Muzică de film pe ritmuri de percuţie şi duduk

Filarmonica Piteşti organizează joi, 17 ianuarie a. c., de la ora 19.00, la Casa Sindicatelor, concertul simfonic susţinut de orchestra simfonică a instituţiei, dirijorul Radu Popa şi soliştii Doru Roman (percuţie) şi Cosmin Bălean (duduk).
În program, pagini muzicale de Haciaturian (extras din baletul „Spartacus), Gardel („Tango”), Lloyd-Weber („Fantoma de la operă”), Morricone („For love one can die”), Offenbach, Anderson ş.a.
Dirijor permanent al orchestrei Filarmonicii „Banatul” din Timişoara, Radu Popa este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti,  având o dublă specializare: compoziţie, respectiv dirijat orchestră. Între 2001 şi 2003 a urmat cursurile de compoziţie din cadrul Hochschule fuer Musik, Wien (Austria).     
Susţine concerte atât alături de orchestrele filarmonicilor din ţară, cât şi din străinătate. Este dirijor permanent invitat al filarmonicilor „George Enescu” (Bucureşti), „Transilvania” (Cluj-Napoca), „Moldova” (Iaşi), precum şi al Orchestrei Naţionale Radio şi Orchestrei de Cameră Radio, ambele din Bucureşti.  Din 2007, este o prezenţă constantă pe scena Festivalului Internaţional „George Enescu”, dirijând orchestrele din Cluj-Napoca şi Timişoara. În 2011, a condus orchestra finalei primei ediţii a Concursului Internaţional de Violoncel a festivalului.
În afara ţării a dirijat în Italia, Elveţia, Germania, Coreea de Sud, Ucraina, Cehia, Serbia, Suedia, Italia, Germania etc. Abordează, pe lângă muzica simfonică, muzica de operă, susţinând turnee în Coreea de Sud, Germania, Austria, Italia etc. Muzica contemporană este un alt gen abordat cu success de dirijorul Radu Popa.
Născut la Moldova Nouă, Cosmin Bălean a cântat pentru prima oară la pian, după care fagotul a devenit instrumentul său favorit. A studiat la Liceul de Muzică „Ion Vidu” din Timişoara şi la Conservatorul de Muzică din acelaşi oraş. De asemenea, şi-a finalizat studiile de master la Bucureşti. A participat la competiţii de gen la: Bucureşti, Iaşi, Baia Mare şi Piteşti. În prezent este artist instrumentist al filarmonicii timişorene şi colaborator al operei din Timişoara şi al filarmonicii din Arad. Este membru fondator al formaţiilor de cameră Trio Katharsis şi Bassonnery Quartet, alături de care a susţinut concerte în Ungaria, Serbia, Austria, Germania şi Olanda. Ca solist, a concertat cu filarmonicile din Timişoara, Cluj-Napoca, Târgovişte.
Instrumentul la care cântă, dudukul, este confecţionat din lemn de cais, fiind singurul instrument de suflat din comunitatea armeană care a rezistat timpului. Dudukul are o vechime de peste 3 000 de ani, fiind inclus în patrimoniul UNESCO.
Doru Roman a absolvit cursurile Liceului de Muzică „Ion Vidu” din Timişoara şi pe cele ale Conservatorului de Muzică „Gh. Dima“ din Cluj-Napoca. Fost angajat al Operei Române din Timişoara, în prezent activează,  ca solist concertist, la Filarmonica „Banatul” din Timişoara. Este membru al mai multor orchestre şi ansambluri din ţară şi din străinătate. Conduce mai multe ansambluri din Timişoara, fiind şi profesor la Facultatea de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara. A participat la numeroase festivaluri internaţionale în: Germania, Elveţia, Anglia, Franţa. Ca solist, a susţinut concerte alături de orchestrele filarmonicilor din Timişoara, Cluj-Napoca, Arad, Craiova, Braşov, Târgovişte.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea