Valentin Gheorghiu, aniversat, la 85 de ani, de Filarmonica Pitești

Filarmonica Piteşti organizează joi, 18 aprilie a. c., de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, un concert cameral aniversar dedicat maestrului Valentin Gheorghiu şi susţinut de însuşi Valentin Gheorghiu şi soţia sa, Roxana Gheorghiu. În cadrul programului „Pian la patru mîini”, publicul va audia: W.  A. Mozart - Sonata în Re major KV 381 – Andante, Fr. Schubert - Rondo în Re major op. 138, Fr. Schubert - Marş caracteristic în Do major op. 121, Fr. Chopin - Vals în la minor, S. Rachmaninov - Romanţa în La major, A. Dvorjak - Două dansuri slave op. 72, J. Brahms - Două dansuri ungare şi G. Enescu - Rapsodie Română în La major op. 11 nr. 1 (transcripţie pentru pian la patru mâini de George Enescu).
Născut la 21 martie 1928, Valentin Gheorghiu a început studiul pianului la cinci ani, iar patru ani mai târziu a primit o bursă de studiu la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris, recomandat fiind de marele compozitor George Enescu. La 15 ani a debutat la Ateneul Român, acompaniat de Orchestra Filarmonicii din Bucureşti. Absolvent al Academiei de Muzică in Bucureşti, în afara concertelor şi recitalurilor de pe toate scenele ţării, Valentin Gheorghiu a întreprins turnee în: Anglia, Franţa,  Spania, Germania, Uniunea Sovietică, Austria, SUA, Israel, Japonia etc. Prestigiul repurtat şi profesionalismul desăvârşit au contribuit ca marele pianist să fie membru al juriilor de specialitate din ţară şi din străinătate. În 1958, la prima ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, împreună cu fratele său, violonistul Ştefan Gheorghiu, a obţinut Premiul I pentru interpretarea Sonatei pentru vioară şi pian, de George Enescu. Pianist şi compozitor de talie internaţională, prezent în viaţa muzicală de peste 60 de ani, Valentin Gheorghiu are înregistrări la radio, televiziune şi discografice.
Roxana Gheorghiu studiază pianul de la vârsta de patru ani, urmând cursurile Liceului de Muzică şi Arte Plastice din Iaşi, ale Liceului de Muzică Nr. 1 şi ale Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. Cadru universitar, Roxana Gheorghiu susţine concerte şi recitaluri solo sau în diverse formule pe scenele filarmonicilor din ţară şi din străinătate. A format împreună cu Valentin Gheorghiu un duo de mare succes (la două piane sau patru mâini), concertând pe scenele din ţară şi din afara ei.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea