Lipsă de transparenţă sau teamă de explicaţii din partea Ministrului Agriculturii, Daniel Constantin?

În cadrul primei şedinţe de Colegiu Prefectural din acest an, doi primari argeşeni au criticat ordonanţa promovată de Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, privind impozitarea veniturilor din agricultură. La întâlnirea  pe care reprezentantul guvernului a avut-o, ulterior ședinței de Colegiu Prefectural, cu primarii şi reprezentanţii  Consiliului Judeţean,  ai Prefecturii  şi ai instituţiilor deconcentrate, presa a fost invitată să  elibereze sala.

Primarii critică noile impozite agricole

Primarul comunei Boteni, Vasile Leau, a fost primul care s-a ridicat să critice proiectul privind introducerea impozitului pe venitul din activităţile agricole prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual stabilit pe baza normei anuale de venit.
“Poate îmi spune şi  mie cineva de la Direcţia Agricolă cum se poate realiza un venit de 34 de milioane lei vechi, cât este impozitul pe un hectar agricol, sau 47 milioane lei vechi de pe un hectar de pomi! Ceauşescu dădea subvenţie pentru toate tratamentele, gratuit (…) Acum, ce facem? Luăm hotărâri pe genunchi! La Boteni, de exemplu,  poţi face producţie de 47 milioane lei pe un hectar cu 100 pomi, sau, la fel, poți face venit de un milion lei vechi cu o vacă?” a  întrebat  primarului de la Boteni, Vasile Leau, înainte  de sosirea Ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.
Şi primarul Comunei Cetăţeni, Ion Toader, care este, totodată, şi  preşedinte al Asociaţiei Comunelor din Argeş, a tras un semnal de alarmă vizavi de oportunitatea acestei măsuri.
„Să meargă Direcţia Agricolă şi Finanțele pe teren, să vadă impactul pe termen scurt, mediu şi lung al ordonanţei. Nu rezolvăm nimic, nimic nu se întoarce pe plan local. Ar  trebui  să ne gândim că, dacă anul acesta poate aduce un profit la bugetul de stat, s-ar putea ca, peste câţiva ani, să fim nevoiţi să importăm mere şi alte produse agricole. Poate că ministerul are alte pârghii de compensare, prin noua politică agrară aplicabilă de anul viitor!”  a  spus Ion Toader.
În  proiectul de modificare a Codului fiscal sunt prezentate normele de venit pentru perioada impozabilă din anul fiscal 2013, cuprinsă între 1 februarie 2013 şi sfârşitul anului fiscal. Pentru o suprafaţă cuprinsă între 2 şi 50 de hectare, norma de venit este de 449 lei. În cazul cartofilor, pentru aceeaşi suprafaţă cultivată, norma de venit urcă la 3.488 lei. La legume cultivate în câmp, pentru 0,5-2,5 ha, norma de venit este de 4.001 lei. În cazul legumelor cultivate în spaţii protejate, pentru 0,5-1 ha, norma de venit este de 8.033 lei. În acelaşi proiect se menţionează că, începând cu anul fiscal 2014, normele de venit se stabilesc de către direcţiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se aprobă şi se publică de către direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, până cel târziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplică aceste norme de venit. Plata impozitului anual stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectuează către bugetul de stat în doua rate egale astfel: 50% din impozit, până la data de 25 septembrie, inclusiv,  iar restul de 50% din impozit, până la data de 25 noiembrie inclusiv. Impozitul se virează la bugetul de stat şi din acesta nu se distribuie cote defalcate către bugetele locale.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, era aşteptat să vină cu lămuriri  despre toate aceste prevederi ale respectivului proiect  şi despre efectele  pe care le-ar putea genera  viitorul act normativ. Lămuririle au fost însă furnizate doar în cadru restrâns, pentru că presei i-a fost interzis accesul la  întâlnirea pe care Daniel Constantin a avut-o cu primarii şi reprezentanţii  Consiliului Judeţean,  Prefecturii  şi instituţiilor deconcentrate. Presa a fost invitată să  elibereze sala.
A urmat conferinţa de presă a USL, unde Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, n-a mai reuşit să ajungă, deşi îşi anunţase prezenţa.  Nu ne rămâne decât să-l credem pe cuvânt, fără să fie obligat să-şi justifice aceste calcule, că sumele estimate a se încasa la buget prin introducerea noului sistem de impozitare din agricultură vor fi de 580 de milioane de lei, faţă de cele sub 200 de milioane de lei încasate până în prezent, aşa cum domnia sa declarase tot săptămâna trecută.    Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea