”Am nouă medalii. Ce fac cu ele? Degeaba strâng tinichele, dacă nu văd proiectele valorificate!”

# Declară Claudiu  Şuţan, coordonatorul proiectelor UPIT premiate la Salonul de Inventică de la Geneva. Sistemul de protecţie pasivă la impact lateral pentru autoturisme,  Sistemul de creştere a eficienţei turbinelor eoliene cu ax vertical Savonius şi Platforma multifuncțională radiocomandată pentru recoltarea probelor de mediu sunt cele trei proiecte ale UPIT premiate la a cea de-a 41-a ediţie a Salonului de Inventică de la Geneva. Asist. univ. Claudiu  Şuţan şi echipele sale strălucite - din care a făcut parte şi rectorul Ionel Didea - au depus nu doar efort, ci şi suflet pentru obţinerea recunoaşterii internaţionale. Prentru cordonatorul  acestor  echipe, bucuria premiilor va fi completă abia atunci când proiectele vor ajunge să se concretizeze în produse disponibile pe piaţă. Universitatea din Piteşti a impresionat  la Geneva cu toate cele trei invenţii. Două dintre ele - Sistemul de protecţie pasivă la impact lateral pentru autoturisme şi Sistemul de creştere a eficienţei turbinelor eoliene cu ax vertical Savonius - s-au întors acasă cu medalii de aur. Cealaltă  invenţie - Platforma multifuncţională  radiocomandată pentru recoltarea de probe de mediu - a primit  medalia de argint. “Prin realizările obţinute dorim să atragem parteneriate cu domeniul privat care să aplice în practică inovaţiile, invenţiile şi tehnologiile noi pe care le dezvoltăm” spune asist. univ. Claudiu Şuţan, coordonatorul echipelor UPIT laureate la Salonului de Inventică de la Geneva.  "Prin această participare la Salonul de la Geneva  şi prin medaliile obţinute, Universitatea din Piteşti  a demonstrat  că poate produce invenţii utile, aplicabile în mai multe domenii. Ce speranţe conferă aceste recunoaşteri echipelor implicate în realizarea proiectelor? O concretizare a muncii lor! “Eu, personal, am nouă medalii, cu tot cu cele de la Geneva. Ce fac cu ele?! Degeaba strâng tinichele, dacă nu văd proiectele valorificate printr-un parteneriat cu mediul privat. Degeaba suntem creativi dacă nimeni nu aplică ceea ce am inventat noi”, mai spune asist. univ. Claudiu Şuţan

Câte ceva despre cele trei invenţii...

Argint…

Platforma multifunctională radiocomandată pentru recoltarea probelor de mediu este un vehicul cu tracţiune electrică 6x6, având sursă duală de energie (baterii şi generator electric), capabil să se deplaseze pe orice tip de teren accidentat, pe zapadă şi pe apă, pentru a preleva probe de mediu.  Maşinăria dispune de o telecomandă complexă pentru deplasare şi pentru acţionarea brațului de prelevare. Dotarea cu GPS îi permite notarea poziţiei exacte de prelevare a probelor pentru măsurători statistice sau perimetrale. În funcţie de raza telecomenzii, vehiculul poate acționa, ziua sau noaptea, în zone greu accesibile oamenilor sau periculoase. Autorii acestui proiect sunt: Claudiu Şuţan, Ionel Didea, Marioara Abrudeanu, Daniel Chiscă şi Sorin Fianu.

...şi de două ori aur

Sistemul de protecţie pasivă la impact lateral pentru autoturisme, una dintre cele două invenţii ale UPIT premiate cu aur la Geneva,  invenţie care-i are în spate pe Claudiu Şuţan, Ionel Didea, Marioara Abrudeanu, Viorel Malinovschi şi Gabriela Plăiaşu,  este un  proiect care îmbunătăţeşte
semnificativ rezistenţa autovehiculelor în caz de impact lateral. Sistemul se foloseşte de elementele structurale ale maşinii pentru a disipa energia impactului. Noutatea acestei inventii constă într-o reţea de elemente de legatură între structurile laterale ale maşinii care devin active doar în caz de accident şi care disipă energia coliziunii pe toate structurile de rezistenţă ale părţii laterale, indiferent de poziţia impactului, deformarea reducându-se semnificativ spre compartimentul pasagerilor şi crescând astfel şansele de supravieţuire.
Cel de-a doua invenţie premiată  cu aur la Geneva - Sistemul de creştere a eficienţei turbinelor cu ax vertical Savonius - utilizează dirijarea curenţilor de aer cu ajutorul unor elemente simple. Micşorarea rezistenţei la înaintare a palelor care se deplasează împotriva vântului precum şi mentinerea în contact util a celor care sunt împinse de acesta se realizează prin orientarea sistemului pe direcţia vântului. Creşterea randamentului este semnificativă în condiţiile în care se păstreaza avantajele principale ale turbinelor cu ax vertical: înalţime mică, spaţiu ocupat mic, impact redus asupra mediului. De amintit  şi autorii acestei invenţii:  Claudiu Şuţan, Ionel Didea şi Anca Şuţan.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea