Cinci cărţi - un singur autor: Î.P.S. Calinic

# Evenimentul de lansare a avut loc  la Facultatea de Teologie Sfânta Muceniţă Filoteia  # Î.P.S. Calinic: ”Fiecare dintre noi, fiind persoană din Dumnezeu, trebuie să dăm astfel de mărturie că am trecut pe aici” # Profesor dr. Nicolae Brânzea, președintele Senatului Universității Pitești: ”Eu nu am să vă felicit pentru ceea ce ați scris până acum, ci pentru ceea ce veți continua să scrieți”. ÎPS Calinic și-a reeditat seria de volume numită „Toată vremea-și are vreme”, apariție editorială a ultimilor doi ani.  Adunați în aula “Iustin Patriarhul” a Facultății de Teologie din Pitești, preoți și studenți au aflat, în cazul în care nu citiseră cele trei volume până atunci, de ce trebuie să le citească. Scrisă cu mult umor, în special primul volum, cartea s-a bucurat cam prea mult, am spune noi, de aprecierea scriitorului Augustin Doman. Ca de fiecare dată, arhipăstorul de la Argeș  a demonstrat că, în ciuda problemelor pe care le are cu picioarele, rinichii și a altor suferințe fizice inerente vârstei de care nu se sfiește să vorbească deschis, își păstrează simțul umorului neștirbit. Cu același prilej au fost lansate încă două lucrări importante ale Înaltpreasfinţiei Sale: un volum de eseuri intitulat ,,Dintr-ale lumii” şi ,,Mersul printre stele”. Î.P.S. Calinic: ”Fiecare dintre noi, fiind persoană din Dumnezeu, trebuie să dăm astfel de mărturie că am trecut pe aici și că, pe lângă crucea care ne stă de pavăză la mormânt, mai este ceva: noi dăm mărturie că suntem copiii lui Dumnezeu.”
Persoanele prezente la acest eveniment s-au bucurat să asculte, în lectura autorului, o parte din amintirile Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, momente fericite sau mai puţin fericite cuprinse în primele trei volume din colecţia de memorii intitulată ,,Toată vremea-şi are vreme”. În cele trei cărţi, autorul prezintă într-o manieră originală diferite amintiri care aparţin perioadei 1944-1990.
Din primul volum aflăm detalii legate de locul natal: s-a născut în Cracăul-Negru la 6 iunie 1944, din părinti ortodocși români: Elena si Haralambie, numindu-se din botez Constantin. De asemenea este prezentată perioada studiilor pe care Arhiereul Calinic le-a făcut la Seminarul teologic din mănăstirea Neamţ (1959-1964) şi la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1964-1968). Tot din acest volulm cititorii pot descoperii bogata activitate desfăşurată de preotul Constantin Argatu în parohiile Tioltiur şi Inău din Transilvania (1964-1971), înainte de a îmbrăca haina monahală.
În cel de-al doilea volum sunt prezentate amintiri din perioada intrării în monahism: s-a călugărit la mănăstirea Căldăruşani în decembrie 1971, primind numele Calinic.
A îndeplinit ascultările de muzeograf şi secretar al mănăstirii de metanie (1972-1974), apoi a fost transferat la mănăstirea Cernica (1974-1977).
A fost numit stareţ al mănăstirii Sinaia (1977-1981), apoi al mănăstirii Cernica (1981-1985).
Volumul al treilea cuprinde activitatea desfăşurată ca arhiereu în perioada 1985-1990. În anul 1985 a fost hirotonit episcop vicar al eparhiei Râmnicului şi Argeşului, cu titlul Argeşeanul, având reşedinţa la mănăstirea Curtea de Argeş. În această demnitate a fost hirotonit şi instalat la 17 noiembrie 1985 – sursa: site-ul Eparhiei.
Colecţia de memorii ,,Toată vremea-şi are vreme” se va întregi în viitor cu alte volume în care autorul va prezenta bogata activitate desfăşurată din anul 1990 şi până în prezent.
Profesor dr. Nicolae Brânzea, președintele Senatului Universității Pitești: ”Eu nu am să vă felicit pentru ceea ce ați scris până acum, ci pentru ceea ce veți continua să scrieți; sunt convins că, în lucrarea Înalt Preasfinției Voastre, se găsește și însușirea umană, cea a omului de cultură dar, în primul și în primul rand, a arhipăstorului. De aceea, probabil că într-un volum viitor, veți expune toată experiența pastoral-misionară și chemarea către arhierie a Înalt Preasfinției Voastre.
Ana Luca

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea