Cele 116 suflete care au pierit în flăcările nenorocirii de la Costeşti, în urmă cu 83 de ani, au fost pomenite în Săptămâna Luminată

În fiecare an, în Săptămâna Luminată, prima de după Paşte, la Costeşti are loc o slujbă închinată celor care au ars în incendiul ce a mistuit vechea bisericuţă din Zorile. Şi anul acesta, victimele cumplitei tragedii au fost pomenite de un sobor de preoţi, chiar pe locul în care  cele 116 suflete şi-au găsit sfârşitul. Oamenii îşi fac şi astăzi cruce când vorbesc despre nenorocirea petrecută în urmă cu 83 de ani, în care au murit aproape toţi copiii satului. Cumplita tragedie care a pus doliu în aproape toate porţile satului  s-a abătut asupra lăcaşului de cult în ziua 18 aprilie 1930,  la  Denia din Vinerea Mare, când bisericuţa din lemn, în care erau înghesuite 116 suflete, a ars din temelii. Încendiul a izbucnit, în timpul Prohodului, de la o scânteie ce a aprins coroanele din podul bisericuţei vechi de peste 200 de ani. Oamenii s-au înghesuit spre deschizătura de nici un metru care dădea spre pridvor şi, apoi, spre uşa, care, la acea vreme, ca în toate bisericile ortodoxe, se deschidea spre înăuntru. Cei care nu reuşiseră să intre în  biserică s-au îmbulzit şi ei să-i salveze pe cei prinşi în interior. Disperarea părinţilor care împingeau uşa dinspre exterior se lovea de forţa celor care dădeau să iasă din biserică, iar eforturile  tuturor au fost zadarnice.  Din tot acest haos, numai 14 din cele 130 de suflete au reuşit să răzbescă sau să fie trase afară, dar n-au mai supravieţuit decât 12. Toţi ceilalţi aflaţi în lăcaş si-au dat duhul  în  nici o jumătate de oră, în  fumul gros şi flăcările care au cuprins cu repeziciune bisericuţa. În mai puţin de două ore, vechea biserică de lemn s-a transformat în cenuşă. Din tot ce se afla în lăcaşul de cult, doar Evanghelia a rămas  întreagă. Oamenii au descoperit-o sub trupul neînsufleţit al preotului Dumitru Vişinescu, găsit carbonizat lângă unul dintre fiii săi, şi el mistuit de flăcări. Sute de familii şi-au pierdut cel puţin o rudă în cumplitul incendiu,  iar jalea a pus stăpânire pe întreaga comunitate. Localnicii povestesc cum oamenii îşi înşiraseră copilaşii morţi direct pe pământ, pe toată poteca de la biserica arsă până în stradă, iar fotografiile vremii vorbesc de la sine. Câţiva ani după tragedie, în sătucul năpăstuit de soartă nu a mai avut loc nicio sărbătoare, iar nunţile, botezurile şi chiar horele tradiţionale din Duminica Paştelui s-au ţinut în  satele vecine.
Presa acelor timpuri a scris despre cumplita nenorocire zeci de pagini, iar printre consemnările vremii s-a numărat şi cea potrivit căreia însăşi Regina Maria a venit la Costeşti, pentru a aduce o mângâiere celor care şi-au pierdut copiii,  părinţii, fraţii sau surorile în incendiu. Înmormântarea celor care au pierit în iadul dezlănţuit la Denia Prohodului  a avut loc în a doua zi de Paşte şi a fost susţinută financiar de ajutoarele venite din toată ţara, dar şi de autorităţi.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca în fiecare luni după Paşti să se facă pomenire a celor arşi în biserica din Costeşti, iar săptămâna trecută, la împlinirea a 83 de ani de la tragicul eveniment, un sobor de preoţi a oficiat slujba în memoria celor ce au pierit în flăcări. Comemorarea s-a ţinut la biserica de piatră ce poartă hramul „Învierea" şi ”Sfânta Filoteea”, lăcaş înălţat la câţiva metri de locul pe care s-a petrecut tragedia,  în faţa unui număr impresionant de  oameni.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea