Tinerii cercetători ai Universităţii Piteşti vor participa la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva

# “Sperăm să ne intoarcem de la Geneva cu cel puţin o medalie de aur”, declară Ionel Didea, rectorul Universității Pitești. Universitatea din Piteşti beneficiază de o infrastructură IT&C modernă şi integrată, bazată pe echipamente, tehnologie şi software Microsoft de ultimă generaţie. În viitor, prin dezvoltarea soluţiei de portal intern şi a sistemului de management al proiectelor, sistemul IT&C va permite şi obţinerea de analize concludente prin funcţii de interogare, căutare, replicare, sincronizare sau raportare automată sau la cerere. Despre toate acestea, dar şi despre  priorităţile şi perspectivele învăţământului universitar argeşean vine cu detalii Ionel Didea, rectorul UPIT,  într-un interviu acordat săptămânalului Atitudine în Argeş.

Dotări cu echipamente şi servicii IT în valoare de 81.000 de Euro

# Printre beneficiarii celor şase proiecte în valoare totală de peste 6 milioane  de lei derulate în Argeş  prin Axa Prioritară 2 - Competitivitate prin cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare - se numără şi Universitatea din Piteşti. Domeniile finanțate  prin proiectul de care beneficiază UPIT sunt  de la cercetare până la soluţii TIC (tehnologia informaţiei şi comunicării). Concret,  în ce  se va materializa acest proiect,  ce va câştiga Universitatea din Piteşti?
I D: În legătură cu proiectul la care aţi făcut referire, Universitatea din Piteşti a finalizat   proiectul de modernizare a infrastructurii IT&C,  destinată activităţilor de Cercetare Dezvoltare şi Inovare. Proiectul, intitulat "CREŞTEREA CAPACITĂŢII ADMINISTRATIVE PENTRU CD&I PRIN SOLUŢII TIC AVANSATE LA UNIVERSITATEA DIN PITEŞTI",  având o importantă componentă tehnică, constă în dotări cu echipamente şi servicii IT în valoare de 81.000 de Euro. Investiţia realizată a fost asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională - Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice" şi face parte din efortul Universităţii din Piteşti de a creşte performanţa cercetării ştiinţifice la nivelul standardelor europene. Universitatea din Piteşti beneficiază acum de o infrastructură IT&C modernă şi integrată, bazată pe echipamente, tehnologie şi infrastructură software Microsoft de ultimă generaţie. Peste acestea, echipa noastră a implementat Microsoft Project Server - soluţie dedicată de „Project Management" şi Microsoft Sharepoint, portal de colaborare. Sistemul astfel integrat, aduce beneficii atât prin creşterea performanţei pe linia cercetării ştiinţifice cât şi în zona de securitate şi administrare a infrastrurii IT&C",
În urma implementării, echipa de cercetare are posibilitatea de a administra mai eficient şi mai uşor proiectele, de la stadiul de idee până la finalizarea lor. Se pot urmări bugetele alocate, costul resurselor, efortul depus versus efortul estimat. În plus, colaborarea pe proiecte se realizează facil, membrii echipei având acces partajat la toate informaţiile de care au nevoie. Totodată, acest proiect susţine intensificarea colaborării internaţionale, prin capacitatea echipei de cercetare de a oferi servicii la nivelul centrelor de cercetare europene. În plus, noul mediu de lucru asigură o securitate sporită, reduce efortul de administrare şi contribuie la îmbunătăţirea experienţei utilizatorilor.
Prin utilizarea unui sistem performant de servere şi a tehnologiei de virtualizare, Universitatea din Piteşti beneficiază de un raport cost-performanţă avantajos şi de minizarea costurilor aferente funcţionării şi întreţinerii sistemenului IT. În viitor, prin dezvoltarea soluţiei de portal intern şi a sistemului de management al proiectelor, sistemul IT&C va permite şi obţinerea de analize concludente prin funcţii de interogare, căutare, replicare, sincronizare sau raportare automată sau la cerere.
# Ce alte proiecte mai aveți în derulare sau în perspectivă?
I D: Pe linia cercetării ştiinţifice avem multe alte proiecte în derulare şi în perspectivă. Astfel, în perioada 19 – 22 martie, profesori cercetători de la Universitatea din Piteşti vor participa

la a XI-a ediţie a Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii  ”PRO INVENT”, Cluj- Napoca. Aceste acţiuni se  înscriu în spiritul creşterii vizibilităţii pe plan naţional şi internaţional a universităţii, prin implicarea şi interesul cadrelor didactice şi al cercetătorilor Universităţii din Piteşti.
Tot în perioada imediat următoare, tineri cercetători din universitatea noastră vor fi prezenţi la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva, unde vom participa cu trei invenţii. Aceste invenţii vor fi înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenţii si Mărci (OSIM) pe numele Universităţii din Piteşti şi sperăm să ne întoarcem de la Geneva cu cel puțin o medalie de aur.

”Este foarte importantă pe de o parte stimularea financiară a învăţământului superior”

# Şi pentru că tot vorbim despre proiecte, cum vedeţi învățământul universitar argeşean acum şi cum credeţi că va arăta peste cinci ani?  Care sunt punctele sale forte şi pe ce mizează în viitor? Ce-i lipseşte şi ce şanse de ameliorare există pentru eventualele deficienţe?
I D: În primul rând, ca să putem vorbi de perspective în domeniul educaţional, atât preuniversitar cât şi universitar, ar trebui să avem o nouă lege a educaţiei naţionale. În această lege trebuie să regăsim toate pârghiile necesare pentru a dezvolta un învăţământ de calitate.
Într-o succesiune a priorităţilor aş începe cu deblocarea angajărilor în sistemul de învăţământ, să se permită angajări în sistemul de învăţământ superior şi, totodată, să se renunţe la criterii pe bază de vechime în domeniu  şi să se pună accent pe iniţiativă, creaţie, inovaţie, performanţă.
Este foarte importantă pe de o parte stimularea financiară a învăţământului superior, astfel încât tinerii să nu mai fie nevoiţi să se reorienteze către alte domenii de activitate sau să plece din România,dar şi sprijinirea tinerilor cercetători şi a cercetării în general, dorinţa noastră fiind ca rezultatele cercetării să se finalizeze prin cumpărarea patentelor sau a brevetelor de către societăţi cu potenţial financiar şi care vor să pună pe piaţă produsele.
Dorim ca autonomia universitară să fie cu adevărat inviolabilă.  În aceeaşi notă, avem ca perspective descentralizarea unor activitati la nivelul facultăţilor, pe anumite coordonate. Prin aceasta se urmăreşte îmbunătăţirea managementului educaţional, a sistemului de educaţie prin creşterea eficienţei alocării resurselor, creşterea gradului de adaptare al programelor la cerinţele de angajare şi posibilitatea captării surselor de fonduri prin utilizarea mai multor grupuri sociale ca sursă de fonduri pentru educaţie (ONG, mediul de afaceri, asociaţii profesionale etc).
În acest context, se impune un sprijin real şi obiectiv din partea Ministerului Educaţiei Naţionale, în alocarea de resurse financiare pentru reevaluările periodice ale programelor de studii sau granturi de cercetare.
La nivelul UPIT, dorim ca în perspectiva cea mai apropiată să începem să derulăm programe de licenţă în limbi străine. Vom avea asemenea programe de licenţă în care se va studia integral în limbi straine, pentru început engleza şi franceza. În prezent, avem programe de masterat în limbi străine şi doctorate în cotutelă.
În contextul internaţionalizării, dorim ca UPIT să fie prezentă în cât mai multe organizaţii internaţionale educaţionale, participând efectiv la elaborarea politicilor şi deciziilor privind învăţământul preuniversitar şi superior. De asemenea, dorim să avem lectorate în cât mai multe universităţi din ţările membre UE şi nu numai. Pe aceleaşi coordonate dorim ca studenţii noştri să poată efectua practica în instituţiile internaţionale, însuşindu-şi astfel direct cunoştinţele din mediul în care vor activa.
# Cum se derulează parteneriatele cu ISJ Arges şi cât de receptivi au fost, până acum, elevii de liceu la pregătirile pentru Bacalaureat?
I D: În ceea ce priveşte parteneriatul cu ISJA, ne bucurăm să vedem o receptivitate extraordinară la iniţiativele noastre. Prin aceste parteneriate dorim să oferim acces liber şi coordonat la o educaţie modernă, pliată pe nevoia şi realităţile din mediul socio-economic.
Totodată, Universitatea din Piteşti şi ISJA îşi propun ca împreună să fie un izvor de resursă umană calificată într-o formulă de excelenţă pentru întreaga  piaţă socio-economică.
Proiectele "O şansă în plus" şi "Grupele de excelenţă", născute din parteneriatul cu ISJ, ne surprind plăcut printr-o participare a elevilor din ce în ce mai mare, de la o săptămână la alta. Elevii sunt coordonaţi de echipe mixte de profesori, atât din UPIT, cât şi din învăţământul preuniversitar. În spiritul valorilor de solidaritate, pentru un scop bine definit – Educaţia - elevii sunt secondaţi de către studenţii  universităţii nostre, aceştia ajutându-i prin corectura de teme sau răspunzându-le la întrebări legate de anumite aspecte neînţelese în timpul cursuriler etc.
Dorim să asigurăm tinerii liceeni şi partenerii noştri, profesorii, că acţiunile noastre se îndreptă către ei necondiţionat şi cu dorinţa de a continua pe aceleaşi coordonate, mai mult, dorim să dezvoltăm şi mai multe proiecte în comun.
Cristina Stancu


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea