Concert simfonic omagial Ion Dumitrescu la Filarmonica Pitești

Filarmonica Piteşti organizează joi, 16 mai a. c., de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, un concert simfonic cu pagini muzicale semnate Ion Dumitrescu, Grieg şi Schubert. Orchestra simfonică a instituţiei, dirijorul Octav Calleya si pianista Ilinca Dumitrescu vor interpeta: Ion Dumitrescu - Preludiu simfonic, E. Grieg - Concertul pentru pian şi orchestră şi Fr. Schubert - Simfonia nr. 9 în Do major. Alături de Teatrul Naţional Bucureşti, Filarmonica Vâlcea, care-i poartă numele, şi Filarmonica Piteşti aduce, la o sută de ani de la naştere, un omagiu marelui compozitor, dirijor, profesor, scriitor care a fost Ion Dumitrescu.
Ilinca Dumitrescu a moştenit talentul tatălui, urmând Conservatorul de Stat „Ceaikovski” din Moscova. În ţară, a studiat cu Cella Delavrancea şi Mihail Jora. A concertat în importante săli de concerte pe cinci continente, în 40 de ţări şi 33 de capitale. Muzicolog, pedagog, muzeolog (fost director al Muzeului Naţional „George Enescu”), realizator şi producător TV, pianista Ilinca Dumitrescu a fost distinsă cu premii naţionale (Academia Română şi Institutul Cultural Român) şi internaţionale (Preşedinţia Republicii Italiene şi Guvernul Franţei).  Repertoriul său cuprinde concerte cu orchestra, concerte camerale, piese de pian solo, lieduri etc.  Are o discografie remarcabilă atât în ţară, cât şi în străinătate.
Octav Calleya (a cărui bunică este din Pietroşani, Argeş) s-a născut, în 1943, la Chişinău. Un an mai târziu, familia viitorului dirijor se refugia în România, la Craiova. A urmat cursurile Conservatorului de Muzică din Bucureşti, desăvârşindu-le la Viena, unde a studiat cu marele dirijor Sergiu Celibidache, fiind unul dintre discipolii săi. În 1973 alege să părăsească România, stabilindu-se în Spania. Din 1980, este profesor la Conservatorul Superior de Muzică din Malaga. A dirijat în toate ţările lumii, dar şi în România. În 2009 a fost lansat, la Ateneul Român, volumul „La pupitrul vieţii” al scriitorului Ion Munteanu, dedicat lui Octav Calleya. A primit din partea autorităţilor craiovene Diploma de Excelenţă a Municipiului Craiova, oraşul în care a iniţiat şi un curs de dirijat pentru tinerii aspiranţi. De asemenea, la Filarmonica Braşov conduce un masterclass de dirijat. Revine pe scena Filarmonicii Piteşti, unde, în 24 ianuarie a. c., a încântat publicul prin prestaţia sa.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea