”Orice eveniment cultural organizat implică muncă și dăruire, dar și sprijin din partea Consiliului Local și al primarului orașului”

# Interviu Argentina Culcuş – managerul cultural al anului în Argeș. Argentina Culcuş, un reper al managementului cultural, a reuşit, din anul 2008, de când conduce Centrul Cultural Mioveni, să confere o nouă imagine oraşului. Pe lângă titulatura existentă – oraş al constructorilor de maşini - Argentina Culcuş, prin cele peste 80 de activităţi cultural – artistice întreprinse pe an, a creat un nou reper, şi anume acela de oraş cultural. Se poate spune că ambiţia sa de a aduce plus valoare oraşului Mioveni prin promovarea culturii a fost ardentă și a presupus, aşa cum ne vorbeşte şi în interviu, multe ore de muncă,  desigur, beneficiind de sprijin din partea primarului şi a Consiliului Local.

# În urmă cu puţin timp, în cadrul Galei Premiilor de Excelenţă, aţi primit o binemeritată recunoaștere pentru cel mai bun management cultural. Spuneţi-ne care au fost pașii parcurși până aici?
- Vestea am primit-o cu onoare și bucurie. Această nominalizare reprezintă satisfacția muncii împlinite, dar este și o motivație pentru a face mai mult. Orice eveniment cultural organizat implică muncă și dăruire, dar și sprijin din partea Consiliului Local și al primarului orașului. E greu să găsești persoane care să pună munca pentru comunitate mai presus de interesele personale dar am reusit acesta alături de echipa mea și pentru asta le mulțumesc.

”Programul anual de activitate cuprinde peste 80 de activități”

# Conduceţi Centrul Cultural din anul 2008. Spuneţi-ne cum aţi reuşit, într-un timp atât de scurt, să vă impuneţi în lumea cultural – artistică?
-  Am reușit greu, cu foarte multă muncă, programul anual de activitate cuprinde peste 80 de activități și este conceput pe ideea atingerii unui număr cât mai mare de domenii culturale şi artistice pentru un public cât mai diversificat, şi se bazează, în general, pe colaborarea cu şcoli, biserică, ansambluri artistice, armată, societăţi şi fundaţii culturale etc. Esenţa tuturor activităţilor  este satisfacerea nevoilor culturale şi promovarea culturii.

Proiect de stabilire a unui record mondial

# Cum aţi reuşit să întreprindeţi toate aceste activităţi cu un buget nu foarte mare?
- Avem  parteneriate cu  toate instituțiile de cultură din județ. De curând am încheiat un parteneriat cu Ministerul Culturii, dar și cu Asociaţia pentru Promovarea Industriilor Creative, urmând să desfășurăm multe proiecte care nu necesită costuri. Avem, de asemenea, foarte multe proiecte pe care le vom desfășura în parteneriat cu  Casa de Cultură a Sindicatelor „Dacia” Mioveni, Clubul Elevilor, Asociația de Pensionari „Viață Lungă”, Asociația Persoanelor cu Handicap „Speranța Vieții” dar și cu școlile și grădinițele din oraș. Cu toți facem o echipă bună, reușind să satisfacem toate categoriile de public.
# Cum au primit cetăţenii din Mioveni toate aceste acţiuni? Sunt receptivi în fața acțiunilor de  cultură?
- Cetățenii orașului Mioveni sunt receptivi la orice act de cultură, prezența numeroasă a acestora  la toate enenimentele organizate de noi atestă acest lucru.
# Ştim că aveţi un plan de Cartea Recordurilor şi anume sculptarea celei mai mari linguri de lemn. În ce stadiu vă aflaţi cu acest proiect?
- Încă nu vă pot da prea multe detalii legate de acest proiect. Pot să vă spun însă că am luat legătura cu reprezentanţii Guinness World Records, acest proiect va fi realizat în acest an cu Meșterul Ion Rodoș și cu copiii de la Cercul de Sculptură al Centrului Cultural Mioveni.
# Ce proiecte aveţi pentru anul 2013?
- Anul 2013 este unul foarte important pentru noi, deoarece încercăm ca, pe lângă proiecte pe care noi le-am făcut în fiecare an, să venim și cu ceva nou. Aici am în vedere publicul tânăr pentru care încercăm să facem cât mai multe lucruri, să îi atragem în proiectele noastre. Cum am spus mai devreme, parteneriatul cu Ministerul Culturii și cu Asociaţia pentru Promovarea Industriilor Creative ne ajută foarte mult în acest sens, deoarece vom avea foarte multe proiecții de filme românești. Vom avea foarte multe expoziții ale Clubului Foto al Centrului Cultural, tabere de creație și multe alte surprize adresate publicului tânăr. Cel mai important proiect îl reprezintă însă  restaurarea Ansamblului Mânăstirea Vieroși, monument care datează din anul 1573, și care va face din orașul nostru unul  de atracție turistică. Lucrăm, de asemenea, și la proiecte care se vor derula cu finanțare europeană.    L.G.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea