Luna mai vine fără speranţe pentru stomatologi şi pacienţii beneficiari ai legilor speciale

# Dragoş Stanciu (foto), preşedintele CMD Argeş: “Singura şansă de a mai încheia contracte cu CAS  ar fi o rectificare bugetară”. Stomatologii care au avut contracte cu CAS Argeş în primele trei luni ale acestui an speră ca, măcar, să-şi vadă banii pentru serviciile efectuate în respectiva perioadă. După anunţarea deciziei CNAS, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Argeş mai avea de decontat o restanţă de 107.000  lei aferentă serviciilor stomatologice efectuate în baza contractelor derulate în intervalul amintit,  sumă din care, până la acest moment, n-a mai fost plătit niciun leu.
Problemele apărute la începutul lunii aprilie, în urma deciziei CNAS de a  nu mai  aloca fonduri pentru asistenţa stomatologică  se vor prelungi  şi în mai, iar cel mai probabil, vor continua şi în următoarele luni.  
“În luna mai nici nu poate fi vorba de vreo schimbare. Singura şansă pentru reluarea procesului de contractare pentru acest tip de asistenţă ar fi o rectificare bugetară, care se poate face sau …nu se poate face. Şi dacă se va putea, cel mai devreme, acest lucru s-ar putea întâmpla în a doua jumătate a acestui an. Cu siguranţă, mulţi dintre medicii care au avut contract cu CAS vor continua să primească,  gratuit, pe cheltuiala lor, copiii şi beneficiarii legilor speciale. Poate, tocmai pe asta a mizat Ministerul atunci când a  stabilit reducerea fondurilor pentru asistenţa medicală stomatologică în 2013”, explică Dragoş Stanciu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Argeş.
Cert este că, până la stabilirea bugetului pentru restul anului 2013 pe fiecare tip de asistenţă medicală în parte şi până la precizări speciale, CAS Argeş nu va mai încheia acte adiţionale, ceea ce înseamnă că  vârstnicii, copiii şi persoanele cuprinse în legile speciale, pentru care, până luna trecută, statul deconta (integral sau parţial) anumite servicii stomatologice, vor continua să plătescă dacă merg la dentist, aşa cum fac de la 1 aprilie.

Decontări întârziate

Cei 83 de furnizori de servicii medicale dentare, care pană  la sfârşitul  lunii  martie au avut contracte cu CAS Argeş nu mai speră la o reînnoire apropiată a contractelor, ci doar la încasarea  sumelor ce li se cuvin din serviciile efectuate în lunile precedente.  “Sperăm ca măcar restanţele din ianuarie-februarie să fie reglate”,  mai spune Dragoş Stanciu. Din lipsă de fonduri, în ultima săptămână nu s-a mai efectuat nicio decontare către medicii dentişti care aveau de primit bani de la CAS, restanţele Casei de Asigurări de Sănătate Argeş  menţinându-se la 107.000 lei.  Potrivit reprezentanţilor CAS Argeş,  pentru perioada ianuarie –martie s-au plătit doar 247.000 lei,  urmând ca luna aceasta, pe măsura alocării fondurilor, să fie decontată şi suma restantă de  107.000 lei.   “Bugetul pentru acest tip de asistenţă a fost mic, având în vedere că CAS Argeş a încheiat pentru 2012 şi respectiv 2013 (ianuarie, februarie, martie) contracte şi acte adiţionale cu 83 de furnizori de servicii medicale dentare” , explică reprezentanţii CAS Argeş.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea