Sume limitate pentru Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor în Argeş

# Aurelian Gheorghe, şef UIP: ”Există riscul să nu avem oferte pentru anumite categorii de lucrări”. Conducerea unităţii de implementare a proiectului spune că sistemul – o investiţie  de aproximativ 60 milioane euro, finanţată din fonduri europene – deşi reprezintă un salt categoric pentru judeţul Argeş, se află departe de “vârful la nivel european” şi că, dacă nu va conduce la încadrarea tarifelor pentru populaţie şi agenţii economici într-un anumit grad de suportabilitate, viabilitatea proiectului va fi pusă la îndoială.
Aşa cum sună el în teorie, Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Argeş vizează, pe de-o parte, colectarea tuturor deşeurilor generate de populaţie, precum şi valorificarea unei bune părţi din deşeurile reciclabile ca materii prime în diverse procese tehnologice, iar pe de altă parte, asigură protecţia factorilor de mediu şi schimbă aspectul fizic şi peisagistic al zonelor urbane şi rurale. Pe termen lung, proiectul are în vedere reducerea riscurilor de poluare a apelor subterane şi de suprafaţă; reducerea poluării aerului (se reduc emisiile de NH3, SO2, CO2), reducerea poluării solului etc., dar şi producerea de compost, care ar putea asigura înlocuirea îngrăşămintelor pe bază de nitraţi.
Grupul ţintă pentru acest proiect îl constituie populaţia din 102 localităţi, aproximativ 652.625 persoane, grupate în 8 zone. Valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 60 de milioane de euro.

Sumele din etapa a doua sunt la limită

Stadiul împlementării proiectului finanţat prin POS Mediu 2007-2013 se află, la această dată, în etapa a doua, etapă finanţată din Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul căreia se au în vedere construirea celulei nr. 2 a noului depozit Albota-Piteşti, închiderea depozitului de deşeuri de la Curtea de Argeș, prin acoperire cu argilă, geotextil şi strat de ventilare a bio-gazului, dar şi relocarea deşeurilor depozitate la Costeşti în depozitul Albota şi remedierea amplasamentului, precum şi construirea a două staţii de transfer şi a două staţii de compost: în Curtea de Argeş şi în Costeşti.
“Sumele alocate sunt la limită. Există riscul să nu avem oferte pentru ambele categorii de lucrări, motiv pentru care, în înţelegere cu finanţatorul, am convenit ca la momentul în care se va întâmpla aşa ceva, să solicităm suplimentarea valorilor. Asta nu înseamnă să cerem bani în plus, ci să folosim economiile din celelalte contracte”, explică Aurelian Gheorghe, şef UIP.
În cadrul actualei etape se mai urmăreşte realizarea a doua puncte verzi de colectare: în Curtea de Argeş şi Costeşti, dar şi continuarea introducerii sistemului de colectare selectivă a deşeurilor. “În această etapă a doua vor fi minim trei contracte. Suntem în faza în care, pentru primul contract – Reabilitarea vechiului depozit al oraşului Costeşti – au fost făcute comunicările rezultatelor analizei. Urmează etapa contestaţiilor şi semnarea contractului. Contractul principal de lucrări a suscitat controverse cu ANRMAT (…) şi a fost nevoie să fie retransmis şi reîncărcat în SEAP, iar acum aşteptăm, cât mai curând, anunţul.”,  mai spune Aurelian Gheorghe, şeful Unităţii de Implementare a Proiectului (UIP).

“S-au făcut progrese, dar nu atât de vizibile”

Tot în această etapă se au în vedere monitorizarea contractelor de parteneriat public-privat pentru prestarea serviciului de colectare-transport deşeuri şi administrarea noului depozit de deşeuri. Noul sistem se mişcă însă greoi.
“S-au făcut progrese, dar nu atât de vizibile pe cât ne-am fi dorit noi. Motivul principal este rigurozitatea cu care este verificată documentaţia de atribuire pentru contractele care se derulează în cadrul acestor proiecte.”, mai spune conducerea UIP.

Etapa precedentă, 35,4 milioane euro

Prima etapă a cuprins 5 din cele 8 zone, cu cele mai urgente nevoi din punct de vedere al protecţiei mediului: zona 3 - Câmpulung, zona 4 - Rucăr, zona 5 - Mioveni, zona 6 – Piteşti şi zona 7 - Topoloveni.  Aceasta etapă a fost finanţată de către Comisia Europeană, în procent de 75%, prin Programul ISPA. Bugetul total al Măsurii ISPA 2005 „Managementul integrat al deşeurilor solide în judeţul Argeş” se ridică la suma de 35,4 milioane euro, din care asistenţă financiară nerambursabilă în suma de 18,3 milioane euro.
Dintre investiţiile primei etape trebuie amintite: inchiderea depozitelor neconforme de deşeuri de la Câmpulung şi Mioveni, relocarea deşeurilor şi remedierea depozitelor de la Topoloveni şi Rucăr şi a aproximativ 86 de depozite neconforme din mediul rural, precum şi închiderea depozitului de deşeuri neconforme de la Albota şi construirea primei celule a depozitului ecologic Albota (cu o capacitatea 750.000 m3 şi o durata de viaţă de maxim 5 ani).

Noul sistem sună optimist

Sistemul presupune o schimbare fundamentală în comportamentul producătorilor de deşeuri, fie ei simpli cetăţeni sau agenţi economici din judeţul Argeş, prin aceea că toţi trebuie să colecteze separat deşeurile şi trebuie să se convingă asupra necesităţii de a implementa noul sistem integrat de gestionarea deşeurilor.
Carevasăzică, fiecare cetăţean trebuie să conştientizeze faptul că, dacă nu acţionează în direcţia colectării selective a unor deşeuri care se generează zilnic (deşeuri biodegradabile, ambalaje de hârtie şi carton, recipiente din plastic, sticlă sau metal, deşeuri electrice şi electronice şi baterii) şi le aruncă amestecat în pubele sau containere de gunoi, acest lucru se va reflecta nu doar in gradul ridicat de poluare care afectează sănătatea şi mediul, ci şi în preţul pe care trebuie să-l plătească pentru produsele noi din acelaşi material sau pentru serviciul de salubritate.

”Sistemul este un salt categoric, dar nu înseamnă vârful la nivel european. E nevoie de eforturile tuturor operatorilor pentru a contribui la perfecţionarea lui (…)  Şi nu în cele din urmă, tarifele trebuie să se încadreze  în gradul de suportabilitate al cetăţeanului, pentru că, altfel, viabilitatea proiectului e pusă la îndoială”, explică şeful UIP.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea