Octav Calleya la pupitrul orchestrei Filarmonicii Piteşti

Filarmonica Piteşti organizează joi, 24 ianuarie a. c., de la ora 19.00, la Casa Sindicatelor, un concert simfonic extraordinar avându-l la pupitru pe dirijorul spaniol Octav Calleya. Orchestra simfonică a instituţiei, dirijorul Octav Calleya şi chitaristul piteştean Eduard Leaţă propun următorul program: G. Verdi -Vecerniile siciliene, R. Wagner - Rienzi (în premieră), L.v. Beethoven - Leonora 3, Joaquin Rodrigo - Concierto de Aranjuez, Manuel de Falla  - Pantomima şi Dansul focului din Amorul Vrăjitor, Pablo Luna - Dansul focului din Benamor şi Jeronimo Jimenez - La boda de Luis Alonso.
Octav Calleya (a cărui bunică este din Pietroşani, Argeş) s-a născut în 1943 la Chişinău. Un an mai târziu, familia viitorului dirijor se refugia în România, la Craiova. A urmat cursurile Conservatorului de Muzică din Bucureşti, desăvârşindu-le la Viena, unde a studiat cu marele dirijor Sergiu Celibidache, fiind unul dintre discipolii săi. În 1973 alege să părăsească România, stabilindu-se în Spania. Din 1980, este profesor la Conservatorul Superior de Muzică din Malaga. A dirijat în toate ţările lumii, dar şi în România. În 2009 a fost lansat, la Ateneul Român, volumul „La pupitrul vieţii” al scriitorului Ion Munteanu, dedicat lui Octav Calleya. A primit din partea autorităţilor craiovene Diploma de Excelenţă a Municipiului Craiova, oraşul în care a iniţiat şi un curs de dirijat pentru tinerii aspiranţi. De asemenea, la Filarmonica Braşov conduce un masterclass de dirijat.
Născut în 1991, absolvent al Liceului de Muzică „Dinu Lipatti” din oraşul natal, Eduard Leaţă este câştigătorul a peste o sută de premii la concursurile naţionale şi internaţionale şi la festivalurile de chitară clasică. Student al Conservatorului „Gh Dima” din Cluj-Napoca, tânărul chitarist piteştean a susţinut recitaluri în Germania, Serbia, Republica Cehă şi România. În scopul desăvârşirii tehnicii a participat la mastercassuri susţinute de chitarişti de renume. Dintre premiile câştigate amintim: Premiul I la  Concursul Mondial de Chitară Clasică de la Novi Sad, Premiul I la la Sarajevo International Guitar Festival şi la Rust International Guitar Festival (Austria) şi Premiul al II-lea la Veria International Guitar Festival (Grecia).

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea