Avem un Parlament neconstituţional?

# Argeşul are 17 parlamentari în actualul mandat, iar în mandatul 2008-2012 a avut 13  # În loc de 300 parlamentari cât au votat românii la referendumul din 2009, în mandatul 2012-2016  avem 588 parlamentari. Sfărşitul săptămânii trecute a fost aşteptat cu sufletul la gură de câştigătorii alegerilor din 9 decembrie. Şi în Argeş, cei 17 parlamentari au primit, vinerea trecută, certificatele care le atestă calitatea de parlamentar. Senatorii Ionuţ Elie Zisu (USL-PNL, colegiul Piteşti), Ion Popa (USL-PNL, colegiul Curtea de Argeş-Câmpulung), Constantin Tămagă (USL-PSD, Costeşti-

Topoloveni), Şerban Valeca (USL-PSD) şi Iulian Cristache (PP-DD), ambii în colegiul Mioveni-Ştefăneşti, împreună cu cei 12 deputaţi, Gheorghe Marin (USL-PSD, colegiul Câmpulung), Mircea Drăghici (USL-PSD, Curtea de Argeş), Simona Oprescu (USL-PSD) şi Mihai Deaconu (PP-DD), ambii în colegiul Mioveni, Theodor Nicolescu (USL-PNL, colegiul Costeşti), Bogdan Niculescu Duvăz (USL-PSD, Topoloveni), Radu Vasilică (USL-PSD) şi Ioana Jenica Dumitru (PP-DD), ambii în colegiul Ştefăneşti, Daniel Constantin (USL-PC, Piteşti Centru), Andrei Gerea (USL-PNL, Piteşti Nord), Cătălin Rădulescu (USL-PSD) şi Cătălin Teodorescu (PDL), ambii în colegiul Piteşti Sud sunt parlamentarii care se bucură de acest mandat, care pare a fi neconstituţional, aşa cum susţine CCR în comunicatul emis cu o zi înainte de învestire.

CCR strică liniştea noilor parlamentari

Ion Predescu, judecător al Curţii Constituţionale a României, a stricat liniştea proaspeţilor parlamentari. Acesta a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că redistribuirea ar putea fi invalidată ca neconstituţională, deşi a fost susţinută de toate partidele, întrucât este o procedură peste şi în afara votului. După referendumul din 22 noiembrie 2009, atunci când s-a votat pentru un parlament unicameral, Legea 35 din 2008 nu mai putea fi modificată decât în sensul instutuirii unui parlament unicameral, dar Guvernul Ponta a modificat Legea 35 din 2008 chiar anul acesta, prin Ordonanţa de Urgenţă 46, iar noul Parlament a fost ales în baza legislaţiei astfel modificate.

Ponta acuză CCR de numărul mare de parlamentari, CCR spune că parlamentul a fost ales neconstituţional.

Premierul Victor Ponta i-a indicat drept vinovați pentru cele 588 de mandate ale noului Parlament pe judecătorii Curții Constituționale, iar aceștia au ripostat printr-un comunicat din care rezultă că noul Legislativ a fost ales neconstituțional. CCR face o precizare interesantă: “Curtea constată că reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o soluţie legislativă care nu respectă voinţa exprimată de popor la referendumul consultativ menţionat este în contradicţie cu prevederile constituţionale ale art. 1, 2 şi 61.” (par.XII 1.12.)", cu referire directă la referendumul privind reducerea la 300 a numărului de parlamentari.
Concluzia CCR este clară: “Pentru toate aceste considerente, Curtea a constatat că legea  încalcă, în ansamblul său, dispoziţiile Constituției cuprinse în art.1 - Statul român, art. 2 - Suveranitatea, art. 4 - Unitatea poporului şi egalitatea între cetăţeni, art. 16 - Egalitatea în drepturi, art. 61 - Rolul şi structura (Parlamentului), art.62 - Alegerea Camerelor şi art. 147 alin. (4) privind caracterul general obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale. (par.XIV)”

Judecător CCR: “Deși toate partidele au agreat ideea cu redistribuirea, aceasta ar putea fi invalidată ca neconstituțională”

Ion Predescu, judecător al Curții Constituționale: „Nu este în regulă să avem 600 de parlamentari! În Franța este un senator la 200.000 de locuitori și un deputat la 100.000 de locuitori. Noi vom avea un senator la 70 de mii de locuitori și un deputat la 50 de mii de locuitori. Nu se poate! Deși toate partidele au agreat ideea cu redistribuirea, aceasta ar putea fi invalidată ca neconstituțională, fiind o procedură peste și în afara votului!”
Cu toate acestea, parlamentarii de Argeş au zâmbit în faţa camerelor şi a tuturor celor prezenţi la învestirea de vineri. Se pare că niciunul nu avea nicio umbră de îndoială că scaunul de parlamentar îi va fi tras de sub fund în momentul în care deja avea învestirea în mână. Deşi referendumul din 2009 a arătat clar că voinţa poporului este ca parlamentul să fie unicameral şi să aibă doar 300 de parlamentari, actualul parlament se lăfăie în 588 de scaune, aproape de două ori mai mult decât au votat românii în urmă cu 3 ani. Dacă am avea de toate cum avem parlamentari, am fi departe, dar, din păcate, avem doar parlamentari care nu se mai uită la electorat decât peste patru ani, când vor cere un nou vot. Restul? Dumnezeu cu mila!
Liliana Costache

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea