Sucul la dozator – ieftin, rece, dar plin de coloranţi

# Tonetele care prepară amestecurile colorate au vânzări record pe timp de vară. Nu-ţi trebuie consilierea unui specialist ca să-ţi dai seama că-n cocteilul de coloranţi stridenţi şi apă îndulcită turnat în pahare  nu găseşti nimic sănătos. Şi totuşi, în ciuda evidenţei, piteștenii se bulucesc să se răcorească cu amestecurile vândute la tonetele care de câţiva ani au împânzit orașul. Nutriţioniştii spun că apa minerală plată şi cea de la chiuvetă sunt de preferat acestor chimicale şi oricăror băuturi carbogazose sau nu, care n-au nimic de-a face cu sucurile naturale. Mai mult, explică aceiaşi specialişti, vara, hidratarea nu se face cu gheaţă!
Urmașul TEC-urilor care ne-au „îndulcit” în primii ani de după Revoluţie, au mare succes de câteva veri încoace. Piteştiul e plin de astfel de tonete de unde curg în paharele însetaţilor hectolitri întregi de răcoritoare dulci, ieftine și la fel, dacă nu chiar mai  nesănătoase decât majoritatea sucurilor îmbuteliate. Sortimentele sunt diversificate:  lămâie, pepene, strugure, kiwi, portocală, căpșună, măr verde, mango etc.  Mai tropical de-atât, nici că se poate! Ce te “frapează”, dincolo de gheaţa plutitoare, sunt culorile stridente care lasă urme chiar şi pe pahare.

Se vând mai bine ca apa minerală

Cei care au avut inspirația să-și deschidă astfel de tonete au succes: până la 20 de clienţi la fiecare cinci minute:  “E ieftin, dulce şi rece. Exact ce-şi doreşte omul pe căldurile astea. Lumea nu mai dă trei-patru lei pe o doză de suc, dacă poate să-și ia câteva pahare cu banii ăștia. Până şi o apă minerală e mai scumpă decât un pahar de la dozator. Cele mai mari vânzări sunt între orele 12.00 şi  17.00, când se formează cozi”, spune una dintre vânzătoare de la tonetele care au împânzit Piteștiul.

Ce recomandă nutriţioniştii?

Specialiştii în nutriţie spun că e de preferat un pahar cu apă plată sau un ceai  unei astfel de băuturi. “Chiar dacă aromele se apropie de cele pe care consumatorii le cunosc, aceste băuturi n-au nimic de-a face cu sucurile de fructe recomandate în perioadele caniculare. În nici un caz nu recomadăm aceste sucuri. Ca majoritatea băuturilor răcoritoare îmbuteliate, carbogazoase sau nu, aceste sucuri au o seie de E-uri care dau culoare şi aromă, adaosuri ce fac mai mult rău decât bine organismului. Apoi, gheața nu e recomandată în zilele foarte calde. În zilele toride, lichidele nu se consumă la temperaturi scăzute. Pentru o hidratare corectă, de preferat ar fi o apă plată sau un ceai, nu foarte reci, consumate încet și în cantități suficiente”, explică Denisa Enache, nutriționist.
Material realizat de Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea