunt doar câteva dintre metodele ingenioase, devenite deja clasice, prin care se pot fura voturi. În multe cazuri, şansele ca aceste metode să dea rezultate sunt cu atât mai ridicate cu cât absenteismul la urne este mai mare. Dar, atenţie! Mita electorală şi votul ilegal înseamnă puşcărie!
Că la alegeri se fură, se ştie! Că asta se-ntâmplă şi pentru că mulţi dintre noi refuză să se prezinte la urne, se cunoaşte mai puţin! Iată câteva metode de fraudare practicate de pe când s-au inventat scrutinele electorale,  metode care încă mai dau “rezultate”!

"Multiplu" este  metoda prin care membrii secţiei de votare înmânează unor alegători (pe care îi cunosc) mai multe buletine de vot, pentru ca ulterior să semneze în dreptul altor persoane despre care se ştie că nu se vor prezenta la urne.

Metoda "Dimineaţa" începe, aşa cum sugerează şi denumirea, în zori, înainte de deschiderea urnelor. Concret, înainte de începerea votării, se introduc în urnă zeci, sute de buletine de vot ştampilate, iar pe parcursul scrutinului, anumiţi membri “zeloşi” ai secţiilor îşi fac “datoria” de a semna pe lista de vot  în dreptul persoanelor care nu vin să-şi exprime opţiunea electorală.

„Suveica” este metoda prin care alegătorul se prezintă la secţie cu buletinul de vot gata ştampilat. Buletinul ştampilat se pune în urnă, iar cel în alb se substituie  pentru a fi folosit ca dovadă în faţa celor care l-au plătit pe alegător să-şi vândă votul.

“Fotografierea votului” este metoda prin care alegătorul plătit intră în cabinele de vot cu aparate de fotografiat sau cu telefoanele mobile, “poza” fiind dovada cerută de cei care urmăresc votul celor cărora le-au promis mită.

"Buletinul fară ștampilă" este acea metodă prin care anumitor alegători li se înmânează buletine de vot ce nu au aplicată ştampila de control. Această metodă se practică în secţiile de votare unde există informaţia că mulţi alegători au o anumită preferinţă politică.

”Multiplicarea” sau "Tipografia" este o altă metodă de fraudare care constă în distribuirea unui număr mai mare de buletine de vot decât cel necesar, potrivit listelor şi presupune tipărirea ilegală a unor buletine de vot care urmează să ajungă în anumite secţii de votare prin intermediul unor membri corupţi ai birourilor respective.

Metoda "Înghesuiala" este folosită pentru obstrucţionarea votului în secţiile în care se ştie că un anume candidat este favorit şi constă în crearea intenţionată  a unor aglomerări sau ambuscade la intrarea în secţie de către persoane ”antrenate” în acest sens. 

Metoda ”Mutărilor” sau  metoda "Stalin" se practică la numărarea voturilor şi presupune mutarea unor buletine dintr-un teanc într-altul.

Metoda "Procesului Verbal"  poate fi pusă în practică doar de către preşedintele secţiei de votare care, pe drumul de la secţie la BEC, poate completa un alt formular de proces-verbal, cu o situaţie ceva mai “convenabilă”.

Mita electorală şi votul ilegal înseamnă puşcărie!

Atenţie! MAI avertizează că mita electorală se pedepseşte cu închisoare între şase luni şi cinci ani. Ce este mita electorală? Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi in scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi. Atenţie! Se pedepseşte nu doar mita, ci şi tentativa de mită
Mai mult,  nu numai cel ce dă mită, dar si cel care primeşte este pasibil de pedeapsă. Despre vot ilegal vorbim atunci când alegatorul votează de mai multe ori in ziua alegerilor (votul multiplu). Şi atunci când alegătorul îşi exercită dreptul la vot în altă zonă decât cea in care îşi are domiciliul, fară a avea acest drept, tot vot ilegal se numeşte şi se pedepse;te, de asemenea, cu închisoare de la şase luni, la cinci ani.
Cristina Stancu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea