Constantin Nicolescu, despre regionalizare: “S-ar putea să ne trezim cu o boicotare a referendumului pentru modificarea Constituţiei”

Preşedintele PSD Argeş spune că o mare parte a populaţiei nu înţelege nici acum, la 14 ani de la constituirea  regiunilor, rostul acestei organizări şi crede că principala îngrijorare vizavi de  regionalizare n-ar trebui să fie legată de redesenarea sau nu a hărţii regiunilor, ci de  modificarea Constituţiei, motiv pentru care propune o abordare cu răbdare şi diplomaţie a problemei  regionalizării care să nu sperie populaţia  şi care să reducă riscul boicotării referendumului pentru modificarea legii fundamentale a statului.
Constantin Nicolescu  atrage atenţia asupra riscului pe care l-ar presupune  un insucces în demersurile privind modificarea Constituţiei  şi face apel la profesionalism, răbdare şi diplomaţie  în dezbaterile pe această temă.
“Dacă nu se reuşeşte modificarea Constituţiei, înseamnă că toată această explicare a noastră, în diverse culori şi cu diverse accente,  poate să facă un lucru pe care nu ni l-am dori: referendumul să nu poată să aprobe Constituţia. Vrem, nu vrem, la punctele de risc există această interpretare de împărţire a României într-o formulă pe care oamenii nu o înţeleg sau n-o doresc. Şi atunci, accelerând prea mult pe această temă, înainte de a avea Constituţia aprobată, s-ar putea să avem încă un prag de trecut, mult mai greu, acela de a convinge lumea că e nevoie să modifici Constituţia ca să faci regiuni. S-ar putea ca populaţia să zică: ”Ia să nu fim noi de acord să  modificăm Constituţia, că nu vrem să modificăm ţara în regiuni.” Şi atunci, din acest punct de vedere, nu susţin apăsarea prea tare pe vocaţie, pe accent şi pe formulă în această etapă. E nevoie să lucrăm la această problemă, să fim pregătiţi, dar pregătirea să o facem gradual, cu răbdarea care trebuie să existe  pentru cetăţeni!”, spune Constantin Nicolescu.

“Chiar şi în administraţie sunt oameni care încă nu înţeleg ce funcţiuni au regiunile economice”

Liderul PSD Argeş consideră că populaţia nu este încă familiarizată cu ceea ce înseamnă regiune şi că acest handicap va fi greu de recuperat.
“Deşi regiunile funcţionează de 14 ani, foarte puţină lume, chiar din mediul de afaceri, din mediul ONG-urilor, din mediul civil, cunoaşte că aceste regiuni funcţionează. Cred că e şi o vină a guvernărilor  din ultimii  opt ani, care nu au accentuat deloc problema acestor  regiuni de dezvoltare economică din punct de vedere  al importanţei lor şi le-au lăsat în zona de informare voluntară sau secundară. Ne  găsim în situaţia ca azi să vrem să facem regiuni administrative  într-o perioadă foarte scurtă şi va fi greu să recuperăm această lipsă de informare a cetăţenilor. Chiar şi în administraţie sunt oameni care încă nu înţeleg ce funcţiuni au regiunile economice.”, mai spune  preşedintele social-democraţilor argeşeni.
Constantin Nicolescu nu exclude riscul boicotării  referendumului  pentru modificarea Constituţiei, mai ales dacă  populaţia nu va înţelege avantajele regionalizării.
“Dacă noi nu reuşim să modificăm Constituţia,  s-ar putea să îngrijorăm populaţia. În loc s-o încurajăm, să demonstrăm că regionalizarea este în interesul cetăţenilor, s-ar putea să îngrijorăm  populaţia şi la referendumul pentru modificarea Constituţiei, în loc să vină lumea, să ne trezim cu o boicotare a referendumului”
Preşedintele PSD şi-a reexprimat  poziţia  în favoarea nominalizării acestor regiuni ca regiuni de dezvoltare şi nu  ca regiuni  administrative. 
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea