Buget 2013. Cum se împart banii?

# România va avea, în 2013, un buget de 46 de miliarde de euro şi cheltuieli totale în valoare de 49 de miliarde de euro. # Fiecare român datorează 2.500 de euro, în acest moment, datoria publică a României ridicându-se la 51 de miliarde de euro, a declarat premierul Victor Ponta. România va avea, în 2013, un buget de 46 de miliarde de euro şi cheltuieli totale în valoare de 49 de miliarde de euro. Anul acesta, deficitul bugetar va fi de 3 miliarde de euro. Iată cum se va împărţi bugetul din 2013, conform raportului premierului Victor Ponta:
Salarii: 10,2 miliarde de euro;
Pensii: 11,2 miliarde de euro;
Investiţii: 7,8 miliarde de euro;
Cheltuieli cu bunuri şi servicii: 7,6 miliarde de euro;
Cheltuieli cu asistenţă socială: 4,4 miliarde de euro;
Dobânzi la credite: 2,5 miliarde de euro;
Subvenţii: 1,1 miliarde de euro;
Contribuţia României la UE: 1,4 miliarde de euro;
Alte transferuri şi cheltuieli: 2,9 miliarde de euro.

Cum se împarte bugetul pe domenii:

Pe domenii, cheltuielile bugetare din 2013 vor fi următoarele:
Asigurări şi asistenţă socială: 16,5 miliarde de euro;
Sănătate: 6,2 miliarde de euro;
Transporturi: 4,9 miliarde de euro;
Educaţie şi cercetare: 4,4 miliarde de euro;
Agricultura: 3,8 miliarde de euro;
Administraţie publică: 2 miliarde de euro;
Ordine publică şi siguranţa natională: 2,7 miliarde de euro;
Apărare: 1 miliard de euro;
Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică: 1,5 miliarde de euro;
Mediu: 1 miliard de euro;
Alte domenii bugetare (datorie publică, alte servicii generale): 5 miliarde de euro.

Cât datorează România în 2013

Fiecare român datorează 2.500 de euro, în acest moment, datoria publică a României ridicându-se la 51 de miliarde de euro, a declarat premierul Victor Ponta.  "În urmă cu patru ani, România avea o datorie de 28 de miliarde de euro, faţă de 51 de miliarde. În ultimii patru ani, aproape s-a dublat datoria pe care o avem fiecare dintre noi", a subliniat Victor Ponta.  În acest an, este scadentă o suma de 14,4 miliarde de euro. Din această sumă, Guvernul are de rambursat 1,2 miliarde de euro din împrumutul primit de la Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, în 2009.

România are o datorie de 34,7% din PIB

"România are o datorie de 34,7% din PIB. În UE, doar trei ţări au o datorie mai mică decât România: Estonia, Bulgaria şi Luxemburg", a precizat Ponta. Din totalul datoriei, 60% este în valută, iar 40 de procente în lei. De asemenea, 48% reprezintă datorie internă, iar 52% datorie externă.  Premierul a adăugat că România are probleme şi din cauza unor datorii generate de decizii luate în ultimii ani, datorii care vor trebui eşalonate.  Astfel, trebuie plătite despăgubiri pentru terenuri şi construcţii naţionalizate, restituiri în natură, plus 5 miliarde plătite deja (4 pentru Fondul Proprietatea, 1 miliard numerar). De asemenea, mai sunt solicitări pentru 8 miliarde de euro. Există şi hotărâri judecătorești pentru cadrele didactice (770 milioane de euro) şi pentru alţi bugetari 1,4 miliarde de euro).  Datoriile autorităţilor locale se ridică la 2,2 miliarde de euro, în timp ce datoriile din sistemul de sănătate sunt de 1 miliard de euro. Nu în ultimul rând, sunt datorii de 1 miliarde de euro pentru restituirea taxei auto. "În total, sunt 14 miliarde de euro datorii istorice, pe care guvernul trebuie să le plătească în perioada imediat următoare", a încheiat Ponta.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea