Pierderile mari pe reţeaua de distribuţie – încă un motiv pentru care Termo Calor merge prost

# Proiectantul a evaluat la 14 milioane de lei lucrările pentru înlocuirea conductelor Termo Calor. Municipalitatea a alocat doar 1,5 milioane. De ce sistemul centralizat de termoficare înregistrează încă pierderi pe reţea? Consilierul local Mariean Neacşu consideră că situaţia actuală a Termo Calor este rezultatul lipsei de preocupare a autorităţilor locale pentru reducerea pierderilor de agent termic pe magistrala de distribuţie, veche de zeci de ani. De cealaltă parte, autorităţile locale sunt preocupate să investească în centrale de cartier, considerate o soluţie pentru eficientizarea sistemului de termoficare, şi nu în înlocuirea conductelor care transportă agentul termic de la CET Nord către punctele termice.
În şedinţa Consiliului Local Piteşti din 27.09.2012 a fost votat proiectul de hotărâre pentru achiziţionarea unui serviciu de elaborare a studiului de oportunitate şi juridic privind iniţierea procedurilor legale în vederea delegării gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul Piteşti.
În ianuarie 2013, pe masa consilierilor locali ajunge un alt proiect de hotărâre, de data aceasta pentru achiziţionarea de servicii de consultanţă juridică în vederea elaborării studiului de oportunitate şi juridic privind iniţierea procedurilor legale, în vederea identificării soluţiilor optime de organizare şi eficientizare a serviciului public de alimentare cu energie termică şi de operare eficientă a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Piteşti.

O hotărâre care nu s-a mai aplicat

“Cu toate că am formulat un amendament privind achiziţionarea de servicii de consultanţă tehnico-economică şi consultanţă juridică, acesta a fost respins de consilierii USL. Proiectul de hotărâre a fost aprobat prin HCL nr 26/30.01.2013. Ce este interesant este faptul că HCL nr. 113/27.09.2012 îşi încetează aplicabilitatea (cu toate că nu s-a aplicat niciodată)” spune consilierul local Mariean Neacşu, amintind despre şedinţa extraodinară a consiliului local de luna aceasta, când proiectul de hotărâre referitor la noua procedură de debranşare a fost retras de pe ordinea de zi, după ce, pe de o parte, unii consilieri au mai cerut timp pentru studierea proiectului, în timp ce alţii au estimat că vin vremuri grele în ceea ce priveşte achitarea facturilor la utilităţi.

25-30% din agentul termic se pierde pe reţea

Consilierul PPDD este de părere că, dacă ar fi fost alocate fonduri în vederea luării de măsuri pentru reducerea pierderilor de agent termic, pierderi cauzate de avariile produse pe conductele de distribuţie vechi de 40 de ani, lucrurile ar fi stat acum altfel.
“Am solicitat, permanent, în ultimii trei ani, prinderea de fonduri de la bugetul local al Primăriei Municipiului Piteşti pentru reducerea pierderilor de agent termic care se ridică la 25 -30% din totalul energiei  termice produse.“, explică Mariean Neacşu.
Mai mult, consilierul PPDD mai spune şi că nu s-a ţinut cont de sfaturile specialiştilor şi proiectanţilor, sfaturi legate de înlocuirea conductelor de distribuţie.

“Pentru 2013 s-au alocat 1,5 milioane lei, în condiţiile  în care proiectantul a spus că sunt necesare aproximativ 14,5 milioane lei (în total – 54 milioane lei pentru anii 2013-2015, în vederea înlocuirii reţelelor de conducte vechi şi corodate de pe reţeaua de distribuţie a agentului termic)”, mai spune Mariean Neacşu (foto).
C.S.

Click AICI pentru vizualizare

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea