Bani irosiţi pe studii de fezabilitate ce zac prin sertarele Primăriei Piteşti

# Mariean Neacșu: ”Dacă Primăria Piteşti şi consilierii locali ai USL ar fi mai receptivi, am putea măcar menţine la 245 lei preţul gigacaloriei” # De ce sistemul de termoficare al Piteştiului e mai păgubos decât sistemele altor oraşe? Din cinci studii de fezabilitate comandate din 2006 şi până în prezent şi plătite cu bani publici, doar două s-au concretizat în proiecte. Povestea se repetă şi anul acesta. Consiliul local a solicitat un nou studiu de fezabilitate pentru reabilitarea şi modernizarea reţelelor de distribuţie a agentului, dar nu alocă suficienţi bani pentru a şi mişca lucrurile în direcţia concretizărilor. Mai grav este faptul că Piteştiul nici măcar n-a accesat fonduri europene pentru eficientizarea sistemului de termoficare, spre deosebire de alte oraşe care au reuşit, pe bani europeni, investiţii care au condus la reducerea considerabilă a tarifului pentru agentul termic. În urmă cu  aproape şapte ani, printr-o hotărâre de Guvern era aprobat  programul “Termoficarea 2006 -2009, calitate şi eficienţă”. În baza acestui program, Consiliul Local Piteşti a aprobat mai multe studii de fezabilitate pentru reabilitarea sistemului de termoficare din municipiul Piteşti. “În total, în perioada 2006-2013 s-au aprobat cinci studii de fezabilitate, din care numai două au avut aplicaţie practică. Restul studiilor de fezabilitate s-au arhivat, cu toate că pentru realizarea lor s-au plătit sume importante de bani de la bugetele locale ale Municipiului Piteşti. Cu toate studiile  comandate de Primăria Piteşti şi aprobate de consiliul local, soarta SC Termoficare 2000 s.a. a fost tragică, încheidu-se cu falimentul acesteia.”, spune Mariean Neacşu, unul dintre cei mai vechi consilieri locali ai Piteştiului.

Încă un studiu de fezabilitate a fost aprobat luna aceasta

În ideea reabilitării şi modernizării reţelelor de transport şi distribuţie a agentului termic în Municipiul Piteşti,  la începutul  acestei luni (8 aprilie 2013) a fost aprobat  un nou studiu de fezabilitate. Prin implementarea acestui studiu ar trebui să se reducă substanţial pierderile de energie termică - de la 25-30%  până la 10% - şi totodată ar trebui să scadă  consumul de combustibil şi energie electrică. Toate acestea s-ar putea concretiza în utilizarea eficientă a energiei termice şi  obţinerea unor tarife mult mai uşor suportabile  pentru piteşteni.

Buget subdimensionat

Devizul general pentru  realizarea investiţiei este de  43.425.502 lei  (9,7 milioane uro), fără TVA, respectiv  63.847.623 lei cu TVA, iar durata de realizare a investiţiei este de 4 ani. Asta înseamnă un cost mediu anual de 14.500.000.  După realizarea investiţiei, preţul de vânzare către populaţie ar urma să scadă cu 15 euro, de la 73,94  la 58,79 euro pe gigacalorie. Însă în bugetul pe anul 2013, Primăria Piteşti a propus pentru reabilitarea şi modernizaea reţelelor de distribuţie a agentului termic suma de doar 1,5 miliooane,  o cifră de aproape 10 ori mai mică decât cea necesară unei eventuale implementări a soluţiei în acest an. “Este o sumă nesemnificativă în raport cu cea propusă prin studiul de fezabilitate pentru realizarea investiţiei (14,5 milioane lei anual). Încă o dată, Primăria Piteşti face dovada faptului că nu stăpâneşte problemele de eficienţă economică, că primarul nu are consilieri corespunzători care să-l sfătuiască  pentru cheltuirea banilor de la bugetul local în folosul cetăţenilor. Personal am venit cu un amendament privind majorarea sumei de la 1,5 milioane, la cel puţin 4,5 milioane lei în anul 2013, pentru  a putea urmări  eficienţa reducerii pierderilor de căldură în reţeaua de distribuţie a agentului termic.  Dar amendamentul nu a fost votat de consilierii USL, majoritari în Consiliul Local Piteşti..” explică  Mariean Neacşu, amintind că, pentru anul acesta, Guvernul  preconizează majorarea preţurilor la gazele naturale, enegie electrică, apă   etc.  Cu alte cuvinte,  dacă lucrurile nu încep să se mişte,  se anunţă vremuri grele pentru beneficiarii  sistemului  centralizat de  termoficare.
“Dacă nu se iau măsurile corespunzătoare privind diminuarea  pierderilor de căldură în sistemul de distribuţie, piteştenii vor ajunge ca la sfârşitul anului 2014 să plătească aproximativ 350-400 lei/gcal şi nu 245 lei/gcal, cât plătesc în prezent.”, este de părere Mariean Neacşu Schema de finanţare pentru  realizarea investiţiei care ar putea avea drept efect reducerea pirderilor din sistem prevede o cofinanţare  de 30% de la  bugetul de stat, prin programul Termoficare 2006-2015 şi fonduri proprii  de 70%. Asta  s-ar traduce printr-un efort financiar annual de  10,15 milioane lei (14,7 mil lei X 0,7)
“Eu am propus 4,5 milioane lei pentru anul 2013, dar valoroşii consilieri locali USL au respins amendamentul propus de mine. Au preferat să aprobe o subvenţie anuală de 23,5 milioane lei  pentru căldură, în perioada 2013-2016. Numai valoarea subvenţiei în cei patru ani se ridică la  94  de milioane lei, iar realizarea investiţiei, la 54 milioane lei.”, mai spune consilierul local care explică şi de ce piteştenii plătesc 245 de lei/gcal, un tarif mare comparativ cu multe oraşe din ţară.

Piteştiul nu a accesat finanţări nerambursabile pentru termoficare

Unul dintre motivele amintite de Mariean Neacşu este legat de faptul că Piteştiul nu a accesat finanţări nerambursabile de la UE pentru realizarea proiectelor de modernizare şi reabilitare a reţelelor termice.  “Oraşe din ţară precum Focşani, Iaşi, Bacău, Botoşani, Timişoara, Oradea, Braşov sau Rm.Vâlcea  au accesat fonduri  nerambursabile pentru proiecte de retehnologizare a sistemelor de termoficare şi astfel au redus considerabil tariful plătit de populaţie.”, spune consilierul. De amintit că la Rm. Vâlcea,  unde prin POS Mediu 2007 -2013 s-au obţinut fonduri de 73,4 milioane euro pentru reabilitarea sistemului de termoficare urbană, populaţia plăteşte 160 lei/gcal. La Focşani, ridicarea unei centrale de cogenerare de înaltă eficienţă şi reabilitarea sistemului de  termoficare (proiect de 149,2 milioane lei, din care 95% reprezintă finanţare nerambursabilă de la UE şi Guvernul României) au condus, de asemenea, la micşorarea tarifelor. Şi exemplele pot continua.
“Îi rog pe piteşteni să înţeleagă de ce în topul oraşelor cu cele mai mari preţuri pe gigacalorie, Piteştiul se situează  pe locul 18 (din 62). Dacă Primăria Piteşti şi consilierii locali ai USL ar fi mai receptivi, am putea măcar menţine la 245 lei preţul gigacaloriei pentru  următorii ani. Dar pentru a realiza acest lucru este nevoie de o pregătire corespunzătoare, tehnică şi economică”, mai precizează Mariean Neacşu.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea