Eveniment de suflet la Călinești. 100 de ani de învățământ - Școala Călinești-Vale

Pregătiri intense au loc, săptămâna aceasta, la Școala Călinești-Vale. Pentru că duminică, 19 mai, aici sunt așteptați numeroși fii ai satului, oficialități locale și județene, inspectorul școlar general și mulți alții, la împlinirea a 100 de ani de la înființarea instituției. Practic, construcția a fost finalizată după 1930, însă, la 25 ianuarie 1913, Înv. Ioan Marinescu – dirigintele Școalei Călinești și primarul Nistor al acelor vremuri, împreună cu Șeful Ocolului Leordeni, Ion Antonescu, semnează procesul verbal prin care Ocolul Silvic dona din moșia Castricioaia 3,5 ha pământ pentru construcția localului de școală. Schița amplasamentului se păstrează în bună stare. Pe aceasta este menționat: ”din gardul Spitalului Carol I”.

Generali, artiști de renume, profesori universitari – o școală mică, însă cu o carte de vizită impresionantă

Edificiul, de pe băncile căruia au ieșit, în anul 1934, primii absolvenți, a călăuzit pașii spre lumea mare pentru numeroase personalități. Profesorul Dumitru Nițescu – director timp de mulți ani al școlii, ajutat de înv. Elena Gușatu și de prof. Cecilia Vlăjoagă, au întocmit o listă intitulată sugestiv ”100 și .... absolvenți într-o sută de ani de școală”.  Printre aceștia, nume celebre pentru toată simțirea națională, cum sunt gen. Ion Drăgușin, prof. univ. Nicolae Mecu, sculptorul de renume Gheorghe Iliescu-Călinești și mulți alții. La eveniment și-au anunțat deja participarea absolvenți ai primelor generații, oameni care, la peste 90 de ani, țin să aducă un omagiu fie și prin simpla prezență.
Prof. Dumitru Nițescu, organizator: ”Țin să aduc la cunoștință că evenimentul este unul de suflet, o cinstire a înaintașilor noștri, a celor care au făcut și fac din numele localității o emblemă. Invităm pe toți cei care au trecut prin băncile acestei școli - și nu numai – să ni se alăture la această frumoasă aniversare. Mulțumim, și pe această cale, conducerii Primăriei Călinești, pentru sprijinul și solicitudinea arătate.”
La centenarul care va începe la orele 9.30 la Căminul Cultural din Călinești și-a anunțat prezența și un alt fiu al satului, profesorul Gh. Gomoiu, alături de corul Ars Nova.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea