Expoziţie in memoriam Silvestru Voinescu

Pe 2 ianuarie s-au împlinit 78 de ani de la naşterea celui care, timp de patru decenii, a condus destinele Bibliotecii Judeţene Argeş. Zilele acestea, instituţia de care şi-a legat numele găzduieşte expoziţia “Argeş - tradiţie şi contemporaneitate”, un eveniment organizat în memoria lui Silvestru D. Voinescu. Expoziţia, care poate fi vizitată până pe 11 ianuarie, cuprinde lucrări cu  autografe, dactilograme, articole, fotografii şi documente personale ale lui Silvestru Voinescu, renumitul om de cultură care, timp de patru decenii, între anii 1964 - 2004, a fost directorul Bibliotecii Judeţene Argeş. Foşti şi actuali angajaţi ai instituţiei, oameni de cultură sau simpli prieteni ai scriitorului, poetului, epigramistului şi academicianului Silvestru Voinescu s-au întâlnit, vineri, în holul mare al Bibliotecii Judeţene Dinicu Golescu, pentru a-l omagia pe cel despre care s-a afirmat că a fost aici “precursorul calităţii şi al informaţiei valide, o personalitate valoroasă a cărei moştenire trebuie dusă mai departe ”,  un om elegant, distins şi frumos despre care poeta Denisa Popescu a declarat, cu ocazia vernisajului expoziţiei, că “a avut graţia şi maiestatea bisericilor gotice”.
Profesorul Costin Alexandrescu, părintele festivalurilor de prestigiu ale Argeșului, a lansat conducerii Bibliotecii Judeţene Dinicu Golescu o provocare - realizarea unui bust al fostului director al instituţiei,  trecut în lumea de dincolo pe 13 sep¬tembrie 2005, mărurisind că: “Silvestru Voinescu s-a dus prea devreme acolo unde l-au chemat îngerii. Sunt onorat şi mândru  că am fost contemporan cu Silvestru Voinescu”.

Silvestru Voinescu, omul providenţial

“Într-un septembrie bacovian, a plecat dintre noi, prea devreme, Domnul Director Silvestru D. Voinescu. Împlinise, nu demult (2 ianuarie 2005), 70 de ani si, cu toata boala care îl măcina, dorea să ducă la bun sfârşit monografia Bibliotecii Judeţene. Dumnezeu a vrut însă altfel (…) Îmi este foarte greu să vorbesc despre domnul Voinescu la timpul trecut, cuvintele neputând acoperi nici pe departe “golul” afectiv şi intelectual pe care îl resimţim cu toţii. În ceea ce mă priveşte, relaţia cu Domnia Sa a fost una specială, fiind, pentru mine, Omul providenţial, modelul uman şi profesional care a vegheat, cu tact şi eleganţă, devenirea mea în ale culturii şi bibliotecii.” - sunt cuvintele lui Mihai Octavian Sachelarie, desprinse din volumul “Silvestru Voinescu - un destin asumat”, semnat, alături de poeta Denisa Popescu, de actualul director al Bibliotecii Judeţeane.

Despre evoluţia sa profesională…

Silvestru D. Voinescu s-a născut la 2 ianuarie 1935, în comuna Călineşti, judeţul Argeş, într-un areal cultural de mare tradiţie (foarte aproape de reşedinţa Brătienilor şi a Goleştilor), pe care l-a prezentat şi l-a slujit toată viaţa cu pasiune şi evlavie. Aici a făcut şcoala primară, începând apoi Seminarul Central din Bucureşti. În urma reformei Vasilichi din 1948, seminariile teologice s-au desfiinţat, fiind nevoit să-şi continue studiile liceale la Liceul de băieţi din Piteşti (actualul I. C. Brătianu), studii terminate în 1954. În acelaşi an, s-a înscris la Facultatea de Drept din Bucureşti. Destinul a făcut ca tot de atunci să ocupe postul de responsabil al  Bibliotecii Raionale Topoloveni. Era începutul unei cariere închinate cărţii şi bibliotecii. În anul 1964, a fost numit director al Bibliotecii Regionale Argeş, conducând cea mai importantă bibliotecă publică din judeţul Argeş timp de patru decenii. Paralel cu studiile de drept, a urmat şi cursurile speciale de biblioteconomie, studii care i-au marcat întreaga evoluţie profesională. Aici a avut şansa de a cunoaşte şi a colabora cu nume de referinţă ale  bibliologiei românesti – N. Georgescu-Tistu şi Dan Simonescu, după cum povesteşte Octavian Sachelarie
“Este aproape imposibil să cuprinzi în câteva rânduri, poate prea seci, realizările şi  împlinirile Domnului Voinescu. Domnia Sa a fost cel care a făcut din Biblioteca din Piteşti una dintre cele mai cunoscute din ţară, sacrificându-şi practic ultimii ani din viaţă pentru construirea noului local al bibliotecii, inaugurat în anul 2003. Mai mult decât atât, a reuşit, prin prestanţa sa intelectuală şi profesională, să contribuie la dezvoltarea bibliotecii româneşti, fiind unanim recunoscut ca un specialist de înalta clasă. Managerul performant de bibliotecă a fost dublat de un neobosit istoric al vieţii culturale argeşene, pasiune care l-a urmărit toată viaţa şi care a dat numeroase roade – volume, sute de articole în reviste de specialitate – Biblioteca, Biblioteca Bucureştilor, Revista Bibliotecii Naţionale, Argeş, Cultura, Calende. Domnul
Voinescu a fost un “activist” cultural în sensul bun al cuvântului – a transmis întotdeauna din cunoştinţele sale, a făcut ca biblioteca să fie “vie”, aproape de cititorii săi, pe care i-a “expus” unor întâlniri unice cu multe personalităţi ale culturii româneşti. Recunoaşterea meritelor sale nu a întârziat să apară: 1984 – membru al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din România; 1988 – Marele Premiu al revistei Argeş, pentru volumul Istoria municipiului Piteşti; 1990 – vicepreşedinte al Asociaţiei Bibliotecarilor din bibliotecile publice din România;1995- bibliotecarul anului – titlu iniţiat de revista Bibliotecii Naţionale, ca o recunoaştere a meritelor profesionale şi devotamentului unor oameni de carte; 1996 – Omul de cultura al anului 1995 în Argeş, titlu acordat de săptămânalul  Jurnalul de Argeş pentru lucrarea Argeşeni şi musceleni în Academia Româna şi pentru demararea proiectului de construcţie a noului sediu al Bibliotecii Judeţene; 2002 – Diploma de excelenţă, acordată de Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Argeş pentru întreaga activitate publicistică ân vederea punerii în valoare a culturii argeşene şi a personalităţilor sale în contextul istoriei naţionale; titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Călineşti – Domnului Silvestru Voinescu, fiu al comunei, personalitate de prestigiu a culturii romaneşti, minunat om de carte, cunoscător perfect al istoriei muscelene şi argeşene, inspirat izvoditor de literatură, făptuitor de bine în toate şi pentru oricare fiinţă întâlnită; 2003 – Premiul revistei  Argeş;
Premiul de excelenţă, pentru întreaga activitate desfăşurată, acordat de ANBBPR. Mai mult decât toate aceste recunoaşteri profesionale şi culturale, in inimile tuturor celor care l-au cunoscut, domnul director Voinescu rămâne un OM:  un adevărat luptător, un optimist, un înţelept care a ştiut toată viaţa să clădească «monumente culturale» care vor dăinui.” mai spune Octavian Sachelarie în volumul menţionat.

”Omul sfinţeşte locul”

În acelaşi volum, poeta Denisa Popescu vorbeşte despre Silvestru Voinescu ca despre personajul unei cărţi nescrise: “Despre Silvestru Voinescu nu poţi scrie decât privindu-l dintr-o parte. Numai aşa poţi însufleţi iluzia ca l-ai cuprins in întregime, considerându-l din toate unghiurile, trecându-l prin toate ipostazele.  
Silvestru Voinescu pare că s-a născut din carte, special pentru carte. Emanând prestigiu, forţă, autoritate, director vreme de 40 de ani al Bibliotecii Judeţene Dinicu Golescu, Silvestru Voinescu a reuşit să contureze profilul unei instituţii remarcabile, despre care poţi dialoga deopotrivă cu simplul si cu eruditul. Adevărat ca omul sfinţeşte locul, domnul Voinescu a dovedit-o cu prisosinţã. Si nu doar organizând sistemul meticulos şi fără fisură, ci implicându-se în facerea profundă a cărţilor, îndeosebi a celor care tratează problematica sensibila a relaţiei lor cu cititorul. Cărţi sau articole pur şi simplu, un discurs sever şi bine argumentat, susţinut de o impetuozitate temperamentală cel puţin interesantă şi de calitatea desuetă (dar numai pentru că timpurile nu mai ţin să fie aristocrate) de a fi bărbat elegant şi rafinat fac din Silvestru Voinescu unul dintre oamenii-reper ai culturii argeşene”
Cristina Stancu

“Viaţa mea printre cărţi nu este o expresie gratuită. Au trecut 45 de ani de când lucrez numai în bibliotecă, în ciuda faptului  ca am absolvit facultatea de drept. Cărţile mi-au fost prieteni devotaţi şi, din această prietenie, au ieşit cel puţin două realizări notabile. Prima realizare, o bibliotecă importantă  prin valoarea fondurilor sale şi prin activitatea tot mai valoroasă de la an la an. A doua: am publicat 12 cărţi şi câteva sute de articole. Am cercetat cu predilecţie istoria culturii din zona Argeş – Muscel, aducând în prim-plan oameni şi fapte  care, de cele mai multe ori, se înscriu in spiritualitatea românească. (…). În ceea ce mă priveşte, mi-aş fi dorit să realizez mai mult, dar, ca să nu mânii pe Dumnezeu, trebuie să mă mulţumesc şi cu atât. Rămân destule de făcut de către cei ce vor sluji in viitor biblioteca piteşteană”, spunea Sivestru Voinescu în prefaţa volumului O viaţă printre cărti (II), apărut în 2001, un fel de testament spiritual lăsat celor care îi duc munca mai departe.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea