Malpraxisul, un nou proiect de lege în dezbatere

# Cititorii întreabă,  avocatul răspunde. Având în vedere serioasele probleme apărute în urma procedurii alambicate de soluționare a cazurilor de malpraxis, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, a anunțat că va fi postat pe site-ul ministerului noul proiect de modificare al Legii malpraxisului.
El a prezentat joi, într-o conferință de presă, noul proiect de act normativ care va permite pacienților să obțină mai ușor daune în urma unei erori medicale și să nu mai ajungă în justiție de la început.
În noul proiect de lege se are în vedere stabilirea unei proceduri obligatorii de soluționare amiabilă cu asiguratorul ce va fi anterioară demersurilor juridice.
Între noutăți se mai numără faptul că procedura se desfășoara între cadrul medical, pacient și asigurator.
Pacientul nu va plăti nimic în cursul procedurii, eliminându-se taxa pe care acesta trebuia să o plătească pentru experți. Plata expertului se va face de către asiguratori și va fi creat un corp de experți. Astfel, va exista un expert medical din specialitatea relevantă pentru cazul vizat.
Noul proiect de lege mai prevede o limitare în timp a procedurii amiabile la șase luni. Dacă în acest interval de timp cele două părți nu cad la o înțelegere, se ajunge în justiție. Există și posibilitatea participării la negociere cu asiguratorii, a mediatorilor, atunci când este vorba de stabilirea unui cuantum de despăgubiri.
Proiectul mai prevede obligația asigurării personalului medical atât pentru daune materiale, cât și morale. Până acum, obligația exista doar pentru daune morale.
De menționat este faptul că instituția publică plătește un procent din prima de asigurare a cadrelor medicale. Totodată, noul proiect de act normativ mai prevede și limitarea cuantumului de despăgubiri pentru daunele morale aferente cazurilor de malpraxis, stabilindu-se un plafon care va fi actualizat.
Dacă proiectul de lege va avea această forma dupa dezbaterea publică, pacienții nu vor mai avea obligații de plată în soluționare amiabilă, nu mai plătesc expertul, vor beneficia de o procedura predictibilă și vor avea acces la documentele medicale ale cazului de la început. Medicii vor putea încheia asigurări atât pentru daune materiale, cât și morale, iar acestea se vor face având în vedere notorietatea medicului în actul medical.
Polița de asigurare în sistemul public va fi acoperită parțial de catre angajator. Spitalul va evita riscurile de blocare a conturilor sau de pierderea unor sume de bani prin plata în solidar pentru despăgubirile morale sau cnâd asiguratorul nu va putea plăti.
În ceea ce îi privește pe asiguratori, aceștia vor putea să negocieze despăgubirea la un nivel inferior al cuantumului maxim pentru care se încheie contractul de asigurare vor putea să-și facă predicții.
Secretarul de stat a punctat însă că această lege nu va putea intra în vigoare anul acesta, ci anul viitor, odată cu reglementările din sistemul asigurărilor.

Avocat Gherzan Cătălin
Drept penal. Drept civil. Înregistrare mărci.
Recuperare debite.
Recuperare taxa poluare.
Înmatriculare fără plata
taxei de poluare.
Litigii comerciale internațional. Malpraxis.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea