Evaziune fiscală: infracțiuni noi

# Cititorii întreabă, avocatul răspunde. Începând din 22 martie, a intrat în vigoare un nou act normativ, prin care, contribuabilii care nu respectă regulile vor fi pedepsiți mai aspru pentru infracțiunile legate de evaziunea fiscală. Concret, noile prevederi ce se aplică de vineri, 22 martie, stabilesc sancțiuni mai mari pentru infracțiunile de evaziune fiscală, mai multe articole din Legea nr. 241/2005 fiind actualizate, după cum urmează. Este modificat articolul 3 în felul următor: "Art. 3. - Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani fapta contribuabilului care nu reface, cu intenție sau din culpă, documentele de evidență contabilă distruse, în termenul înscris în documentele de control."
Este modificat  articolul 4 și va avea următorul cuprins:
"Art. 4. - Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 6 ani refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale și bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la somație."
Este modificat articolul 5 și va avea următorul cuprins:
"Art. 5. - Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 6 ani împiedicarea, sub orice formă, a organelor competente de a intra, în condițiile prevăzute de lege, în sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuării verificărilor financiare, fiscale sau vamale."
Este modificat articolul 6 și va avea următorul cuprins:
"Art. 6. - Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 6 ani reținerea și nevărsarea, cu intenție, în cel mult 30 de zile de la scadență, a sumelor reprezentând impozite sau contribuții cu reținere la sursă."
Este modificat articolul 9 alineatele (2) si (3) și va avea următorul cuprins:
"(2) Dacă prin faptele prevăzute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege și limita maximă a acesteia se majorează cu 5 ani.
(3) Dacă prin faptele prevăzute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, în echivalentul monedei naționale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege și limita maximă a acesteia se majorează cu 7 ani."
Actul normativ a fost inițiat de 4 senatori care, în expunerea de motive, arată că statul român are obligația de a acționa ferm în sensul combaterii eficiente a evaziunii fiscale, pentru ca România să poată depăși criza economică, pentru a putea plăti pensii și salarii corecte, pentru a susține antreprenorii români, pentru a moderniza sistemele naționale de sănătate și educație, pentru a dezvolta un stat social autentic, capabil să ofere șanse reale la un trai decent pentru toți cetățenii români care muncesc cinstit. Totuși, continuă demnitarii, pentru ca aceste lucruri să se întâmple, este necesar ca resursele să fie atrase ăn zona fiscalizată, atât prin încurajarea disciplinei fiscale, cât și prin înăsprirea regimului sancționator, în special în scop preventiv.

Avocat Gherzan Cătălin
Drept penal. Drept civil. Înregistrare mărci.
Recuperare debite. Recuperare taxa poluare.
Înmatriculare fără plata taxei de poluare.
Litigii comerciale internațional. Malpraxis.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea