Schimbările aduse de Noul Cod de Procedură Civilă

# Cititorii întreabă, avocatul răspunde. Noul Cod de Procedura Civilă se va aplica începând din data de 15 februarie 2013. Acesta va aduce o serie de schimbări în mediul juridic autohton, obiectivele fiind de a elimina practica neunitară de la nivelul instanțelor, precum și de a asigura soluționarea cu rapiditate a cauzelor. Noul Cod aduce o serie de modificări în mediul juridic românesc, schimbări ce, potrivit unor precizări ale Ministerului Justiției din vara anului 2012, vor conduce la eliminarea practicii neunitare de la nivelul instanțelor, precum și la accelerarea soluționării cauzelor.  "Noul cod urmărește să răspundă și exigențelor de previzibilitate a procedurilor judiciare decurgând din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și, implicit, din cele statuate în jurisprudența CEDO", mai arată .....M. J.

Cele mai importante modificări în Noul Cod de Procedură Civilă

Modificări de competență
Actul normativ ce a intrat în vigoare la 15 feb. 2013 aduce schimbări majore în materia competenței jurisdicționale. Spre deosebire de actualul sistem procesual-civil, care conferă plenitudine (deplinătate) de competență judecătoriilor, tribunalele devin instanțe cu plenitudine de competență pentru judecata în fond, de prima Instanță. Astfel, în competența judecătoriilor va intra soluționarea cauzelor de valoare mică și/sau de complexitate redusă, dar de o mare frecvență în practică.
Curțile de apel au  competență de a soluționa, în principal, apelurile, iar Înalta Curte de Casație și Justiție este  instanța de recurs de drept comun, îndeplinindu-și astfel și rolul constituțional de a asigura interpretarea și aplicarea unitară a legii la nivel național.
Citarea părților
Eficientizarea procedurii de citare și comunicare a actelor de procedură - ale cărei disfuncționalități au contribuit la tergiversarea soluționării litigiilor - are loc prin  suplimentarea modalităților tradiționale de comunicare a actelor procedurale prin agenți procedurali sau alți salariați ai instanței, ori prin poștă, devenind posibilă, la cererea părții interesate și pe cheltuiala acesteia, și comunicarea prin executori judecătorești sau prin servicii de curierat rapid.
De asemenea, NCPC prevede, în mod expres, posibilitatea comunicării actelor de procedură prin telefax, poștă electronică sau prin orice alte mijloace care asigură transmiterea textului și confirmarea primirii acestuia.
Ca element de noutate legislativă, Codul instituie, ca modalitate alternativă și voluntară, comunicarea actelor de procedură, îndeplinite ulterior sesizării instanței, între avocați.
Căile de atac
Apelul reprezintă, în NCPC, singura cale ordinară de atac cu caracter devolutiv, având ca obiect controlul judecății asupra fondului cauzei. Ca element de noutate, trebuie amintită mărirea duratei termenului de apel, ca regulă, de la 15 la 30 de zile, soluție menită să asigure timpul necesar întocmirii și motivării corespunzătoare a cererii de apel.
Recursul este gândit ca o cale extraordinară de atac, ce poate fi exercitată, ca regulă, în cazurile în care legalitatea a fost înfrântă. Printre noutățile aduse de noul cod la acest capitol, se numără:
# Nu este deschisă în cazul hotărârilor pronunțate în anumite categorii de litigii, ori cu privire la cereri evaluabile în bani în valoare de până la 500.000 lei inclusiv;
# Competența de soluționare a recursului va reveni, ca regulă, Înaltei Curți de Casație și Justiție.
# Redactarea cererii de recurs, precum și exercitarea și susținerea recursului se realizează numai prin avocat sau consilier juridic. Soluția normativă impune  disciplina procesuală și evitarea introducerii unor recursuri în mod abuziv sau informe;
# Reducerea numărului motivelor de exercitare a acestei căi extraordinare de atac – ce vizează exclusiv înfrângerea legalității, iar nu chestiuni de fapt;
# Introducerea procedurii de filtrare a recursurilor, de natură să evite supraîncărcarea nejustificată a volumului de activitate a Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin formularea de recursuri vădit nefondate;
Și în privința soluțiilor pronunțate în recurs sunt  modificări de substanță, în sensul că a fost eliminată soluția modificării hotărârii recurate, în caz de admitere a recursului hotărârea urmând a fi casată, în tot sau în parte.
Asigurarea unei practici judiciare unitare
Codul a urmărit două coordonate fundamentale: amendarea dispozițiilor privitoare la recursul în interesul legii și consacrarea unui instrument procedural nou, și anume sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor probleme de drept.
Hotărârea pronunțată în vederea dezlegării unei probleme de drept produce efecte în cauza în legatură cu care a fost pronunțată, fiind obligatorie deopotrivă și pentru celelalte instanțe judecătorești, având astfel ca finalitate și îndeplinirea funcției rezervate instituției recursului în interesul legii.

Avocat Gherzan Cătălin
Drept penal. Drept civil. Înregistrare mărci. Recuperare debite.
Recuperare taxa poluare. Înmatriculare fără plata
taxei de poluare. Litigii comerciale internațional. Malpraxis.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea