Constantin Nicolescu este sceptic în privinţa respectării calendarului regionalizării

# Nicolescu: “Până n-avem Constituţia, nu putem discuta. Întâi să vedem dacă poate fi aprobată modificarea Constituţiei”. Preşedintele PSD Argeş, Constantin Nicolescu, spune că Argeşul va avea în vedere două variante referitoare  la poziţionarea strategiei  judeţului în procesul regionalizării. Una, pentru eventualitatea menţinerii celor 8 regiuni de dezvoltare ale României şi o alta, pentru cazul redesenării acestora. Deşi speră în realizarea procesului de regionalizare până la finele acestui an, Constantin Nicolescu consideră calendarul regionalizării foarte strict.
Înființarea regiunilor de dezvoltare, care să fie şi funcţionale pâna la sfârsitul acestui an şi să poată beneficia de fonduri din bugetul UE, aşa cum sună în teorie, nu poate fi realizată, în opinia lui Constantin Nicolescu, fără o înţelegere a fenomenului şi fără  o dezbatere reală  pe această  temă.
“Am dat în lucru să facem o gândire în două variante despre cum să ne poziţionăm noi în cazul în care rămân opt regiuni şi cum să ne poziţionăm în cazul în care se redesenează cele opt regiuni. Pe cele două variante lucrăm, avem o echipă de lucru. Le depunem la Ministerul Dezvoltării Regionale şi acolo o să ne luptăm, în funcţie de ce se va decide, în aşa fel încât să fim implicaţi şi noi, judeţul Argeş, cu dorinţele noastre (…). Noi avem foarte multe lucruri comune pe care le putem face cu Dâmboviţa, avem foarte multe lucruri comune pe care le putem face cu Vâlcea, cu Oltul, cu Alexandria, cu Giurgiu, îi avem pe toţi vecini… Depinde acum cum se doreşte reconfiguraţia cealaltă”, a declarat Constantin Nicolescu.

“Dacă o facem nedocumentat şi repezit, nu se va răspunde la întrebările la care se vrea să se răspundă”

Liderul PSD Argeş pledează pe discuţii aplicate pe tema regionalizării. “E o lucrare pe care, aşa cum a spus şi viceprim-ministrul Dragnea, dacă o facem nedocumentat şi repezit, nu va răspunde la întrebările la vrea să se răspundă”, consideră Constantin Nicolescu.
Preşedintele PSD Argeş pare sceptic în ceea ce priveşte  respectarea calendarului avut în vedere pentru realizarea acestui proces. “Până n-avem Constituţia, nu putem discuta. Întâi să vedem dacă poate fi aprobată modificarea Constituţiei. Lucrăm la cele două variante, dar ele nu pot fi aplicate…eu mi-aş dori să poate fi şi caldendarul aşezat, să se termine şi cu regiunile până la sfârşitul anului, dar e de respectat un calendar destul de strict cu  Constituţia… E mult de lucru ca să se stabilească foarte clar care sunt atributele ministerelor, care sunt atributele regiunilor, care sunt atributele judeţelor, dacă se modifică şi ce atribuţii au comunele, pentru că, iată, avem deja problema descentralizărilor parţiale.”,  a mai declarat Constantin Nicolescu.
Preşedintele CJ Argeş a dat exemplul problemelor apărute în aşa-zisa descentralizare a spitalelor, rămasă  “neterminată”, explicând că, înainte de toate, trebuie ştiut ce atribuţii revin regiunilor, judeţelor etc. “Noi acum avem trei tipuri de finanţare şi eu nu ştiu nici astăzi care e bugetul spitalului, pentru că o finanţare vine de la CAS, o finanţare vine de la Minister şi o finanţare de Consiliul Judeţean… Eu o ştiu deocamdată doar pe a mea, pe celelalte nu mi le face nimeni cunoscute şi nu ştiu cum porneşte bugetul. Dacă mă întrebaţi, acum,care e bugetul Spitalului Judeţean în 2013, eu nu vă pot răspunde ….Lucrurile  acestea trebuie clarificate. Nu trebuie să lăsăm cetăţeanul la mijloc, să sufere pentru că noi n-am clarificat treburile acestea de răspundere pe verticală”,  a mai declarat preşedintele PSD Argeş. 
Constantin Nicolescu rămâne la ideea că discuţiile trebuie axate pe ceea ce reprezintă regiuni de dezvoltare: “Dacă amestecăm şi mai creăm încă o pătură de administraţie stufoasă la nivelul regiunii, nu se justifică. Mai clar, acolo nu trebuie să fie doar un gen de serviciu de prefectură care să facă ceea ce se face şi la judeţ: monitorizarea activităţii consiliului regional şi controlul respectării legislaţiei la nivelul consiliului regional (…) Dacă  aceste aspecte nu se vor lămuri, părerea mea e că nu se va da un rezultat pozitiv. Va fi greu să răspundem la întrebarea simplă pe care o pune cetăţeanul referitor la ce simte el din treaba asta. Mulţi vor zice: la ce vă trebuie regionalizarea? Motivarea de fond este legată de ancorarea noastră la sistemul european, ca fondurile europene să vină direct la regiune şi să nu mai treacă printr-un minister. Nu ştiu cât îl interesează pe cetăţeanul de rând treaba asta! El spune: organizaţi-vă cum vreţi, dar nu ne speriaţi că s-ar putea să împărţiţi ţara în nu ştiu câte părţi!“
Nicolescu are şi alte argumente prin care susţine că accentul trebuie pus, deocamdată, nu pe ideea de regiune administrativă, ci pe ceea ce înseamnă regiune de dezvoltare.
“Dacă nu se va face o dezbatere reală pe tema asta şi  înţelegerea fenomenului, s-ar putea să nu iasă, să n-o realizăm! Eu o spun încă o dată: francezii, italienii timp de 20 au făcut regiuni de dezvoltare şi n-au vorbit de regiuni administrative.  Franţa, de exemplu, a dat drumul la regiune administrativă abia acum 5 ani…”, a  mai explicat Nicolescu.
Cristina Stancu


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea