Institutul Ștefănești încearcă, pentru dezvoltare, parteneriate public-private

# Ing. Constantin Tănăsescu: ”Acum ne aflăm în ”Top 100” al unităților de elită din județ”. I.N.C.D.B.H. Ștefănești este, în mijlocul crizei financiare pe care o traversăm, o entitate care înoată împotriva curentului. Dacă, în urmă cu câțiva ani, când economia duduia, Institutul se scufunda în datorii, iată că, acum, acesta înaintează. În luna decembrie a anului 2011, datoriile – de zeci de miliarde lei vechi – Institutului au fost achitate, în întregime, de către Academia de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu Şişeşti, forul superior al I.N.C.D.B.H. Ştefăneşti. Suma se ridica undeva la

circa 1,5 milioane de euro, fiind constituită din datoria neachitată către fisc, plus dobânzi şi penalităţi. Totul a fost posibil datorită Ordonanţei nr. 10 a Guvernului României, ordonanţă care prevedea alocarea sumelor necesare stingerii acestor datorii din bugetul Ministerului Agriculturii. La începutul lunii mai a anului trecut, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică a realizat o evaluare a INCDBH Ștefăneşti, iar rezultatul a fost unul îmbucurător pentru unitate, pentru că a deschis calea către obţinerea unor finanțări pentru cercetare-dezvoltare. Acesta fost încadrat în «clasa A-». Numai că... finanțările pentru partea de cercetare au început să dispară, născând noi probleme și noi provocări pentru conducere.
# Conform listei Finanțelor, spre deosebire de ultimii ani, nu mai sunteți în topul primilor 100 de datornici. Cum stați din punct de vedere financiar?
Ing. Constantin Tănăsescu, managerul Institutului: Acum ne aflăm în ”Top 100” al unităților de elită din județ. Am închis anul 2012 cu profit, primul an cu profit din ultimii mulți ani. Am închis anul cu multă muncă, am fost invitați să ne alăturăm Asociației Oamenilor de Afaceri din Argeș. Acum privim însă cu îngrijorare către 2013, care a debutat cu vești proaste pentru noi, mai ales din punct de vedere financiar. Dacă acum un an primeam, pentru partea de cercetare, anumite sume de bani, acum aeste sume au fost tăiate drastic. Sumele alocate prin noul buget acoperă nevoile noastre numai în proporție de 50%. Încercăm să compensăm aceste pierderi aplicând programe cu finanțare și prin parteneriate. Și aici însă lucrurile merg destul de greu, pentru că partea privată trebuie să vină cu minim 15% contribuție și, dacă discutăm de proiecte mai mari, înseamnă destul de mult. Suma nu trebuie neapărat virată într-un cont, ci se poate concretiza prin aport în natură, prin muncă, etc. Am demarat deja acțiuni cu câțiva parteneri privați: cu domnul Procopiu, care are aici, în Ștefănești, lângă terenurile noastre, o plantație bine îngrijită; suntem în discuții cu domnul Albu de la Costești, cu domnul Boțârcă de la Topoloveni și alții. 
# Pe partea comercială cum stați?
C.T.: Destul de bine. Desigur, trebuie luată aici în calcul și sezonalitatea. Lunile ianuarie și februarie se caracterizează printr-un ritm mai lent din punct de vedere al desfacerii. Deși producția de struguri a anului trecut a fost mai mică, din punct de vedere calitativ însă ne prezentăm la înălțime. Ne putem lăuda cu un produs net superior. Acesta este deja la vânzare. Mai mult, am început să lucrăm cu noul utilaj de îmbuteliat. Ne-am făcut calculele cu această mașină, am făcut normările pentru salarizare și alte teste, așa încât ne pregătim pentru marea producție. Aici se muncește în modul cel mai serios, pentru că numai așa ne putem menține pe linia de plutire într-o piață concurențială.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea