Istoria, prin intermediul familiei Brătienilor

Pentru judeţul Argeş, evenimentul cultural al săptămânii trecute  a fost, fără doar şi poate, lansarea, la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu“, a volumului omagial ”Constantin Bălăceanu-Stolnici, la 90 de ani”. Evenimentul a fost organizat la trei săptămâni de la aniversarea (6 iulie) omului de știință român,  medic neurolog, pionier în domeniul neurociberneticii, profesor de Neuropsihologie și Anatomie a Sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Române, descendent al Bălăcenilor, veche familie boierească.
Cartea nu este o simplă cronică de familie, ci o lucrare antropologică ce parcurge câteva aspecte ale istoriei noastre prin intermediul unor personaje reale aparţinând familiei Brătienilor. “Urmărim cum, în înşiruirea a aproape şapte veacuri, aceste personaje s-au integrat în mentalităţile succesive ce au caracterizat viaţa socială în spaţiul românesc dintre Carpaţi şi Dunăre (…). Neamul Brătienilor aparţine unei familii nobiliare române, cu origini în secolul al XIII-lea, căreia, în secolul al XVII-lea, Aula Imperială Vieneză – Leopold I – i-a conferit titlul de conte al Sfântului Imperiu Romano-German şi i-a concesionat stema. Prin intermediul lor am realizat, sperăm, o hartă vie, desenată cu emoţie, dar şi cu spirit critic a evoluţiei societăţii româneşti de la Mircea cel Bătrân la Marea Unire şi apoi la tragica experienţă a comunismului” a afirmat prof. dr. Ioan M. Copil.
Volumul este rezultatul unei colaborări între Institutul de Antropologie “Fr. Rainer” al Academiei Române  şi Universitatea Ecologică din Bucureşti.
“Cartea noastră se bazează pe datele devenite clasice din literatură, dar, mai ales, pe datele moderne obţinute şi interpretate de cercetători străini şi de cei din şcolile româneşti de antropologie (...). Această lucrare nu se adresează numai antropologilor sau celor care vor să devină antropologi, ci oamenilor de cultură şi de ştiinţă care vor să cunoască mai detaliat Omul sub toate aspectele sale. Sperăm să fie şi o bază de informaţii pentru cei care vor face studii doctorale sau postdoctorale în care elementele antropologice sunt prezente”, explică academicianul Constantin Gh. Bălăceanu Stolnici.
La evenimentul prilejuit de lansarea volumului omagial, academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici (foto) a răspuns întrebărilor publicului, depănând amintiri despre rosturile lumii de altădată. După eveniment, Constantin Bălăceanu-Stolnici a făcut o vizită în comuna sa natală, Stolnici.
C.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea