Mizerie, miros și beznă în centrul Piteștiului

La numai doi pași de locația descrisă de noi prin cele trei cuvinte, îți iau ochii  pavele colorate, lalele, parade și fântâni cântătoare de un milion de euro. Sau două milioane... Însă municipalitatea își arată, câteodată, neputința în satisfacerea  nevoilor  simple ale cetățeanului din Pitești.
Bunăoară, străduțele din spatele Bibliotecii Județene, adică în plin centru al orașului, se bucură de niște alei lipsite de lumină, deși există lampioane montate. Cei mai curajoși pot face un efort să încerce să le aprindă de la un comutator postat pe un perete din spatele instituției, printre gunoaie. Sau, își pot risca viața ca să umble la întrerupătoarele ascunse în stâlpii pe care se află lămpile. Din acest motiv, e foarte lesne de înțeles de ce străduțele zac în întuneric. Noaptea, să nu încerci să treci pe acolo, pentru că scosul ochilor sau ruptul gâtului ar fi unele incidente de așteptat, mai ales  dacă ești femeie. Asta dacă avem în vedere că pe-acolo își fac sălaș niște personaje nu tocmai onorabile, ne spun oamenii care au firme în zonă, sau care chiar locuiesc în zonă. Din păcate, piteșteanul a devenit atât de preocupat de lucrurile care i se par lui cu adevărat importante, încât pierde din vedere faptul că edilii chiar se laudă că fac multe pentru acest oraș, din banii cetățeanului.

Parcarea e împrejmuită cu sârmă ghimpată, plină de bălării de jumătate de metru și gunoi

Însă, de departe, cel mai minunat peisaj care ți se înfățișează  ochilor este parcarea împrejmuită cu sârmă ghimpată, de zici că acolo stă să se ridice un ditai lagărul de concentrare. Dar e proprietate privată, iar municipalitatea nu a avut curaj sau chiar n-a vrut să deranjeze acest lucru cu un lucru minor, cum ar fi acela că ar trebui să ceară proprietarului să își îngrijească terenul, cosind bălăriile și ducând gunoiul la ghenă. Însă, tocmai aceste amănunte liniștesc inima trecătorului prin zonă, pentru că dau senzația că aparține cuiva acel teren și că nu ești singur noaptea, pe-acolo. Când vezi clădirea în ruină de lângă mașinile parcate și gunoaiele din jur, te mai liniștești. Adică, e clar că prin jur sunt niște români veritabili, cam lipsiți de simț estetic, însă foarte bine dotați în ceea ce privește spiritul de întreprinzător. Dacă aveți răbdare să așteptați căderea serii, veți înțelege și de unde miroase în jur a urină; trecători loviți de un fior lichid își ușurează vezica pe spațiul privat destinat parcării mașinilor în timpul zilei și chiar al serii. Probabil, reprezentanții municipalității vor spune că în zonă sunt foarte multe terase luminate și chiar lămpi puse de proprietarii de firme din jur. Da, dar aceștia nu sunt obligați să lumineze spațiul public, și ce te faci când se termină activitatea din firmă și se închid terasele? Și ca să fie treaba-treabă, pe mijlocul uneia dintre alei tronează și trei copaci, total lipsiți de rost. Că, vorba aceea, a tăiat primarul Tudor Pendiuc atâția copaci din acest oraș, care erau tineri și chiar țineau umbră, ca să pună în loc clădiri fără rost, și l-a găsit ecologia tocmai acum cu acești trei copaci?! În plus, ar putea să-i replanteze în altă parte, ca să aibă și mașinile pe unde să treacă și să nu se mai proptească în gardul firmelor din jur. Iar acesta este doar un exemplu. Ana Luca

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea