În 3 ani, doar 4 blocuri din Piteşti au trecut la sistemul de distribuţie a agentului termic pe orizontală

# Branşarea pe orizontală  costă 2500-3000 lei/apartament. Cheltuielile sunt suportate de beneficiari. Deşi sistemul  de distribuţie  a agentului termic pe orizontală pare a fi soluţia tehnică de viitor,  pentru că fiecare consumator devine independent faţă de vecini, inclusiv de cei restanţieri, iar pierderile de agent termic în subsolul blocurilor sunt complet eliminate, asociaţiile de proprietari şi locatari din Piteşti nu se îngrămădesc să treacă la schimbarea distribuţiei din cauza costurilor ridicate pe care aceasta le-ar presupune. Cheltuielile cad în sarcina asociaţiilor de proprietari, fiind practic suportate de fiecare beneficiar în parte. De menţionat că, în cazul în care asociaţia optează pentru noul sistem, chiar şi cei debranşaţi trebuie să cotizeze la cheltuielile totale.
În prezent, în Piteşti, distribuţia agentului termic pentru încălzire este asigurată prin coloane comune de distribuţie pe verticală, coloane ce traversează apartamentele şi care nu permit funcţionarea separată a instalaţiilor individuale dintr-un condominiu.  Este şi una din cauzele principale care au dus la debranşări masive de la sistemul de alimentare cu energie termică pentru încălzire al municipiului Piteşti (SACET ). Explicaţia  constă în faptul că aceste coloane comune (pe verticală) nu permit separarea individuală a instalaţiilor de încălzire din interiorul apartamentelor, ceea ce-i face pe locatari să depindă unii de alţii. Disconfortul termic apare în apartamente atunci când nu se efectuează  la timp reparaţii la părţile comune şi în cazul neplăţii facturilor de către unii consumatori. În plus, toate aceste aspecte duc la  acumularea de datorii şi blocaje financiare ale societăţii furnizoare.
O soluţie la aceste probleme ar fi realizarea instalaţiilor interioare de încălzire în sistem de distribuţie pe orizontală şi contorizare individuală a fiecărui apartament, despre care conducerea Termo Calor  Confort spune că ar fi soluţia tehnică de viitor.
Sistemul de distribuţie orizontală presupune o alimentare cu agent termic pe două coloane (tur-retur) la încălzire şi una singură la apa caldă de consum prevăzută cu o coloană de recircularea apei calde, coloanele fiind amplasate pe casa scării. Din acestea se realizează racordurile individuale pentru fiecare apartament, branşamentele fiind prevăzute cu robinete de sectorizare şi buclă de măsură, adică, la încălzire - contor de energie termică, iar la apa caldă - debitmetru. De la aceste racorduri, se realizează ,,pe orizontală" întreaga instalaţie interioară de încălzire şi apă caldă a apartamentului (conducte de legătură, fitinguri şi robinete termostatate pe fiecare calorifer).
“Distribuţia pe orizontală aduce o serie de avantaje pentru beneficiarii noştri, cel mai important fiind independenţa asigurării căldurii în fiecare apartament faţă de vecini, odată cu furnizarea agentului termic. În plus, fiecare abonat îşi va putea regla consumul după posibilităţile de plată iar rău - platnicii vor putea fi debranşaţi individual, fără să mai sufere şi vecinii lor.” explică Sorin Apostoliceanu (foto), şeful serviciului Facturare din cadrul SC Termo Calor Confort.
Printre avantajele enumerate de furnizorul local de agent termic se mai numără asigurarea în permanenţă a apei calde de consum la nivelul apartamentului, posibilitatea reconectării apartamentelor deconectate prevăzute cu/fără altă sursă de căldură individuală, eliminarea costurilor de întreţinere a reţelei de distribuţie de la subsol şi faptul că se poate da o altă întrebuinţare subsolului etc.

Cheltuielile ridicate îi sperie pe beneficiari

Toate bune şi frumoase, numai că pentru trecerea la distribuţia pe orizontală a agentului termic trebuie să şi plăteşti din buzunarul propriu. Costurile estimate pe apartament pornesc de la 2000-2500 lei şi pot ajunge până la 3000 de lei, în funcţie de numărul de apartamente la care se împarte cheltuiala cu materialele şi manopera şi de numărul de camere.
De trei ani încoace, de când asociaţiile de proprietari au început să ia în calcul această soluţie, doar în patru blocuri din Piteşti s-a trecut la noul sistem: bl. M1, sc. F - Găvana, bl D6, sc. A3 – Centru  şi blocurile D1, sc. C+D şi B6, sc A din Strada Brâncoveanu.
“Costurile sunt mari, dar în câţiva ani se amortizează, pentru că se reduc substanţial pierderile. La acest moment asociaţiile de proprietari sunt cele care suportă costurile, pentru că, deocamdată, altă soluţie nu s-a găsit. Sperăm ca pe viitor să se poată ajunge la ceva similar anvelopării termice a blocurilor cu susţinere de la stat sau de la bugetul local, dar aceasta nu este decât o idee. Deşi reprezentanţii asociaţiilor de proprietari  sunt de acord cu noi că distribuţia pe orizontală este mult mai eficientă decât cea pe verticală, cheltuielile relativ mari îi împiedică să facă acest pas. La schimbarea distribuţiei şi contorizarea individuală se pot aplica tehnologii ce constau în folosirea unor materiale uşoare, rezistente în timp şi mai ieftine, neafectate de coroziune sau depuneri interioare şi care oferă rapiditate la montaj şi uşurinţă în asamblare, ca de exemplu ţevi şi fitinguri din polipropilenă. Există firme specializate care fac astfel de lucrări, chiar şi Termo Calor poate aplica asemenea tehnologii. Ce putem face noi pentru cei care optează pentru  această schimbare este să venim o manoperă la un tarif foarte avantajos, dacă asociaţia asigură  materialele, însă fiecare asociaţie e liberă să-şi aleagă ce firmă doreşte.”, mai spune Sorin Apostoliceanu.
Costurile pentru proiect şi părţile comune vor fi suportate de către toţi proprietarii de apartamente conectate şi deconectate, iar costurile pentru părţile individuale vor fi suportate de către proprietarii apartamentelor branşate.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea