Deputatul Theodor Nicolescu: “Am propus modificarea legii Avocatului Poporului prin introducerea noțiunii de Avocat al Copilului ”

Deputatul liberal argeșean Theodor Nicolescu este inițiatorul unui proiect de lege care vizează modificarea Legii privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului. Așa cum se arată și în expunerea de motive care însoțește proiectul de lege, condiţiile sociale în care a fost aplicată Legea nr.35/1997  s-au schimbat în mod repetat ulterior intrării ei în vigoare – completările propuse fiind necesare pentru actualizarea actului normativ propus modificării.
„Legea privind organizarea Avocatului Poporului a mai fost modificată, completată şi republicată în anul 2004 insa nu a putut să cuprindă toate modificările și completările care erau necesare, cu atat mai mult cu cat si din 2004 pana in prezent au intervenit modificari. Toate aceste aspecte ne-au determinat sa elaboram cateva modificari semnificative si sa inaintam acest proiect de lege. Una din principalele modificari o reprezinta reglementarea Avocatului Copilului, care se propune a fi unul dintre adjunctii Avocatului Poporului” a aratat Theodor Nicolescu, deputat liberal argesean pentru Colegiul de Sud-Costesti.
Modificare actului normativ si introducerea notiunii de Avocat al Copilului se fundamentează pe gravitatea situației în care se află copiii din România, situație care de altfel a fost criticată atât de Consiliul Europei, cât și de Uniunea Europeană și care trebuie să fie rapid corectată.
În prezent, în structura instituției Avocatul Poporului există un adjunct al Avocatului Poporului care coordonează domeniul drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap. Individualizarea acestui Adjunct al Avocatului Poporului ca fiind Avocatul Copilului se propune a fi reglementată fără să fie necesară înființarea unei noi funcții, alta decât cele patru funcții de adjuncți ai Avocatului Poporului existente. Ca urmare, nu este necesară aprobarea unor noi fonduri financiare și nici alocarea unor noi posturi, ci doar completarea atribuțiilor Adjunctului Avocatului Poporului specializat în domeniu, cu atribuții specifice apărării și promovării drepturilor copilului, urmand ca celelalte subdomenii - drepturile familiei, tinerilor, pensionarilor și persoanelor cu handicap, sa fie redistribuite celorlalte trei domenii de activitate.
„Rolul Avocatului copilului ar fi sa acţioneze mai accentuat în vederea dezvoltării depline şi armonioase a copilului, cu respectarea demnităţii şi a opiniei acestuia, dar si cu crearea unui regim special de protecţie, regim necesar în respectarea drepturilor copilului : dreptul la viaţă şi la ocrotirea sănătăţii, dreptul la învăţătură, dreptul de a creşte într-un mediu familial, cu o atmosferă de fericire, dragoste, înţelegere şi protecţie dar si dreptul la protecţie şi asistenţă specială din partea statului, în lipsa mediului familial. Totodata, Avocatul copilului ar urma sa desfăşoare activităţi în vederea exercitării şi protecţiei drepturilor copilului, împotriva violenţei, cruzimii, exploatării, coruperii, neglijării şi a oricăror alte rele tratamente precum si sa acorde o atenţie specială copiilor cu handicap.” a motivat deputatul Theodor Nicolescu.
Pentru garantarea drepturilor şi libertăţilor copilului, Avocatul copilului se va putea sesiza şi în legătură cu copilul aflat în situaţii de risc, chiar în lipsa informării sau a acordului părinţilor sau a reprezentanţilor legali. Mai mult decata atat, aceasta institutie va putea desfăşura acţiuni prevăzute de lege şi din oficiu, cooperând în acest scop cu cetăţenii, organizaţiile neguvernamentale sau instituţiile şi autorităţile publice cu activitate în domeniu, în cazul încălcării drepturilor sau intereselor copilului.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea