Vicepremierul Liviu Dragnea: “Nu va fi o singură capitală într-o regiune”

# Liviu Dragnea n-a ştiut nimic despre viziunea lui Pendiuc privind regionalizarea, dar a precizat că toate propunerile vor fi luate în calcul în cadrul unei largi dezbateri. Liviu Dragnea a afirmat, în premieră, la Piteşti, că viitoarele regiuni administrative ale României nu vor avea doar o singura capitală, ci mai multe centre în care vor funcţiona cele mai importante instituţii cu atribuții regionale. Numai că, potrivit aceloraşi declaraţii, nu există, la această oră, un proiect oficial de regionalizare a României
Vice prim-ministrul Liviu Dragnea a declarat, la Piteşti, că dacă regiunea Sud va avea actualul desen, capitala va fi stabilită pe baza unor criterii  care deocamdată…nu există, dar că vor fi desemnate mai multe centre în care vor funcţiona instituţiile cu atribuţii regionale. "Nu va fi o singură capitală într-o regiune. Ne interesează ca fiecare judeţ şi fiecare cetăţean din fiecare judeţ să se bucure de avantajele regionalizării. Dacă va fi un sediu administrativ într-un oraş, în alt oraş din alt judet va fi, de exemplu, Direcţia regională de finanţe, in altul va fi Direcţia regională de mediu şi aşa mai departe. Deci nu dorim să concentrăm într-un singur oraş tot pachetul puterii administrative, pentru că, in paralel cu procesul de regionalizare, se realizează şi cel de descentralizare", a declarat Liviu Dragnea.

“Nu există la această oră un proiect oficial de regionalizare a României”

Liviu Dragnea consideră informaţiile referitoare la desenarea regiunilor şi stabilirea capitalelor ca fiind simple speculaţii, şi  precizează că regionalizarea va fi rezultatul unor analize mult mai ample ce vor fi organizate de-acum încolo. “O să organizăm largi dezbateri regionale şi judeţene. În ultima perioadă a fost un mare subiect în presă cu numărul regiunilor, cu desenul lor, cu oraşele unde să fie capitale. Toată acea dezbatere s-a bazat pe nimic…Nu există la această oră un proiect oficial de regionalizare a României. La Ministerul Dezvoltării Regionale se lucrează… se vor crea un consiliu consultativ şi câteva grupuri de lucru pentru acest subiect. Dezvoltarea regională nu este dată nici de numărul regiunilor, nici de desenul regiunilor... Numărul regiunilor, desenul regiunilor, competenţele care vor fi acordate regiunilor vor fi rezultatul final al unui proces amplu de analiză, de câteva luni de zile", a spus vicepremierul Liviu Dragnea, care a afirmat că în acest proces se va ţine cont de multe alte criterii pe lângă cel economic.
“Atunci când se va desena fiecare regiune, vor fi luate în seamă toate criteriile - şi criteriul economic dar şi criteriul legat de potenţialul de dezvoltare al fiecărui judeţ - pentru că potenţialul de dezvoltare al judeţului Teleorman, de exemplu, poate să fie complementar cu potenţialul de dezvoltare şi de expansiune al judeţului Argeş… Sunt foarte multe crierii care trebuie luate în seamă, ca de exemplu legăturile de funcţionalitate. S-ar putea ca faptul că Teleormanul şi Giurgiul sunt judeţe dunărene să devină foarte importante pentru Judeţul Argeş. Cine ştie, poate apărea un pod peste Dunăre, laTurnu-Măgurele. Dintr-o dată, judeţul Teleorman şi podul respectiv devin foarte importante pentru  Piteşti şi pentru Argeş. Sunt foarte multe lucruri care vor fi luate în seamă”
Întrebat de presă dacă a luat cunoştinţă de propunerile primarului Piteştiului, Tudor Pendiuc, legate de regionalizare, Dragnea a mărturisit că încă nu ştie despre ce este vorba, dar că orice idee, orice propunere şi orice studiu vor fi luate în seamă şi dezbătute în cadrul grupurilor de lucru ce vor fi înfiinţate. Vicepremierul a făcut referire şi la graba cu care este gândită regionalizarea şi a amintit că intregul proces administrativ-teritoriala trebuie să se incheie în 2013, pentru ca, odată cu inceperea noului exercitiu bugetar european, regiunile să fie funcţionale şi pregătite să  acceseze proiecte.
"Până la aprobarea modificării Constituţiei prin referendum, în septembrie sau octombrie, vom finaliza toate aceste analize, toate campaniile de informare publică, toate dezbaterile care vor avea loc, astfel încât, imediat după ce va fi adoptată modificarea Constituţiei, să punem pe masă tot pachetul de acte normative care reglementează cadrul instituţional şi stabilirea competenţelor şi atribuţiilor, pentru ca, după ce le aprobăm, să reuşim să avem alegeri pentru regiunile pe care le vom înfiinţa până la sfârşitul anului (…).Cu toate riscurile politice, acest proiect trebuie realizat. Şi trebuie realizat până la sfârşitul anului. Nu este un proiect politic, un proiect care să fie realizat pe criterii politice. Graba este generată de faptul că 2014-2020 trebuie să ne prindă cu regiunile  înfiinţate şi funcţionale pentru ca regiunile să beneficieze de foarte mult din zecile de miliarde de euro care ar trebui să vină în România.”, a mai declarat Liviu Dragnea.

“Tot ghemul puterii de la Bucureşti se deşiră, iar puterea şi decizia vin la regiuni”

Dragnea a mai amintit câteva dintre avantajele regionalizării şi şi-a exprimat punctul de vedere vizavi de vocile care spun că acest proces n-ar fi de bun augur: “Înfiinţarea regiunilor, însoţită de procesul de descentralizare, înseamnă că tot ghemul puterii de la Bucureşti se deşiră, iar puterea şi decizia vin la regiuni.  Asta înseamnă că eventuale grupuri mafiote care sunt pe lângă ghemul puterii de la Bucureşti rămân fără obiectul muncii şi sigur că pot plăti agenţi de influenţă care să spună că regionalizarea nu e bună, ca la un moment dat,  românii să spună că e o problemă cu regionalizarea, că nu e de bine şi că n-ar trebui s-o facem.“
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea