Subvenţiile din bugetul pe 2013 al Primăriei Pitești acoperă, în continuare, ineficienţa unor servicii

# Mariean Neacşu: Rămâne să urmărim dacă acest program amplu de investiţii se realizează în totalitate sau vom avea surprizele din 2012. Chiar dacă, procentual, subvenţiile din bugetul pe 2012 sunt ceva mai mici decât anul trecut, în valori absolute, nivelurile acestora rămân în continuare foarte ridicate. Creşteri impresionante sunt însă alocate investiţiilor, 166,5 milioane lei din suma prevăzută în proiectul de buget al mun. Piteşti pentru anul în curs vor merge în această direcţiei, în principal către continuarea lucrărilor începute şi nefinalizate.
Bugetului Municipiului Piteşti pentru 2013 îl depăşeşte cu peste 140 de milioane de lei pe cel de anul trecut, având un total estimat de 402,1 milioane de lei. Peste 233 de milioane reprezintă cheltuieli de funcţionare şi 168,5 milioane, cheltuieli de dezvoltare. În programul de investiţii al acestui an (166,5 mil. lei), cea mai mare parte a sumelor merge către continuarea lucrărilor începute în anii anteriori (146,8 milioane lei) şi doar 3,1 milioane lei către lucrări noi, diferenţa fiind alocată altor lucrări .
Dintr-o analiză a proiectului de buget pe anul 2013, comparativ cu execuţia estimată a bugetului în anul 2012 (la 31 decembrie) puteam observa o creştere a  veniturilor totale cu 11,4%, o scădere a  veniturilor proprii cu 6,6 %, o creştere a cheltuielilor totale  cu 11,5%, o creştere a cheltuielilor de funcţionare cu 3,3% şi o creştere a cheltuielilor de  dezvoltare cu 36,5%.  Totodată, asistăm la o mărire a ponderii valorii proiectelor finaţate din fonduri externe nerambursabile (415%), o scădere a ponderii cheltuielilor de capital cu 52%, o scădere cu 16,4% a subvenţiilor (de la 41,4 mil lei,la 34,5 mil. lei), o scădere a subvenţiei pentru combustibili şi energie cu 18% /(de la 28,5 mil. lei la 23,5 mil lei) şi o scădere a subvenţiei pentru transportul public cu 14,8% (de la 12,9 mil. la 11 mil. lei).

”Aceste pierderi puteau fi reduse considerabil”

Consilierul local Mariean Neacșu explică de ce municipalitatea e pusă în continuare în situaţia de a acoperi deficienţele din sistemul de termoficare.
“Analizând datele de mai sus, se observă următoarele: subvenţia pentru combustibil şi energie (căldură) rămâne în continuare la valori foarte mari. Prin această subvenţie se acoperă pierderile de agent termic din sistemul de transport, distribuţie şi furnizare. Aceste pierderi puteau fi reduse considerabil dacă în anul 2012 se puneau în funcţiune cele 56 de centrale termice de cartier sau de zonă (la 1 martie 2012 funcţionau 33 CT, 23 de centrale nefiind puse în funcţiune) şi dacă se făceau lucrări de reabilitare a reţelei de distribuţie şi furnizare. Suma de 23,5 milioane lei care se acordă drept subvenţie pentru căldură în 2013 este în continuare foarte mare. Ea putea fi redusă dacă se luau măsurile corespunzătoare în timp util. Şi în anul 2013, valoarea subvenţiei acordate pentru transportul public de călători este foarte mare, cu toate că din martie 2012 nu se mai plăteşte amortismentul pentru cele 80 de autobuze Mercedes.”

Capitolul investiţii sună optimist

Trebuie să remarcăm faptul că valoarea toatală a investiţiilor în 2013, în sumă de 166,59 mil lei depăşeşte  cu mult valoarea  investiţiilor din 2012, în sumă de 79,61 milioane lei.
“Rezultă o creştere a investiţiilor în proporţie de 203%, o contribuţie deosebită revenind fondurilor externe nerambursabile. Rămâne să urmărim dacă acest program amplu de investiţii pentru anul 2013 se realizează în totalitate sau vom avea surprizele din 2012, când foarte multe lucrări de investiţii au rămas nefinalizate”

Cum puteţi face sugestii vizavi de acest proiect

Proiectul Bugetului Municipiului Piteşti, pe anul 2013, se poate consulta pe site-ul www.primariapitesti.ro, “Proiect buget 2013” sau la Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni al Primariei Piteşti, din str.Victoriei nr.24, intrarea D precum şi la Centrele de încasări impozite şi taxe locale, situate în  B-dul Republicii, bl.214, parter (zona Gară Sud), în  B-dul 1 Decembrie 1918, bl. M5A, parter (Găvana), în Str.Bradului, Trivale lângă şcoala .nr.12 şi în Str. Republicii, bl.G 1, Casa Cărţii
Eventualele sugestii, propuneri şi opinii pot fi depuse, în scris, la Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni sau transmise prin e-mail, la adresa Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , până în data de 27 martie 2013, sau în cadrul dezbaterii publice a proiectului de buget, care va avea loc în data de 25 martie 2013, începând cu ora 16.30, în Sala de şedinţe a Primăriei Municipiului Piteşti, din str. Victoriei nr. 24, intrarea D.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea