Primarul Tudor Pendiuc: “Vor fi cetăţeni care nu-şi vor permite să-şi pună centrală. Pentru aceia vom menţine centralele termice de cartier”

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Piteşti din această săptămână se va găsi şi proiectul de hotărâre privind regulamentul de debranşare de la  sistemul centralizat de termoficare, proiect retras  pentru consultare în şedinţa extraordinară desfăşurată în urmă cu două săptămâni. Regulamentul de debranşare, unul destul de permisiv, ar putea suferi modificări faţă de varianta retrasă de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Local Piteşti de acum două săptămâni, variantă pe care consilierii au dorit s-o mai analizeze. Cel mai probabil, în şedinţa ordinară din această săptămână va fi adoptată, într-o formă sau alta, hotărârea referitoare la noul regulament, iar din iulie se va da drumul la debranşări.
“Eu l-am pus pe ordinea de zi; puteam să nu-l pun pentru că nici eu nu sunt de acord cu el într-o măsură, dar l-am pus tocmai pentru a fi pe mâna consilierilor să-l studieze, pentru a fi la îndemâna asociaţiilor de proprietari să-şi expună punctul de vedere.”, explică primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc. ”În condiţiile în care se va aproba un regulament extrem de permisiv, să nu creadă cineva că va putea să-şi pună centrală cum vrea. Dacă este nevoie să se ia aviz de la pompieri, se va lua aviz de la pompieri. Dacă e nevoie de aviz de la mediu, se va lua aviz de la mediu, la fel şi de la asociaţie. N-am spus că e obligatoriu. Vom vedea atunci ce avize vor trebui luate,” mai spune primarul.

“E o treabă destul de mişcătoare, incertă. Nu stim câţi se vor debranşa”

Anul trecut, Termo Calor Confort S.A. a pierdut peste 1.600 de clienţi, iar, cumulate, în ultimii doi ani, peste 8.000 de familii din Piteşti au renunţat la încălzirea centralizată. Dacă la începutul anului 2010, furnizorul local de agent termic livra apă caldă şi căldură pentru 50.000 de apartamete, după ultima rundă de debranşări, Termo Calor funcţionează, teoretic, cu puţin peste 30.000 de clienţi persoane fizice. Practic, nici măcar cu atâţia, pentru că, dacă punem la socoteală şi sistările la cerere, cifra adevăraţilor beneficiari ai Termo Calor Confort este sub acest nivel.
Rămâne de văzut câte apartamente vor fi prinse în noul val de debranşări. Până la acest moment, condiţia la debranşare era aceea că, odată deconectaţi, cei care au ales să renunţe la serviciile furnizorului local de agent termic trebuiau să asigure încălzirea locuinţei cu o sursă alternativă de căldură - montarea unei centrale de apartament, electrică sau pe gaze ori racordarea la o centrală de cartier sau de bloc. În caz contrar, erau pasibili de amendă cuprinsă între 500 şi 1000 de lei şi nevoiţi să se reconecteze la sistemul centralizat de încălzire, pe cheltuială proprie. Condiţia apare şi în ultima variantă a regulamentului de debranşare, ceea ce înseamnă că, în continuare, dacă n-ai bani de centrală, nu te poţi debranşa, iar caloriferul electric sau reşoul nu sunt considerate surse alternative de căldură!  Modificările care ar putea să apară se referă la condiţiile în care va putea fi montată centrala de apartament.
“Deocamdată vrem să vedem cum o să stăm până la toamnă cu debranşările. E o treabă destul de mişcătoare, incertă! Nu ştim câţi se vor debranşa. Vor fi cetăţeni care nu-şi vor permite să-şi pună centrale. Pentru aceia vom menţine centralele termice de cartier. Şi  mai ales pentru viitor, pentru că, pe viitor, lucrurile cu gazele se vor urâţi!” mai spune primarul Tudor Pendiuc.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea