Noul șef al Gărzii Financiare Argeș, un “Captain Planet” al măsurilor pentru depoluarea mediului de afaceri

# Nicolae Burcea: ”Dacă s-ar putea, aș veni cu bicicleta le serviciu, dar mă calcă mașinile. Cum sunt ăștia somnoroși dimineața…”. Hotărăște destinele evazioniștilor din Argeș, dar îi place să vină la serviciu pe jos, cu autobuzul, sau...cu bicicleta. Noul șef al Gărzii Financiare Argeș, Nicolae Burcea,  este “înregimentat” în sistemul fiscal din 1991, și până în ziua de astăzi nu s-a plictisit nici măcar o zi, spune acesta. Singurul lucru care îl scoate din sfera oamenilor simpli și-l aduce în aceea a persoanelor publice este atunci când merge cu autobuzul și este recunoscut de către…contribuabili și, în special, contribuabile.

# Ce probleme ați moștenit de la predecesorul dvs? Dacă au fost…
- Nu sunt adeptul ideii de “moștenire”. Mă confrunt, ca și predecesorul meu, cu lipsa de personal. Precizez că la nivelul Gărzii Financiare Argeș există 24 de posturi de comisari cu funcții de execuție, din care 8 posturi sunt neocupate (suspendări, litigii de muncă, etc). Iar  cei 16 comisari care mai sunt activi sunt fie detașați în Vama Bechet, fie la acțiuni comune cu Poliția, controale operative, sesizări, etc. Doar 6  sunt pentru teren. Mulți au plecat în alte instituții: la Vamă, Apă Canal, ori s-au dus la Serviciul Control…Nu mai știu ce să le mai spun sau să le mai promit ca să rămână.
# Cei mai mulți bani pe care i-ați încasat din amenzi, din ce afaceri ilicite provin?
- Până acum, au fost date 950 de amenzi, în valoare de 1.850.450 lei. Majoritatea agenților economici încalcă legea contabilității, le lipsește inventarul la sfârșitul anului, lipsesc casele de marcat și automat nu sunt eliberate bonuri fiscale. Cam pentru astfel de activități se dau cele mai multe amenzi.
# În urma acestor controale, se are în vedere și latura socială problemei? (Sunt foarte mulți angajați care au rămas pe drumuri în urma închiderii activităților firmelor la care lucrau și, implicit, statul este prejudiciat, având în vedere că nu se mai încasează de la aceștia niciun fel de contribuții sociale).
- Latura socială este deosebit de importantă, dar consider că nimic nu este mai presus de lege în România. Însă, nu e treaba noastră să ne gândim la acest aspect. Pe noi ne interesează doar fapta în sine.
# Ce faceți cu banii pe care îi câștigați?
- Singurul meu venit este obținut ca urmare a activității desfășurate în calitate de comisar șef al Gărzii Financiare. Împreună cu familia, încercăm să facem față cheltuielilor curente, care include și ratele lunare la bancă. Mi-am luat o mașină și aveam nevoie, atunci, de bancă, pentru cheltuieli curente.
# Cum v-ați descrie în trei cuvinte?
- Sunt o persoană adaptabilă, exigentă(cu mine, dar și cu ceilalți) și perfecționistă.
# Cam ce rezultate ale controalelor ați înregistrat de când ați preluat instituția? Sunt mai slabe sau mai bune față de anul trecut?
- Rezultatele obținute sunt într-o creștere sensibilă față de perioada anterioară, deși climatul economic actual nu este propice. Trebuie să ținem cont și de faptul că n-am avut la dispoziție decât 6 luni și lucrăm cu foarte puțini oameni.
# De ce evaziunea din Piața Ceair  rămâne o ”moștenire” de la un director la altul?
- Controale în piețe și târguri facem continuu, mai ales zona Pieței Ceair este permanent supravegheată de instituția noastră. Nu putem să fim permanent prezenți acolo. Oricum, fenomenul s-a diminuat mult, mai ales de când am avut acele acțiuni cu DIICOT. Cum de mai rezistă fenomenul? Nu aș putea să-mi explic, având în vedere că acolo există și o poliție a pieței și alte organe ale legii…
# Ce faceți când nu sunteți comisar-șef la Garda Financiară?
- În timpul liber, iarna mai ales, mă văd mai des cu prietenii. Sunt mai static așa. Dar cum vine primavera, abia aștept să-mi iau bicicleta și să dau câteva ture prin oraș. De 2-3 ori pe săptămână vin pe jos la serviciu. Îmi place să stau în mijlocul oamenilor. Mă amuză când merg cu autobuzul și mă recunosc doamnele. Le aud când își spun: “Uite-l pe-ăla de la Gardă”. Am o mașină personală, dar îmi place să șofez doar la drum lung. Ați văzut Captain Planet? Eu sunt un adept al acțiunilor antipoluare. Dacă s-ar putea, aș veni cu bicicleta le serviciu, dar mă calcă mașinile. Cum sunt ăștia somnoroși dimineața…
# Stați la casă sau la apartament?
- Stau la apartament dintotdeauna. M-am născut, am crescut într-un apartament. Nici nu știu ce-aș putea să fac la casă.
# Ce este spectaculos în munca pe care o faceți?
- Eu am luat totul ca pe o provocare. Am ajuns la vârsta la care nu mai am greutăți. Însă, aici, cel mai mult îmi place acțiunea. Sunt în sistem de  pe 6 martie 1991.
Interviu realizat de Ana Luca

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea