Se întâmplă la Pitești!!! Bătaie de joc, cu acte în regulă, față de un monument care a marcat istoria orașului

Cine nu a auzit și nu a văzut fosta Fabrică de Butoaie de pe Crinului? Edificiu cu o istorie bogată, de care se leagă numeroase evenimente ale începutului de veac trecut. De corpul principal de clădire se leagă și începuturile activității teatrale a orașului, organizarea unui teatru stabil în Piteşti  realizându-se în anul 1852 şi funcţionând până în anul 1912 în sala Uklar, numită ulterior Universala Lehler, locaţie păstrată şi astăzi în cadrul complexului central al Fabricii de Butoaie. Ei bine, gata! La dracu cu acest edificiu, piteștenii au nevoie disperată de locuințe. Drept pentru care, la un metru-doi de acesta, mândru-n soare se înalță deja un bloc de cinci etaje. În curând gospodinele vor atârna pe balcoanele de deasupra monumentului istoric perechi de chiloți și maieuri roz și vernil, în timp ce soții lor vor bea mulțumiți o bere și vor scuipa coji de semințe de la înălțimea lor olimpiană. Rușine, domnilor.

Blocul fraților Direct Autorom, construit pe numele părinților

Intrați cu sereleul în diverse proceduri de faliment, frații  Cosmin și Bogdan Rădulescu se mișcă invers proporțional cu firmele pe care le administrează, însă pe persoană fizică. Sau, mai ales, pe alte persoane fizice. Care pot fi diverse rude, prieteni sau, iată, părinții. Pentru că, în cazul de față, chiar părinții constructorilor sunt beneficiarii proiectului, pe numele acestora au fost scoase certificatul de urbanism și autorizația de construcție, ca și celelalte avize și aprobări necesare. Deși cu totul anormal – datorită situației prezentate mai sus – blocul este construit cu acte și aprobări în regulă: Inspectoratul de Stat în Construcții, Primăria Pitești, Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu.
Interesant este și faptul că ultimele edificii înălțate spre cer de constructorii falimentari pe firmă, dar prosperi pe persoană fizică forțează – asta nu o spunem noi, ci mulți alții din domeniu și nu numai – anumite limite. Este vorba de, iată, trei blocuri construite cu scandal. Vom reveni cu amănunte asupra acestui subiect.

Planul Urbanistic General al Municipiului Pitești – o hârtie fără valoare?

Menită a fi un fel de Biblie a celor care activează în domeniul construcțiilor, Planul Urbanistic General al orașului se pare că a devenit, în timp, o simplă hârtie igienică. Pentru că, în cazul de față, zona protejată nu este respectată, retragerea este, practiv, inexistentă, monumentul denumit generic ”Fabrica de Butoaie” arătând, în momentul de față, ca o umilă anexă a blocului de locuințe care se ridică aproape deasupra. Spicuim din Regulamentul Local de Urbanism: ”Monumentele nu vor fi mascate de construcții noi și certificatele de urbanism pentru construcții noi în cadrul siturilor istorice vor cuprinde desfășurări de fronturi stradale de minim trei case situate la dreapta și la stânga monumentului iar în zonele care cuprind valori de patrimoniu cultural de interes local, autorizarea executării construcțiilor se va face cu avizul Muzeului Județean Argeș.”
Aceeași Biblie falsă a constructorilor mai menționează că zona străzii Crinului reprezintă o ”zonă protejată cu valoare istorico-arhitecturală deosebită.” Nivelul de înălțime al construcțiilor din această zonă este de P sau P+1. De unde a venit ”armonizarea” în peisajul zonei pentru blocul de locuințe de P+5? Nimeni nu știe. Vom reveni. S.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea